Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Πρωθυπουργό: Η κοινωνία στα όρια αντοχής και η Αιτωλοακαρνανία εκτός αναπτυξιακής προοπτικής


      Συνάντηση του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο των επαφών του με τους Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ. των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Για τέσσερεις (4) και πλέον ώρες ο Πρωθυπουργός άκουσε τους Βουλευτές να του εκθέτουν τους προβληματισμούς...


    ...τις απόψεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες τους, τόσο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, όσο και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
     Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες – κύρια οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι – καθώς και στις δυσκολίες τους να ανταποκριθούν στα δυσβάστακτα εισπρακτικά μετρά που τους επιβάλλονται, με αποτέλεσμα η αντοχή της κοινωνίας να έχει φτάσει στα όρια της. 
       Επίσης έγινε αναφορά στην αναποτελεσματικότητα των Κυβερνητικών επιλογών, αλλά και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που μαζί με τον Νέο Επενδυτικό Νόμο θα μπορούσε να θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά τη χώρα μας.
         Ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική κατάσταση τόνισε ότι πολλά από τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι σκληρά, επώδυνα, αρκετές φορές άδικα, και η αναποτελεσματικότητα των οποίων οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων, ανακυκλώνοντας την ύφεση και αυξάνοντας την ανεργία. 
     Ο Βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν από την «Εργασιακή Εφεδρεία», ιδιαίτερη σήμερα που η ανεργία αποτελεί μάστιγα για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (π.χ. νέοι, γυναίκες κ.λ.π.)
       Ζήτησε να υπάρξει ένας βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός κάθε τετράμηνο που θα περιλαμβάνει το συντονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον προγραμματισμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών, την αξιολόγηση των κοινωνικών αντιδράσεων, τη στήριξη των πολιτικών και την ενημέρωση της Κοινωνίας με στοιχεία και επιχειρήματα. Επίσης πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει απολογισμός του Κυβερνητικού Έργου στο τέλος κάθε τετραμήνου και καταλογισμός ευθυνών για όποιες καθυστερήσεις και παραλείψεις.
         Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης αξιοποιώντας την πολύωρη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και την παρουσία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, έθεσε επί τάπητος θέματα που απασχολούν την Αιτωλοακαρνανία και τους κατοίκους της, και προβλήματα που συζητήθηκαν με τους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις του νομού μας κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του Βουλευτή μαζί τους, εκφράζοντας την αγωνία του ότι με τη διαιώνιση και τη μη-επίλυση των προβλημάτων η Αιτωλοακαρνανία παραμένει εκτός Αναπτυξιακής Προοπτικής. Ο Βουλευτής πρότεινε μεταξύ άλλων:
      Να υπάρξει ριζική αλλαγή του Φορολογικού Συστήματος, με μείωση των φορολογικών συντελεστών.
     Να δοθεί τριετής παράταση αποπληρωμής και ευνοϊκότεροι όροι στα δάνεια που χορηγήθηκαν στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις του Νομού το 2008.
      Να δοθεί τριετής παράταση αποπληρωμής και ευνοϊκότεροι όροι και στα δάνεια που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ κατά τα έτη 2008 και 2009, αφού οι όροι των συγκεκριμένων δανείων διαμορφώθηκαν πριν την σημερινή κρίση που πλήττει την Ελληνική Οικονομία.
          Να εξεταστούν άμεσα όλοι οι Επενδυτικοί Φάκελοι, που εκκρεμούν από τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο και από παλαιότερα χρηματοδοτικά Προγράμματα, αλλά και οι σημερινές ώριμες αιτήσεις στο ΕΣΠΑ, ώστε να προχωρήσουν σύντομα οι εκταμιεύσεις στους δικαιούχους και μάλιστα κατά προτεραιότητα στην Αιτ/νία προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση σε απορροφητικότητα, αφού ο Νομός κατέχει την τελευταία θέση στο Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας, το οποίο αντίστοιχα υπολείπεται πανελλαδικά.
             Να επισπευτεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα Φωτοβολταϊκά Αγροτών εκ μέρους της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι όλες επενδύσεις που έχουν τις προϋποθέσεις.
      Να δρομολογηθεί η σύνδεση της Αιτ/νίας με φυσικό αέριο.
        Να στηριχτούν ουσιαστικά οι αγρότες της Αιτ/νίας στην προσπάθεια τους να επενδύσουν σε νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες με παραγωγή και εμπορία ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
     Να κηρυχτεί συνολικά ο Νομός Πυρόπληκτος, προκειμένου να αποκατασταθούν σύντομα οι μεγάλες καταστροφές που προέκυψαν εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών της φετινής θερινής περιόδου.
        Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα των οδικών δικτύων [Ιόνια Οδός (Δυτικός Άξονας) – Αμβρακία-Άκτιο κ.λ.π.], αλλά και στην έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού για την αξιοποίηση των δύο μεγάλων υποδομών, του Πλατυγιαλίου στον Αστακό και της έκτασης της Γέφυρας στο Αντίρριο.
      Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι παριστάμενοι Υπουργοί άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις και τις επισημάνσεις του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και δεσμεύτηκαν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ενημερώσουν για την πορεία και την προοπτική των συγκεκριμένων προτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο