Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η δημοσιογραφία στα... χειρότερά της

Γράφει ο: Νίκος Ναούμης*

        Λένε πολλοί, πως οι Έλληνες τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν βυθιστεί στην κατάθλιψη και την μελαγχολία. Δεν έχουν άδικο. Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή και όνομα έχουν κι επώνυμο, Γιώργος Παπανδρέου. Όμως, από χθες το βράδυ, κάποιοι, προεξαρχόντων των δημοσιολογούντων, θα ήθελα να πω δημοσιογράφων αλλά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, έχουν βαλθεί, να μας παλαβώσουν κιόλας εντελώς....


       Αφορμή για να κάνω το παραπάνω σχόλιο, μου έχει δώσει η στάση των μέσων μαζικής εξαπάτησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που εξέλαβαν την επιστολή προς τα μέλη της Τρόϊκας του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, ως ενυπόγραφη δέσμευση των απαιτήσεων των δανειστών μας, στο ακέραιο. 
     Η εσκεμμένη αυτή παραπληροφόρηση, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και απορίες. Αλήθεια, μέχρι τώρα δεν γίνονταν λόγος για την υπογραφή ενός εγγράφου το οποίο και θα φέρει κάποιες υπογραφές, συν αυτή του Σαμαρά; Τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει, είναι μία επιστολή, στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ουσία, επαναλαμβάνει όσα υποστηρίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τίποτα καινούριο πάντως.

       Ακόμα, πολλοί έχουν σταθεί στο γεγονός ότι στην περιβόητη αυτή επιστολή, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη εκλογές. Αλήθεια, θα έπρεπε να υπάρχει ρωτάω εγώ; 
     Από πότε θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Μέρκελ, τον Σαρκοζί, τον Γιούνκερ και τον Μπαρόζο, όλον δηλαδή αυτό τον θίασο των ασχέτων περι πολιτικής, για το πώς και με ποιόν τρόπο θα λύσουμε εμείς ως χώρα κάποιο εσωτερικό μας ζήτητημα; Πρέπει να ζητήσουμε άδεια δηλαδή, αν μας επιτρέπουν να πάμε σε εκλογές; Το ότι κάτι τέτοιο είχαν συνηθίσει τα τελευταία δύο χρόνια μ’ ένα απατεώνα που είχαμε για πρωθυπουργό, δεν σημαίνει ότι θα πάει σκοινί – κορδόνι αυτή η ιστορία.

     Επιπρόσθετα, κανείς δεν έχει σταθεί καθόλου στο γεγονός, ότι στην επιστολή του ο Σαμαράς, τους λέει κατάμουτρα ότι είναι άσχετοι. Γιατί, τι αλήθεια τους λέει όταν τους γράφει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται και αποτελούν δικές τους προτάσεις, απέτυχαν, οδηγώντας μια ολόκληρη χώρα στην εξαθλίωση και, διατηρεί το δικαίωμα να τις αλλάξει, στην περίπτωση που βρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης του τόπου.

      Επίσης, κανείς δεν στέκεται στο γεγονός του ότι ο Αντ. Σαμαράς, έχει κατορθώσει και είναι εντός όλων των στόχων που είχε θέσει για να πάει η χώρα ένα βήμα παρακάτω, μετά την πιο ταπεινοτική στιγμή στη σύγχρονη πολιτική της ιστορίας, αναφέρομαι στην… ασύλληπτη ιδέα του δημοψηφίσματος. Λεπτομέρειες θα μου πείτε αλλά ο κόσμος, μέσα στην δίνη των προβλημάτων που τον απασχολούν, δεν είναι υποχρεωμένος να εμβαθύνει στα γεγονότα που έχουν την δική τους αξία. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του και, αντί να του εκθέσουν την πραγματικότητα, λειτουργούν εις βάρος της νοημοσύνης του, κατευθύνοντάς του την άποψη προς τα συμφέροντα που οι ίδιοι εξυπηρετούν.

     Τέλος, θα ήθελα να παραθέσω τον ορισμό της λέξεως δημοσιογράφος, παρμένη από ένα τυχαίο διαδικτυακό λεξικό, με στόχο να συγκρίνει ο κάθε αναγνώστης, αν αυτός ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα, χωρίς να κάνω άλλο σχόλιο.

   Δημοσιογράφος: αυτός που ασχολείται επαγγελματικά με την πληροφόρηση του κοινού/ αυτός που έχει ως επάγγελμα τη δημοσίευση ειδήσεων και άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά, ο συντάκτης τύπου.


(* Νίκος Ναούμης πολιτικός επιστήμονας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο