Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ομιλητής σε ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στην Δυτική Ελλάδα»


   Το Σάββατο  24/9 ο Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ήταν ομιλητής σε ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στην Δυτική Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών,  υπό την συνδιοργάνωση του Συλλόγου  Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και της ΜΚΟ, Κέντρο Πολιτισμού κ΄ Πνευματικού Στοχασμού «ΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ...


      Ο κ. Π. Κουρουμπλής στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι τη σημερινή εποχή κάθε περιοχή που διαθέτει υδάτινο δυναμικό είτε αφορά λίμνες, είτε υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και ποτάμια, αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική, γεωοικονομική και γεωστρατηγική θέση, τονίζοντας δε,  ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε αυτές τις περιοχές διαθέτοντας ένα τόσο συγκριτικό πλεονέκτημα.
       Ευθύνη λοιπόν της πολιτείας και των τοπικών αρχών είναι η αναβάθμιση του τρόπου διαχείρισης των υδάτων και η εξασφάλιση της ποιότητάς  τους,  διότι είναι γνωστό ότι το νερό είτε ως πόσιμο είτε χρησιμοποιούμενο στην γεωργία και κτηνοτροφία συνδέεται άμεσα με τη ζωή του ανθρώπου και την  ποιότητά της. 
      Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν σαφέστατα ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η πλωτή δυνατότητα των ποταμών γα μεταφορές, συνδέοντας το Αιγαίο με το Δούναβη και κατεπέκτασην  την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τανάπαλιν.
       Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι η Αιτ/νία είναι μία από τις περιοχές με αυτόν της κρίσιμης σημασίας πλούτο γι αυτό πρέπει να τον προστατέψουμε, διότι αποτελεί το ίδιο της το μέλλον.  
    Υφίσταται όμως ένα ζήτημα που σχετίζεται με τα δικαιώματα μιας περιοχής που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία όπως τα τρία υδροηλεκτρικά φράγματα του Αχελώου και η εκτροπή του Ευήνου και του Μόρνου που ξεδιψούν την Αθήνα με υψηλής ποιότητας νερό.
          Εν συνεχεία ανέφερε ότι  είναι αναγκαία η στελέχωση της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας που έχει την ευθύνη διαχείρισης του νερού, ενώ πρότεινε να ενταχθεί στο  ΕΣΠΑ, νέο έργο αγωγού που θα συνδέει τις τεχνητές λίμνες του Αχελώου με το Πλατυγυάλι προκειμένου να  υπάρξει η απαραίτητη υποδομή σε περίπτωση που χρειασθεί μεταφορά νερού σε ενδεχόμενες κλιματολογικές ή φυσικές έκτακτες συνθήκες, είτε στον  Ελλαδικό  χώρο είτε στη  Β. Αφρική(είναι γνωστό ότι ασθένειες σχετίζονται με το μολυσμένο νερό).

     Αναφερόμενος στην  εκτροπή του Αχελώου τόνισε ότι  με βάση τη σύγχρονη τεχνολογία και την ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε το ζήτημα της εκτροπής σε νέα δεδομένα. 
       Ειδικότερα τόνισε ότι μπορούμε να προβούμε σε περισυλλογή των ανεκμετάλλευτων νερών της Θεσσαλίας κατά τους χειμερινούς μήνες και με το σύστημα αναστροφής με άντληση να μεταφέρουμε τα νερά στο φράγμα της Συκιάς. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιούμε τα νερά της Θεσσαλίας το χειμώνα και θα δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
        Επεσήμανε δε, ότι πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω ζήτημα όπως και το ζήτημα αξιοποίησης των νερών του Πηνειού πριν προβούμε σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες σχετικές με την εκτροπή.
          Επίσης θα πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια μιας μεγάλης επένδυσης της ΔΕΗ ύψους 800 εκατομμυρίων € για την κατασκευή στην Αλευράδα ενός νέου υδροηλεκτρικού  έργου με το σύστημα αναστροφής και άντλησης. Η κατασκευή ενός τέτοιου έργου θα συμβάλλει πραγματικά στην οικονομική ανάπτυξη μιας «ξεραμένης» περιοχής. Πρέπει οι φορείς να συμμετέχουν στη σύνταξη της μελέτης των περιβαλλοντικών όρων και να απαιτηθεί από τη ΔΕΗ η υλοποίηση αυτής της μελέτης προκειμένου να γίνουν όσα προβλεφθούν.
       Ο κ. Κουρουμπλής έκλεισε την ομιλία του προτείνοντας  την οργάνωση διημερίδας με τη συμμετοχή των Αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, των Δήμων Αιτ/νίας, του Πανεπιστημίου Αγρινίου και των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών προκειμένου, όπως τόνισε, να σχεδιάσουμε επί νέων δεδομένων την προστασία αυτού του σημαντικού πλούτου της περιοχής.

     Την επόμενη ημέρα ο κ. Π. Κουρουμπλής συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο Ραδιοταξί Αγρινίου. Κατά την τοποθέτησή του, δήλωσε ότι στηρίζει τον αγώνα των αυτοκινητιστών του κλάδου, χαρακτηρίζοντας απολύτως δίκαια τα αιτήματά τους.  
    Συγκεκριμένα τάχθηκε υπέρ του αιτήματός τους για την αδειοδότηση των ταξί με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ τόνισε πως το ζήτημα της μεταβίβασης των αδειών θα πρέπει να γίνει με βάση τις προτάσεις των φορέων του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο