Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Έκκληση για απαγόρευση του κυνηγιού στον Αμβρακικό

Δέκα ΜΚΟ κρουούν τον κώδωνα του κινδύνου για τους υδροβιότοπους

   Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον Ειδικό Γραμματέα Δασών ΥΠΕΚΑ, Γιώργο Αμοργιανιώτη, απέστειλαν δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με την απαγόρευση της θήρας στις Ζώνες Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού....

        Οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επικύρωση της απόφασης απαγόρευσης της θήρας στην περιοχή και προειδοποιούν για την επικείμενη μετανάστευση υδρόβιων ειδών πουλιών, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της άρσης της απαγόρευσης θήρας στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού στις Ζώνες Α και Α1 παραμένει σε εκκρεμότητα και η έκδοση απόφασης απαγόρευσης εκ μέρους του Υπουργείου έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της βραδύτητας καθίστανται πλέον σαφή τα εξής:

1. Έχει δημιουργηθεί σημαντικό νομικό κενό ως προς την άσκηση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται τόσο το έργο των αρμόδιων Δασαρχείων και της Αστυνομίας, αλλά και του Φορέα Διαχείρισης στην πάταξη των σοβαρότατων περιστατικών λαθροθηρίας.

2. Η πρώιμη μετανάστευση των υδρόβιων ειδών πουλιών αρχίζει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Η άσκηση θήρας σε έναν παγκοσμίως σημαντικό υγρότοπο για τα υδρόβια πουλιά κατά την μετανάστευση θα σημάνει την κατάφωρη παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 79/409/ΕΟΚ περί διατήρησης των άγριων πτηνών (εναρμόνιση με ΚΥΑ 414985/1985).

      Με γνώμονα τα παραπάνω σας καλούμε να λάβετε επειγόντως πρωτοβουλία για την άμεση έκδοση απόφασης απαγόρευσης θήρας εντός των Ζωνών Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.

     Το Υπουργείο σας έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για το θέμα και η οριστική επίλυσή του είναι απαραίτητη καθώς πλησιάζουμε προς την περίοδο μετανάστευσης. Την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι επιτακτικό να λάβετε άμεσα μέτρα ώστε η διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού να παραμείνει σύννομη με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και των διεθνών υγροτόπων Ραμσάρ.

Με τιμή,
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
“Καλλιστώ” Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
WWF Ελλάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο