Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Λαθρέμποροι αφανίζουν τα άγρια άλογα του Πεταλά

Κύκλωμα μαφιόζων παγιδεύει τα άγρια και γερασμένα  ή τραυματισμένα ζώα και τα μεταφέρει παράνομα στην Ιταλία για σφαγή...


     Στην περιοχή της Λεπενούς, στο βουνό Πεταλάς, τα άγρια άλογα παγιδεύονται στις πηγές, όταν διψασμένα κατεβαίνουν να πιούν νερό. 
    Τα άλογα πιάνονται με λάσο, ενώ οι δράστες προκειμένου να μη δίνουν στόχο, δένουν τα μπροστινά πόδια των ζώων για να μην μπορέσουν να απομακρυνθούν και τα αφήνουν... ελεύθερα στην ίδια -απάτητη από επισκέπτες περιοχή, μέχρι να συγκεντρώσουν κι άλλα τέτοια ζώα, ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια όλα μαζί στον χονδρέμπορο. 
   Οι λαθρέμποροι αλόγων μένουν ατιμώρητοι, αφού είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία έξι χρόνια έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Αμφιλοχία μόνο σε βάρος ενός άνδρα, ο οποίος είχε για ορμητήριό του την Άρτα.

      Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της RealNews, σύμφωνα με το οποίο συνεχίζεται το λαθρεμπόριο των άγριων αλόγων σε όλη τη χώρα, και ειδικότερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όπου τα άγρια άλογα του Πεταλά στη Λεπενού του δήμου Αγρινίου να συνεχίζουν να απειλούνται. Δυστυχώς, η αναλγησία του κράτους επιτρέπει ακόμη στους λαθρέμπορους να δρουν ανενόχλητοι.
Αναλυτικά το δημοσίευμα :

Των Β. ΧΗΤΟΥ και Γ. ΜΥΤΤΗ

    «Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπορίας αλόγων έχει στηθεί εδώ και χρόνια κάτω από τη μύτη των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας. Αδίστακτοι λαθρέμποροι εμπορεύονται και διακινούν άλογα, στέλνοντάς τα για σφαγή στο εξωτερικό. 
     Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) καταγγέλλει στη Real Planet ότι τα τελευταία χρόνια η λαθραία διακίνηση τους έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  
    Οι παράνομοι ζωέμποροι συγκεντρώνουν τα άλογα σε άθλιους χώρους και τα εγκαταλείπουν δεμένα για μέρες, εκτεθειμένα στον ήλιο και στις ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς τροφή και νερό. Το αλισβερίσι γίνεται τη νύχτα. Ο διακινητής επιλέγει τα καλύτερα άλογα και τα στοιβάζει σε φορτηγά, για τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Τελικός προορισμός του είναι τα σφαγεία της Ιταλίας και της Γαλλίας.
           Μέλη της ελλονοϊταλικης μαφίας κρύβονται πίσω από τον νόμο της ζούγκλας με το λαθρεμπόριο αλόγων, τα οποία οδηγούνται στα σφαγεία της Ιταλίας, για να καταλήξουν σε κάποια κονσέρβα στα ράφια των καταστημάτων ντελικατέσεν.  
     Ως κυνηγοί κεφαλών αλόγων στον ελληνική αγορά έχουν βγει σπείρες που στήνουν «παγονιά» στο ιστορικό Σούλι, αλλά και τον Όλυμπο, για να πιάσουν και να δαμάσουν αιχμαλωτίζοντας τα περιζήτητα άγρια άλογα. 
      Ο δημοτικός σύμβουλος Δερβιζιάνων, Γιάννης Γκουβάς, με επιστολή του προς τις Αρχές στο τέλος Αυγούστου καταγγέλλει ότι: «Σήμερα, εάν επισκεφθεί κανείς το βουνό της Βριτζάχας μέσω του δρόμου που ενώνει τη Λάκκα Σούλι με τα χωριά του Σουλίου, τότε θα διαπιστώσει ότι ορισμένα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα, ορισμένα από αυτά έχουν σπασμένα πόδια, προφανώς από το κυνηγητό των λύκων. Αλλά, δε, έχουν θηλιές στον λαιμό και στα πόδια, προφανώς από Αθίγγανους που περνούσαν από τον περιοχή και προσπάθησαν να τα αιχμαλωτίσουν, Προκειμένου να τα πουλήσουν για χρήματα στον Ιταλία».

Η ίδια τακτική ακολουθείται και στον Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή της Λεπενούς, όπου στο βουνό Πεταλάς τα άγρια άλογα παγιδεύονται στις πηγές της Περγαντής, όταν διψασμένα κατεβαίνουν να πιούν νερό.  
    Τα άλογα πιάνονται με λάσο, ενώ οι δράστες προκειμένου να μη δίνουν στόχο, δένουν τα μπροστινά πόδια των ζώων για να μην μπορέσουν να απομακρυνθούν και τα αφήνουν... ελεύθερα στην ίδια -απάτητη από επισκέπτες περιοχή, μέχρι να συγκεντρώσουν κι άλλα τέτοια ζώα, ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια όλα μαζί στον χονδρέμπορο. 
   Οι λαθρέμποροι αλόγων μένουν ατιμώρητοι, αφού είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία έξι χρόνια έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Αμφιλοχία μόνο σε βάρος ενός άνδρα, ο οποίος είχε για ορμητήριό του την Άρτα.

Η παλιά νομοθεσία αφήνει ανοιχτά παραθυράκια
    Η διακίνηση των αλόγων γίνεται, ως επί το πλείστον, με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς πιστοποιημένα χαρτιά από κτηνιατρικές υπηρεσίες και άλλους φορείς.  
    Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, «πλάτη» στη λαθρεμπορία βάζει η παμπάλαια νομοθεσία που ισχύει για τη διακίνηση ζώων, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές. 
     «Ο νόμος επιτρέπει στον ιδιοκτήτη ενός αλόγου να το θανατώνει όταν είναι τραυματισμένο.  Όμως οι παράνομοι ζωέμποροι έχουν εφεύρει άλλους τρόπους για να εξασφαλίζουν "άλλοθι" σε τυχόν ελέγχους. 
   Προκειμένου, λοιπόν, να είναι νομικά καλυμμένοι την ώρα της μεταφοράς τραυματίζουν τα άλογα, σπάζοντάς τους τα πόδια με βαριοπούλες ή προκαλώντας τους άλλες ζημιές.   Έτσι καταφέρνουν και περνούν τα άλογα μέσα στα φεριμπότ, Χωρίς να τους ενοχλήσει καμία υπηρεσία. Άλλωστε, δεν μπορεί κανείς να πιστοποιήσει πώς τραυματίστηκαν», επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου Αιμιλία Κυριακού.

Σώθηκαν την τελευταία στιγμή στο Λιμάνι της Πάτρας
      Άλλο περιστατικό παράνομης διακίνησης αλόγων αποκαλύφθηκε παλαιότερα στο λιμάνι της Πάτρας.  
    Οι λαθρέμποροι είχαν στοιβάξει στην καρότσα ενός φορτηγού 23 εξαθλιωμένα άλογα, με προορισμό τα σφαγεία της Ιταλίας. 
      Μετά την άμεση παρέμβαση του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, τα άλογα σώθηκαν την τελευταία στιγμή «Με τη βοήθεια των αρχών, ακινητοποιήσαμε το όχημα και ζητήσαμε τα στοιχεία του οδηγού. Με το που κατάλαβε αυτός ότι υπήρχε Αστυνομία μαζί μας, εγκατέλειψε το λαθραία φορτίο του και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς », περιγράφει η υπεύθυνη επικοινωνίας του συλλόγου Ρόζα Ρούσσου.

Περίεργες «εξαφανίσεις» από χωράφια στο Ρίο
    Κάτοικοι στην τοποθεσία Κάστρο, στο Ρίο του νομού Αχαΐας, καταγγέλλουν στη Real Planet πως πρόσφατα εμφανίστηκαν ξαφνικά 15 άλογα δεμένα στα χωράφια που βρίσκονται κοντά στο πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου.  
     Τα άλογα ήταν για μέρες εγκαταλελειμμένα στο ίδιο σημείο, με φτωχά αποθέματα σε τροφή και νερό. Έπειτα από λίγες μέρες, ως διά μαγείας, άρχισαν να εξαφανίζονται.  
     «Απ' ό,τι φαίνεται, η... δουλειά γινόταν νύχτα», δηλώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξανάλατος και συνεχίζει:
     «Προτού φτιαχτεί η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, στο λιμάνι υπήρχε κλιμάκιο της Ασφάλειας που έλεγχε την κίνηση στο πορθμείο. Οι έλεγχοι, όμως, ατόνησαν μετά την κατασκευή τας γέφυρας "Χαρίλαος Τρικούπης". Άλλωστε, είναι γνωστό πως οποιοδήποτε λαθραίο εμπόρευμα περάσει απέναντι είναι αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί μέχρι να περάσει στα ελληνοαλβανικά σύνορα» αναφέρει στη «R» κάτοικος της περιοχής, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας. 
     Η κατάσταση ανησύχησε τους περίοικους. Μάλιστα, οι περισσότεροι φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα, καθώς έχουν δεχθεί απειλές. Η «R» επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, ωστόσο, όπως xαρακτπριστικά μας ανέφεραν, «δεν έχουν ακούσει ποτέ τίποτα, καθώς δεν έχει γίνει... επίσημη καταγγελία». 
        Παρόμοια περιστατικά έχουν ζήσει και τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών. Πριν από λίγα Χρόνια, μάλιστα, οι αδίστακτοι λαθρέμποροι επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν έναν συνεργάτη του συλλόγου, ο οποίος τόλμησε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη το παράνομο κύκλωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο