Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Συζητήθηκαν στη Βουλή δυο επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή ΚΚΕ Νίκου Μωραίτη

Για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ στην Αμβρακία Οδό και για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην εταιρεία  «ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.»
         Πρακτικά συνεδρίασης της ολομέλειας στη  Βουλής όπου συζητήθηκε η με αριθμό 1331/29.9.2011 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη σχετικά με τη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους της επιχείρησης ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. και ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε....


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μέσα σε λίγες μέρες επανερχόμαστε στο ζήτημα των απλήρωτων εργατών στο εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ στην Αμβρακία Οδό –και όχι μόνο- αλλά και στα τρία εργοτάξια και της ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. Είναι ένα έργο ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. και όπως είχατε πει στην προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση η κατασκευάστρια εταιρεία έχει πάρει τα χρήματα απ’ όλους τους λογαριασμούς που προσκόμισε στο Υπουργείο.
        Σας είχαμε προειδοποιήσει, κύριε Υπουργέ, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία όχι μόνο δεν θα πλήρωνε τους εργαζόμενους, αλλά απεναντίας έχει μετατρέψει σε γκέτο όλα τα εργοτάξια, σκορπά τον πανικό σε εργαζόμενους, όπου η φτώχεια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
       Υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για πέντε μήνες, εργαζόμενοι που δεν έχουν τα στοιχειώδη, που δεν μπορούν ακόμα να βάλουν βενζίνη για να πάνε στον τόπο εργασίας.
         Είχαμε δηλώσει την προηγούμενη φορά και σας είχαμε προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε απολύσεις, πράγμα που έκανε. Αυτό που είναι πιο επικίνδυνο είναι ότι απέλυσε δώδεκα εργαζόμενους, αυτούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του σωματείου για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.

        Εάν δεν είναι αυτό μεσαίωνας, κύριε Υπουργέ, που όταν σας το λέμε κάποιες φορές εσείς μας λέτε ότι υπερβάλλουμε, τότε τι άλλο είναι;
        Η εταιρεία προέβη σ’ αυτές τις παράνομες απολύσεις αφού για μήνες ξεζούμισε τους εργαζόμενους. Και όχι μόνο δεν τους πλήρωσε για την εργασία αλλά έχει επιβάλλει, μαύρη, απλήρωτη εργασία. Θα καταθέσω στα Πρακτικά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δείχνουν το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται στη συγκεκριμένη περιοχή.
      Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα πάει άλλο. Τους στέλνουμε ένα μήνυμα ότι τα ταξικά σωματεία, τα εργατικά κέντρα της περιοχής δεν τρομοκρατούνται, δεν τρομοκρατούνται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ζητάμε σήμερα εδώ, κύριε Υπουργέ, να δεσμευθείτε ότι αυτές οι απολύσεις θα παρθούν πίσω
        Οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας, η Επιθεώρηση Εργασίας και άλλοι –το έχουμε πει και άλλες φορές- είναι επιθεωρήσεις εργοδοσίας. Για αυτό δεν προχωράνε τη διαδικασία για να κριθούν οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές. Αυτά τα μέλη, τα επτά από τα δώδεκα, είναι και μέλη της προσωρινή διοικούσας Επιτροπής.
      Ζητάμε κλείνοντας, κύριε Υφυπουργέ, και οι απολύσεις να παρθούν πίσω και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
         Κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο γιατί επανερχόμαστε για μια εταιρεία που ενώ, όπως σας είχα πει στην προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση, το κράτος είναι συνεπές απέναντι της με την έννοια ότι με βάση τα τεχνικά δελτία το έργο πληρώνεται -γιατί έχουμε και περιπτώσεις με εμπλοκές σε άλλες περιοχές- εν τούτοις καθυστερούσε υπερβολικά την απόδοση των χρημάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και έχουν δουλέψει.
          Μπορεί μεν αυτή την περίοδο οι τεχνικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα επειδή έχουν σταματήσει κάποια έργα και υπάρχουν καθυστερήσεις από τη μεριά του δημοσίου προς διάφορους εργολάβους, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, όπως σας είχα πει –και έτσι είναι η πραγματικότητα, με έχει διαβεβαιώσει και εγγράφως το Υπουργείο Υποδομών- το συγκεκριμένο έργο πληρώνεται κανονικά.
      Επομένως, ήταν απολύτως αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων. Για το λόγο αυτό σας είχα πει -και θέλω να το επαναλάβω- ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, η Τοπική Υπηρεσία του Αγρινίου είχε κάνει ελέγχους και τον Ιούνιο και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Είχε διαπιστώσει ότι δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα και είχε προχωρήσει τη διαδικασία των διοικητικών κυρώσεων.
        Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προβούν σε επίσχεση εργασίας. Με ενημερώσατε την προηγούμενη φορά με αφορμή άλλη επίκαιρη. Επικοινώνησα με τον προϊστάμενο, τη διευθύνουσα υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών που βρίσκεται στην Πρέβεζα, παρέλαβε την επίσχεση και την άλλη μέρα η εταιρεία πλήρωσε.
         Πρέπει, όμως, να συμφωνήσω μαζί σας ότι μερικοί εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Δεν ανέχονται οι εργαζόμενοι να διεκδικούν το δίκιο τους. Θεωρώ εντελώς απαράδεκτη και προκλητική τη στάση της εργοδοσίας, να ανακοινώνει την επόμενη μέρα απολύσεις στους εργαζόμενους που είχαν υπογράψει την επίσχεση.
          Θέλω να χαρακτηρίσω ιδιαίτερα αυτή τη συμπεριφορά ορισμένων εργοδοτών που ενώ η εργατική νομοθεσία και πολλές φορές οι κυβερνήσεις τους έχουν παρέλθει όλα τα νομικά για να κάνουν διευθετήσεις, για να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα που έχουν στη συγκυρία, εντούτοις αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με ένα τέτοιο προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο μόνο και μόνο επειδή διεκδίκησαν τα λεφτά τα οποία έπρεπε να είναι στις τσέπες τους, έπρεπε να είναι στο σπίτι τους να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.
        Τα όπλα που διαθέτουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση ως Υπουργείο πέραν του να τοποθετηθούμε πολιτικά, να ενημερώσουμε –που το έχω κάνει ήδη, θέλω να σας το πω- την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για να έχει υπόψη πώς συμπεριφέρονται ορισμένες εταιρείες, είναι πάρα πολύ περιορισμένα.
        Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι θα τα εξαντλήσουμε. Θα τους καλέσουμε δηλαδή μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη διαδικασία των εργατικών διαφορών με αίτημα την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη τους καλύπτει ο ν. 1264. Θεωρώ ότι αυτές οι απολύσεις έγιναν λόγω της ανάπτυξης της συνδικαλιστικής δράσης. Επομένως θα κληθεί η εταιρεία να τις ανακαλέσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για μία ακόμα φορά σας πληροφόρησαν λάθος. Δεν πλήρωσε η εταιρεία. Πλήρωσε ένα μήνα, για να βρει αφορμή να απολύσει τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν σας πληροφόρησαν ότι πλήρωσε τα δεδουλευμένα, σας πληροφόρησαν λάθος! Χρωστά τέσσερις μήνες!
       Όμως, το ζήτημα είναι διαφορετικό. Είναι σίγουρο ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξόφλησαν τους εργοδότες, τους μεγαλοκατασκευαστές, το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά, με ένα βάρβαρο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Αυτή είναι η αλήθεια και πάνω σ’ αυτό πατά όχι μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες. Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών, τις πληρώνουν, δυστυχώς, οι εργαζόμενοι.
      Κύριε Υπουργέ, πατάνε πάνω στη φτώχεια και την εξαθλίωση που επικρατεί στην περιοχή. Πραγματικά, έχουν δημιουργήσει πανικό και εσείς δεν πρέπει να λέτε απλώς ότι είναι παράνομες οι απολύσεις. Εδώ πρέπει να πω ότι εχθές, στον τοπικό Τύπο, Βουλευτής του Κόμματός σας κάλυψε την εταιρεία. Είπε το ίδιο, ότι δηλαδή χρωστούν ένα μήνα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Έχουν αποθρασυνθεί αυτοί οι εργολάβοι. Να σας πω και κάτι άλλο. 
        Διατυμπανίζουν στην περιοχή ότι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους –για να μην πω και πού αλλού- Βουλευτές, Υπουργεία, Επιθεώρηση Εργασίας, Εργατικά Κέντρα. Αν αυτό δεν είναι αποθράσυνση και αν δεν είναι μία κατάσταση που πραγματικά έχει δημιουργήσει μεσαίωνα στην περιοχή, τότε τι άλλο είναι;
Όπως είπα, καταθέτω στα Πρακτικά αποδεικτικά στοιχεία, από τα οποία φαίνεται ότι υπάρχει εργασία δώδεκα ωρών.
           Ξέρετε πολύ καλά ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει φέρει και θανατηφόρο ατύχημα στην περιοχή μας και στο συγκεκριμένο εργοτάξιο! Επομένως, όλα αυτά που γίνονται εκεί πρέπει να σταματήσουν. Από μεριάς του Υπουργείου και των υπηρεσιών, σε ότι αφορά την υπηρεσία που υπήρχε στην Πρέβεζα, μετά από αφόρητες πιέσεις, κατάφερε και έβαλε μπροστά αυτή τη διαδικασία.
     Κύριε Υφυπουργέ, είχατε δεσμευτεί ότι θα ενεργοποιήσετε ένα νόμο –δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς την ονομασία- που λέει για τα δημόσια έργα ότι αν δεν πληρώσει η κατασκευάστρια εταιρεία, παρεμβαίνει το Υπουργείο και πληρώνει τα δεδουλευμένα και μετά, αυτά παρακρατούνται από τους λογαριασμούς που εκδίδονται.
         Γι’ αυτό σας είπα ότι σας έχουν πληροφορήσει λάθος. Είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Να ενεργοποιήσετε αυτό το νόμο.
Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οι εργαζόμενοι, το ΚΚΕ, τα ταξικά σωματεία δεν τρομοκρατούνται, κύριε Υπουργέ. Δηλώνουμε ότι αν δεν πάρουν πίσω τις απολύσεις, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.
     Όμως, θέλουμε και κάτι από την πλευρά του Υπουργείου. Διαφορετικά, έχετε ακέραια την ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση, για να κηρυχθούν αυτές οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές.
         Περιμένουμε να πάρετε θέση και δηλώνουμε από εδώ ότι την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε και πριν δύο-τρεις μέρες, θα σταματήσουμε τη λειτουργία του εργοταξίου, μέχρι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και μέχρι να προσληφθούν ξανά αυτοί που έχουν απολυθεί.

   (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Νικόλαος Μωραΐτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
       Κύριε συνάδελφε, με συγχωρείτε, έκανα λάθος. Έχετε απόλυτο δίκιο. Το Μάιο έχει πληρώσει. Οι υπόλοιποι μήνες είναι απλήρωτοι. Αυτό το λέω, για να είμαστε συνεννοημένοι.
      Όπως σας είχα πει την προηγούμενη φορά, ο συγκεκριμένος νόμος που σας ανέφερα, δίνει τη δυνατότητα η διευθύνουσα υπηρεσία να παρακρατήσει τις αποδοχές από το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσει στην εταιρεία και να το αποδώσει στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό το θέμα ισχύει η δέσμευσή μου. Σας είπα ότι μίλησα τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο υπάλληλο της διευθύνουσας υπηρεσίας στην Πρέβεζα και θα του ζητήσω να ενεργοποιήσει αυτή τη διάταξη.
        Όμως, θέλω να μείνουμε στην ουσία της υπόθεσης που αφορά τη συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους. Αντιλαμβάνομαι, όπως είπατε και εσείς, ότι μ’ αυτήν την ανεργία η εργοδοσία έχει τη δυνατότητα να ασκεί πολλαπλές πιέσεις στους εργαζόμενους. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν άνθρωποι οι οποίοι δούλευαν, πρόσφεραν και δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο εις βάρος τους. Το έργο εκτελείται και η εταιρεία πληρώνεται. Απ’ αυτήν την άποψη, θεωρώ εντελώς απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά, πολύ δε περισσότερο όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχει και έναν «εκδικητικό» -εντός εισαγωγικών- χαρακτήρα, διότι πήραν την πρωτοβουλία να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα με νόμιμο τρόπο δια της διαδικασίας της επίσχεσης εργασίας.
      Αναφερθήκατε στις δικές σας ενέργειες και πρωτοβουλίες και στις πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής, τις οποίες θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένες και νόμιμες.

         Εκείνο που πρέπει -δεν μπορώ να δώσω συμβουλές, δεν είναι ο ρόλος μου- να προσέξουμε πάρα πολύ είναι να μη διακοπούν τα έργα, διότι είναι το μόνο έργο που γίνεται σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Δυστυχώς, τα άλλα έχουν διακοπεί.
        Εγώ θέλω από την πλευρά μου να σας επαναλάβω την επικοινωνία που έχω με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να ασκήσουν από τη μεριά τους πιέσεις, γιατί αυτός είναι ουσιαστικά ο εργοδότης του έργου, που έχει αναλάβει την εργολαβία η εταιρεία, αλλά και τη δικιά μου πίεση, από την άποψη την καθαρά διοικητική και νομική εντολή, προς τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να ασκήσουν τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς με κατεύθυνση την ακύρωση των απολύσεων. 
       Όπως σας είπα, με τη γενική έννοια του 1264 αυτές οι απολύσεις, κατά την άποψή μου, είναι παράνομες και καταχρηστικές.
       Βέβαια, εύχομαι αυτή η διαδικασία να μην καταλήξει στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια πρέπει να σας πω ότι έχουν μία ευρεία αντίληψη για τη συνδικαλιστική προστασία. Υπάρχει μία νομολογία που καλύπτει τους εργαζόμενους, αλλά είναι κρίμα οι πρακτικές της εργοδοσίας να οδηγούν ανθρώπους σε τέτοια ταλαιπωρία, να ξοδεύονται, να οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων.
       Η προτροπή μου, η παράκλησή μου, αλλά και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων θα έχει να κάνει στην κατεύθυνση της άρσης αυτών των απολύσεων.
       Από το Βήμα της Βουλής θέλω να κάνω και έκκληση προς την εργοδοσία, η οποία έχει αναλάβει πάρα πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα, να αντιληφθεί αυτό το μήνυμα…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Το ίδιο συμβαίνει παντού.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):για να μην οδηγηθούμε σε αυτά που είπατε, που θέλω να είναι απευκταία.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
 .....................................................
  Πρακτικά συνεδρίασης της ολομέλειας στη  Βουλής όπου συζητήθηκε η με αριθμό 1293/19-9-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην εταιρεία  «ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.»

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ:
      Ξεκινώντας, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους οικείους του αδικοχαμένου εργάτη για ένα λάθος που έχει αναγραφεί στην ερώτηση και αφορά ηλικία και οικογενειακή κατάσταση και επίσης για ένα μικρό λάθος που υπάρχει στην ονομασία της εταιρείας. Ήταν πληροφορίες της πρώτης στιγμής. Δεν μπορούσε να διορθωθεί στην ερώτηση, διότι είχε ήδη κατατεθεί, αλλά βγήκε Δελτίο Τύπου από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο διόρθωνε το αρχικό λάθος.
       Τώρα σε ό,τι αφορά το δυστύχημα, θέλω να πω ότι έκανε το τελευταίο του μεροκάματο ένας ακόμη εργάτης, αυξάνοντας τον κατάλογο των θυμάτων της εργατικής τάξης στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.     Το ατύχημα αυτό έγινε εν ώρα εργασίας και ο άτυχος εργάτης έπεσε από ύψος περίπου δέκα μέτρων.
      Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι επιδιόρθωνε τη στέγη του εργοστασίου, χωρίς να διαθέτει τις ικανότητες και την απαιτούμενη εμπειρία. Σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.
      Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, την «ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.», έχουμε εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα. Απόδειξη αυτού είναι ότι έχουμε τον τέταρτο νεκρό τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς και δεν παίρνονται μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.
      Κύριε Υπουργέ, ζητούμε να απαντήσετε συγκεκριμένα στο τι μέτρα θα πάρετε για να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες και οι κυρώσεις στους υπεύθυνους.
       Δεύτερον, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε για να στηριχθεί η οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη, οικονομικά ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Επίσης, τι μέτρα θα πάρετε για τη συγκεκριμένη επιχείρηση –θα αναφερθώ και στη δευτερολογία μου- ώστε να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.
      Επίσης, υπάρχει κάτι που αφορά γενικότερα την Κυβέρνηση όσον αφορά τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου. Τι μέτρα θα πάρετε ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να επανδρωθεί με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν περιστατικά και να μη θρηνούμε συνέχεια θύματα είτε από την έλλειψη των γιατρών ή του τεχνολογικού εξοπλισμού; Θα πω στη δευτερολογία μου τι έγινε ακριβώς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
       Πρώτα απ’ όλα, θέλω να δηλώσω και από το Βήμα της Βουλής τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του θανόντος, ενός εργάτη που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να εξοικονομήσει το ψωμί της οικογένειάς του.
      Έχουμε την ατυχία, κύριε συνάδελφε, να ξανακουβεντιάζουμε ερώτηση που αφορά θάνατο εργάτη. Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, παρά το ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είχαμε λιγότερα ατυχήματα και θανατηφόρα ατυχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2011.
          Αυτό, όμως, δεν λέει τίποτε, γιατί και ένας άνθρωπος να χαθεί την ώρα της δουλειάς είναι τραγικό και για τον ίδιο και για την οικογένειά του και την εθνική οικονομία. Για το συγκεκριμένο θανατηφόρο ατύχημα, το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Αιτωλοακαρνανίας διενήργησε άμεσα έρευνα στο χώρο του ατυχήματος για να βρει τα πραγματικά περιστατικά, κάτω από τα οποία έλαβε χώρα το θανατηφόρο ατύχημα.
         Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα των αρμόδιων επιθεωρητών, ο άτυχος εργάτης από το Τμήμα Συντήρησης του εργοστασίου είχε ανέβει μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του στη στέγη, που ήταν από πάνελ πολυουρεθάνης. Κάποιο απ’ αυτά υποχώρησε και ο εργάτης έπεσε από ύψος εννέα μέτρων τραυματιζόμενος θανάσιμα.
           Μετά την αυτοψία που έγινε άμεσα, διατάχθηκε η διακοπή εργασιών στη στέγη, μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από πτώσεις. Ζητήθηκαν έγγραφες εξηγήσεις από τον εργοδότη, με σκοπό την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για τις παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν και μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνηση του ατυχήματος από τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ της Αιτωλοακαρνανίας, θα διαβιβαστεί η έκθεση αυτοψίας στον Εισαγγελέα μαζί με μηνυτήρια αναφορά –γιατί όταν χάνεται μια ανθρώπινη ζωή κάποιος φταίει- ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της ποινικής δίωξης των υπαιτίων.
        Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παρακολουθήσουμε την έκβαση της υπόθεσης, γιατί πράγματι το γεγονός ότι χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, μας επιβάλλει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί, όχι μόνο επιβάλλοντας κυρώσεις, αλλά και λειτουργώντας προστατευτικά για τους άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης –γιατί η επιχείρηση απασχολεί εβδομήντα επτά εργαζόμενους- ώστε να διασφαλίσουμε τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
      Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω σε αυτά που μου είπατε για το νοσοκομείο. Αν θέλετε να μου τα πείτε στη δευτερολογία σας και θα επιφυλαχθώ να απαντήσω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
       Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω εάν έχουν δοθεί τα χρήματα από εργατικά ατυχήματα. Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχουμε αρκετά το τελευταίο διάστημα και το ξέρετε πολύ καλά.
       Η γνώμη μας είναι ότι ήρθαν στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, των κρατικών υπηρεσιών, των Επιθεωρήσεων Εργασίας, των Σωμάτων Επιθεωρητών Εργασίας, του Σώματος Ιατρών Εργασίας που, όπως αναφέραμε στην ερώτηση, όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά στην ουσία καλύπτουν τους επιχειρηματίες στο βωμό του κέρδους. Φαίνεται ότι γι’ αυτούς λίγη σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή.
       Οι επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι πατάνε πάνω στο νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων που καταργεί συλλογικές, κλαδικές συμβάσεις και ανοίγει το δρόμο για ατομικές επιχειρησιακές συμβάσεις και ταυτόχρονα ανοίγει και την όρεξη των επιχειρηματιών για μεγαλύτερη κερδοφορία. Έτσι εντατικοποιούν τη δουλειά, χαλαρώνουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, συμπιέζοντας περισσότερο την εργατική δύναμη, για να γεμίσουν προφανώς τα ταμεία.
       Όσον αφορά το συγκεκριμένο ατύχημα, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μου απαντήσετε εάν ο άτυχος εργάτης είχε την ειδικότητα να επιδιορθώνει τη στέγη ή κάτω από την πίεση του επιχειρηματία έκανε και αυτήν τη δουλειά. Γιατί από ό,τι ξέρετε πολύ καλά, η εταιρεία αυτή συσκευάζει αλάτι, δεν επισκευάζει στέγες και έχουμε την πληροφόρηση ότι ο συγκεκριμένος εργάτης δεν είχε την εμπειρία και την ειδικότητα αυτή.
     Έχουμε καταγγείλει όμως και άλλη φορά ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι πραγματικά ένα γκέτο. Η τρομοκρατία τσακίζει κόκαλα. Αυτός ο επιχειρηματίας για χρόνια απαγορεύει την είσοδο Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο χώρο και την είσοδο των ταξικών σωματείων. Είναι αυτό που λέμε ότι η δημοκρατία τους κλείνεται έξω από τις πύλες των εργοστασίων.
        Κύριε Υπουργέ θέλω να επισημάνω και τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο τι έχει γίνει για την πλήρη διάλυση και τεχνητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Λοβέρδου ότι όλα πάνε καλά.
      Ο συγκεκριμένος εργάτης τραυματίστηκε περίπου στις 14.50΄, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου πολύ γρήγορα, γιατί είναι μόλις δέκα χιλιόμετρα απόσταση. Εκεί παρέμεινε μέχρι τις 17.30΄ το απόγευμα.      Δεν υπήρχε αξονικός τομογράφος και παρά τις απεγνωσμένες ηρωικές προσπάθειές τους οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.
        Ο τραυματισμένος μιλούσε. Έδωσε εξηγήσεις για το τι έγινε. Δεν υπήρχε αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο ούτε έξω και όταν ετοίμαζαν τη διακομιδή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, απεβίωσε. Οι ευθύνες για μας είναι τραγικές. Γι’ αυτό είπαμε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και για το Υπουργείο Υγείας.
     Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά και γενικότερα, να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους, γιατί όπως είπα ξεκινώντας, έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα στην περιοχή μας κάθε μήνα σχεδόν. Πρέπει να παρθούν τέτοια μέτρα -να τα απαιτήσουν οι εργαζόμενοι- που να καλύπτουν πραγματικά τις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να μη θρηνούμε καθημερινά ανθρώπινες ζωές.
       Κύριε Υφυπουργέ, σας μίλησα και κατ’ ιδίαν σε προηγούμενη ερώτηση για την επίσχεση εργασίας. Θα ήθελα να πάρετε προσωπικά την υπόθεση και την ευθύνη στα χέρια σας, γιατί υπάρχει επίσχεση εργασίας εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για αρκετό χρονικό διάστημα.
          Εδώ δικαιολογούνται πλήρως αυτά που είπα νωρίτερα ότι κάποιες δημόσιες υπηρεσίες κωλυσιεργούν ή μάλλον «βάζουν πλάτη» στις επιχειρήσεις, για να μην γίνει πράξη αυτό που σήμερα έκαναν οι εργάτες. Είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 67 του ν. 3669, όπως ξέρετε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας δώσω με απόλυτη ειλικρίνεια όσα στοιχεία μου έχουν δώσει οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Ακριβώς την ειδικότητα του άτυχου εργάτη δεν την γνωρίζω. Γνωρίζω, όμως, ότι εργαζόταν στο τμήμα συντήρησης. Από εκεί και πέρα, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του πορίσματος, σας είπα ότι μόλις ολοκληρωθεί θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, για να ασκηθούν οι σχετικές ποινικές διώξεις.
     Επίσης, με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ατύχημα και επειδή εσείς είπατε κάτι διαφορετικό,…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Τέσσερις νεκροί υπάρχουν, κύριε Υπουργέ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): ...θέλω να σας παρακαλέσω να το διασταυρώσουμε, διότι από την πλευρά μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε καμμία παραβατικότητα, ιδίως όταν αυτή αφορά στα ζητήματα της υγιεινής και της ασφάλειας. Με βάση, λοιπόν, τα χαρτιά η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει και τεχνικό ασφαλείας και γιατρό εργασίας.
         Εσείς ξέρετε πάρα πολύ καλά από την πείρα σας, ότι η νομοθεσία σε σχέση με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι πάρα πολύ αυστηρή. Θα έλεγα ότι είναι τόσο αυστηρή και λεπτομερής που πάρα πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν την οργάνωση που απαιτείται, δεν μπορούν να την υλοποιήσουν για αντικειμενικούς λόγους και είμαστε υποχρεωμένοι εμείς με τις υπηρεσίες μας να λειτουργούμε και συμβουλευτικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι και το νέο πλαίσιο που θα λειτουργήσει το ΣΕΠΕ από εδώ και πέρα.
     Θέλω να σας παρακαλέσω, λοιπόν, αν τα στοιχεία που έχω δεν είναι ακριβή, να με βοηθήσετε γιατί –επαναλαμβάνω- θέλω απέναντι στην τήρηση των νόμων για την υγιεινή και την ασφάλεια να είμαστε απόλυτα αυστηροί.
     Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα –γιατί αντιλαμβάνομαι τις αιχμές για τις αδυναμίες του ΣΕΠΕ και του προηγούμενου συναδέλφου του Κομμουνιστικού Κόμματος που μίλησε και του εξήγησα και του επαναλαμβάνω τις προσπάθειες που κάνουμε να το ενισχύσουμε σε προσωπικό, για να ανταποκριθεί στο ρόλο του- ότι το ΣΕΠΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει πραγματοποιήσει δώδεκα χιλιάδες οκτακόσιους ελέγχους, έχει υποβάλει τετρακόσιες μία μηνυτήριες αναφορές, έχει κάνει τετρακόσιες σαράντα δύο διακοπές εργασιών, ενώ είναι και τετρακόσιες είκοσι μία οι περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα. 
     Επίσης, έχουμε μια μείωση των εργατικών ατυχημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2011 –σε σχέση με το 2010- στο 8% και των θανατηφόρων στο 44%.
      Επαναλαμβάνω πως αυτοί είναι αριθμοί, οι οποίοι μπορεί να δείχνουν μια βελτίωση που συνδέεται με τη δουλειά που γίνεται, αλλά ακόμα και ο ένας και μοναδικός άνθρωπος που θα τραυματιστεί –πόσω μάλλον να τραυματιστεί θανάσιμα- είναι ένα γεγονός που όχι απλά μας λυπεί ιδιαίτερα, αλλά μας υποχρεώνει να αυστηροποιήσουμε τις διαδικασίες.
          Τελειώνοντας, σε σχέση με το θέμα που μου θέσατε για την επίσχεση εργασίας –μια και συζητήσαμε την προηγούμενη φορά για το δρόμο και το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Άκτιο και τη Βόνιτσα- θα σας ενημερώσω ιδιαιτέρως, αφού ζητήσω πληροφόρηση από τις υπηρεσίες.

    Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο