Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Άνοιξε ο δρόμος για την καλλιέργεια του Στέβια

Aγρότες… ιδού η νέα καλλιέργεια που χρόνια ζητάτε

      Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε επιτέλους το «πράσινο φως» και τον κανονισμό για τη χρήση του Stevia rebandiana. Η Αιτωλοακαρνανία οφείλει τώρα να τρέξει για να κερδίσει μερίδιο της αγοράς, πριν μας προλάβουν άλλοι. Τα αποτελέσματα των έως τώρα πειραματικών καλλιεργειών εγγυώνται την καλή απόδοση της παραγωγής...


    Νέες προοπτικές ανοίγονται για την αγροτική οικονομία και νέες δυνατότητες παραγωγής δημιουργούνται για τους χιλιάδες αγρότες και κυρίως τους πρώην καπνοπαραγωγούς της Αιτ/νίας. 
     Η Ε.Ε., έστω και με υπερβολικά μεγάλη, αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αποφάσισε επιτέλους να επιτρέψει τη χρήση του γλυκαντικού υποκατάστατου της Στέβια στα προϊόντα, φυσικά και την καλλιέργεια του φυτού στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στην εφημ. Συνείδηση δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε υπερβολικές προσδοκίες. Το Στέβια άλλωστε δεν είναι πανάκεια και λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν. Σήμερα όμως υπάρχει ένας δρόμος. Και στο καθοριστικό ερώτημα που απ’ το 2006 διατυπώνουν οι «παροπλισμένοι» αγρότες μας για το τι να καλλιεργήσουν, υπάρχει πλέον η απάντηση: Stevia rebandiana!

       Πρόκειται για το φυτό εκείνο που καλλιεργείται όπως ο καπνός και διαχειρίζεται όπως η μηδική. Η προσαρμογή δηλαδή των αγροτών του νομού μας σ’ αυτά μπορεί εύκολα να γίνει, αφού ουσιαστικά το «αντικείμενο» το ξέρουν, τον δε εξοπλισμό (ξηραντήρια, φυτώρια κ.τ.λ.) τον έχουν. 
     Το Στέβια φυτεύεται όπως ο καπνός, και αναβλαστάνει μόνο του για τα πολλά επόμενα χρόνια. Το Στέβια είναι φαρμακευτικό και ενεργειακό φυτό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σακχαρίνης σε φάρμακα και τρόφιμα, αλλά και ως πηγή ενέργειας. Είναι ετήσιο, κατάγεται από την Κεντρική Αμερική, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, προσφέρεται για μηχανική καλλιέργεια.

       Η καλλιέργεια λοιπόν της στέβιας φαίνεται να είναι οικονομικά ανταποδοτική αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτάρια που έχουν παραχθεί σε δίσκους και οι περισσότερες εργασίες  να γίνονται μηχανικά μεταφύτευση, σκάλισμα-ζιζανιοκτονία, συλλογή-θερισμός, ξήρανση). 
     Τα ακατέργαστα  φύλλα της Στέβιας είναι 30-40 φορές  πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ  η καθαρή γλυκαντική ουσία που  περιέχεται σε αυτά είναι  300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. 
      Αλλά το μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι, ότι δεν αποδίδει ούτε μία θερμίδα στον οργανισμό του ανθρώπου και δεν παρουσιάζει ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. 
  
        Πατρίδα καταγωγής  της Στέβιας είναι η Παραγουάη, όπου η Στέβια είναι αυτοφυής σε άγρια κατάσταση, αλλά  καλλιεργείται και σε έκταση 15.000 στρεμμάτων. Όμως η  μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι σήμερα η Κίνα, όπου η Στέβια καλλιεργείται σε έκταση 200.000στρεμμάτων. Τον Οκτώβριο του 2008, η Αυστραλία  και η Νέα Ζηλανδία χορήγησαν  τελικά και αυτές την έγκριση  χρήσης της Στέβιας στα τρόφιμα και ποτά και το ίδιο έκανε πρόσφατα και ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και  Γεωργίας) του ΟΗΕ.
         Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως από ετών έχουμε αναδείξει στη Συνείδηση, έχουν γίνει μελέτες και έχουν εγκατασταθεί πειραματικοί αγροί, τόσο απ’ την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, η οποία μάλιστα μετέχει στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Στέβια (Stevia Europa)και έχει συνεργαστεί με Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού για τις απαραίτητες δοκιμές, όσο και απ’ τον πρώην Καπνικό Σταθμό Αγρινίου
     Σημειώνουμε ότι στον πειραματικό αγρό της ΕΑΣ στα Όχθια πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε 6 διαφορετικές ποικιλίες, έγινε δε ένα πρωτοπόρο πείραμα άρδευσης τα αποτελέσματα του οποίου διαχέονται σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη! 
      Ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Θωμάς Κουτσουπιάς εκ του σύνεγγυς παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια τις εξελίξεις και μετέχει στα διεθνή forum για το Στέβια, θυμίζουμε, έχει δηλώσει ότι οι Αιτ/νάνες αγρότες θα είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που θα καλλιεργήσουν το φυτό Στέβια. 
     Τονίζουμε ότι στη δική μας περιοχή, όπως μας πληροφορεί και ο υπεύθυνος άλλοτε του Καπνικού Σταθμού κ. Ηλίας Τζάνης, έχουν παρατηρηθεί οι υψηλότερες αποδόσεις πανελλαδικά!

      Είμαστε συνεπώς έτοιμοι να μπούμε δυναμικά στην καλλιέργεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη στο προϊόν και στις δυνάμεις μας
     Προς τούτο απαιτείται η άμεση και δυναμική κινητοποίηση, ώστε οι παραγωγοί να «γνωρίσουν» το προϊόν, να έρθουν σε επαφή μαζί του, να κατανοήσουν τον τρόπο καλλιέργειας, ώστε να δούμε ξανά τα χέρσα χωράφια μας να πρασινίζουν. Με έμφαση όμως τονίζουμε ότι πρέπει να βιαστούμε. 
      Κι αυτό αφορά πρωτίστως το αρμόδιο υπουργείο που οφείλει σήμερα κιόλας να προχωρήσει σε ενέργειες που θα διασφαλίσουν την απορρόφηση της παραγωγής και να διευκολύνει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες, όπως ήδη συμβαίνει με άλλα κράτη (λ.χ. Ιταλία), που θα είναι οι μεγάλοι μας ανταγωνιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
     Προσοχή απαιτείται όμως και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό για το οποίο ο κ. Κουτσουπιάς επιμένει: Στο να γίνει δηλαδή το Στέβια κτήμα των πολλών, να αφορά τους παραγωγούς και όχι κάποια ολιγοπώλια που καιροφυλακτούν…

Πηγή: Εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο