Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίζει τις προκλήσεις του ελληνικού λαού ο … «Δυσάγγελος»

Καλύτερα να ανακοινώνει κάθε μέρα και νέα σκληρά μέτρα παρά να μας «δουλεύει» συνεχώς με τις δηλώσεις του!

Του Δημήτρη Στεργίου*

    Δεν αντέχουμε άλλες τις προκλήσεις του κ. αντιπρόεδρου της κυβέρνησης. Προτιμάμε να μας ανακοινώνει κάθε μέρα και νέα σκληρά μέτρα παρά να μας «δουλεύει», να μας προκαλεί και να υποτιμά συνεχώς της νοημοσύνη μας. Ιδού τι δήλωσε πάλι με την ευκαιρία της επίσκεψής του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος κι εκείνος δίνει την εντύπωση ότι δεν συμβαίνει τίποτε στα ελληνικά νοικοκυριά...
  
         ...στη χώρα μας με τη συνεχώς επιδεινούμενη ύφεση, τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα και χρέη:

«Όποιος λέει ψέμματα στον ελληνικό λαό και επαναλαμβάνει πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που δυστυχώς έχουμε ακολουθήσει όλα τα πολιτικά κόμματα - και αυτό δεν μας κάνει να είμαστε υπερήφανοι - βλάπτει τη χώρα»
        Οι περισσότεροι συμπολίτες μας  βιώνουν το δικό τους πρόβλημα, το πρόβλημα του οικογενειακού προϋπολογισμού και επανέλαβε ότι «δεν είναι αυτό η πραγματική κρίση, αλλά ένας πρόλογος» και «η προσπάθεια να αποφευχθεί η κρίση».

      Ας υπενθυμίσουμε, λοιπόν, την «καλή» πληροφόρηση που έχει κάνει ο ίδιος και μάλιστα πριν από τρεις μήνες ακριβώς και πόσο έχει βλάψει τη χώρα και τα ελληνικά νοικοκυριά με την αναξιοπιστία του:

«Σε σχέση με τα ακίνητα, η εκτίμησή μας είναι ότι μετά τη μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας σε ατομική βάση από τις 400 στις 200 χιλιάδες, για την υπαγωγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας δε χρειάζεται να γίνει άλλη παρέμβαση και κυρίως δε χρειάζεται να γίνει άλλη παρέμβαση μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
    Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες και δεν μπορείς να συνδέεις την εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεων, πέραν των δημοτικών εν πάση περιπτώσει των συνδεδεμένων απόλυτα με τον τόπο κατοικίας ή εγκατάστασης, με τους μηχανισμούς αυτούς οι οποίοι έχουν άλλο σκοπό και γιατί εν πάση περιπτώσει πρέπει να αναζητήσουμε κίνητρα για την οικοδομή και γιατί είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο το ακίνητο»

 (Απόσπασμα από Συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου - Αθήνα, 23 Ιουνίου 2011)


        Παραθέτουμε και μερικές «ενημερωτικές» δηλώσεις -προτάσεις του  κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, τις οποίες δεν εφαρμόζει τώρα ως υπουργός Οικονομικών:
        Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές, κάτι που όπως τονίζει είχε προτείνει και για το πρώτο Μνημόνιο, ώστε να έρθουν όλοι προ των ευθυνών τους. Αναφέρει επίσης πως είναι υπέρ της από κοινού διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ εκτιμά ότι το να επιδιωχθεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου  από 180 βουλευτές δεν θα οδηγήσει σε εκλογές.

          "Πρέπει να επιδιώξουμε το μνημόνιο 2 να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές. Αυτή η ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα συνιστά και μια μακροπρόθεσμη διεθνή δέσμευση της χώρας, πρότεινα να ζητήσουμε από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως πίστευα ότι έπρεπε να είχαμε κάνει και τον Μάρτιο του 2010 με το μνημόνιο 1, για να μην αφήσουμε την αντιπολίτευση να διολισθήσει σε απλουστεύσεις κα δημαγωγίες. 
      Αυτή μου η πρόταση συνδέεται και με την άποψή μου από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα στην τελευταία φάση των διαβουλεύσεων για το Πρόγραμμα 2. Και δεν τίθεται ως συνταγματική υποχρέωση, γιατί δεν πρόκειται για μια κατά κυριολεξία διεθνή σύμβαση, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.2, αλλά τίθεται ως πολιτικό πλαίσιο για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Θα δούμε ανάλογα με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Πιστεύω πάντως ότι αυτό θα συντελέσει στη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών συναινέσεων και μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα κατά τρόπο ευεργετικό και για την πολιτική ζωή και για την οικονομία" δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


          Ερωτηθείς για το αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους υπουργούς χειρίστηκαν την πρώτη δανειακή σύμβαση με την τρόικα αναφέρει: "Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο". Μάλιστα, τονίζει πως το μείζον δεν είναι η τύχη ενός κυβερνητικού στελέχους, αλλά να μην παραμείνει η χώρα σε κρίση επί μακρόν.

(* Ο Δημήτριος Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος με μακρόχρονη ιστορία στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο