Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Μάριος Σαλμάς: Ερώτηση για τις συνθήκες προώθησης του Ελληνικού ελαιολάδου



    Ο κ. Μάριος Σαλμάς κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ερώτηση στην Βουλή η οποία αφορά στις συνθήκες προώθησης του Ελληνικού ελαιολάδου στις Η.Π.Α. μετά από περιστατικά νοθείας που παρατηρήθηκαν σε ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα...


       Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης ερωτήθηκε για τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο η Κυβέρνηση για την προώθηση του Ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α., για το είδος των ελέγχων που λαμβάνουν χώρα και αποσκοπούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση φαινομένων νοθείας και όλων των ειδών παρατυπιών στην αγορά του Ελληνικού ελαιολάδου καθώς και για τους οριζόμενους από το κράτος εποπτευόμενους φορείς και τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν  από τους ελέγχους αυτών.  
         Σύμφωνα με το πλαίσιο των εγκεκριμένων Κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  το ΥΠΑΑΤ απάντησε ότι τρέχουν 38 προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε και των Τρίτων Χωρών συνολικού προϋπολογισμού 87.236.300 €, όπου τα 25 από αυτά είναι ήδη ολοκληρωμένα. Τα 12 συνολικού προϋπολογισμού 37.160.22 € είναι στη φάση υλοποίησης και ένα δεν υλοποιήθηκε λόγω μη υπογραφής της σύμβασης.
       Οι έλεγχοι κατά την εξαγωγή του ελαιολάδου πραγματοποιούνται, εφόσον ζητηθεί από τον εξαγωγέα ή την χώρα εξαγωγής, από το ΥΠΑΑΤ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αποσκοπώντας στην κατάταξη του προϊόντος σε μια από τις αναφερόμενες δασμολογικές κλάσεις  του Κώδικα Συνδυασμένης Ονοματολογίας.
        Στο εσωτερικό της χώρας κάθε έλεγχος σχετικός με την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής και τυποποίησης διενεργείται από τον ΕΦΕΤ. Έλεγχοι που σχετίζονται με υπολείμματα φυτοφαρμάκων για όλα τα Ελληνικά ελαιόλαδα διενεργούνται βάσει προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, βάσει οδηγιών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ. Κάθε έλεγχος ισοζυγίων καταγωγής, βάσει των οδηγιών της Διεύθυνσης Δενδροκηπευτικής πραγματοποιείται από την αντίστοιχη Διεύθυνση  του ΥΠΑΑΤ κατόπιν χορηγήσεως κωδικού τυποποιητηρίου.
       Τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τα εκδιδόμενα έγγραφα κατά τον εκτελωνισμό και την εξαγωγή του ελαιολάδου δεν είναι συγκεκριμένα και διαφέρουν μιας και δεν καθορίζονται από κάποια σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο