Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΑ ΙΠΠΟΕΙΔΗ



   Δεδομένης της πρόσφατης εκδήλωσης στη χώρα μας των πρώτων κρουσμάτων για εφέτος, του πυρετού του Δυτικού Νείλου και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αναφορά για κρούσμα στην Δυτική Ελλάδα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τα Τμήματα Κτηνιατρικής των Διευθύνσεων...


  ..Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, επισημαίνει ότι ευαίσθητα στο συγκεκριμένο νόσημα είναι, εκτός από τον άνθρωπο, και τα ιπποειδή.

    Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό όταν τσιμπήσουν μολυσμένα πτηνά και εν συνεχεία μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα πτηνά ή θηλαστικά (άνθρωποι, ιπποειδή). Τα ιπποειδή θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές, δηλαδή η ασθένεια δεν μπορεί να μεταδοθεί από αυτά στον άνθρωπο.

     Τα συμπτώματα της νόσου στα ιπποειδή είναι σε γενικές γραμμές: ανορεξία, άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα), κυκλικές κινήσεις, αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων (συνήθως πίσω), μερική και μερικές φορές πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης, ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών, κώμα, θάνατος. Πυρετός μπορεί να παρατηρηθεί (όχι σε όλες τις περιπτώσεις).

     Στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης της νόσου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και προκειμένου για την προστασία των ζώων τους παρακαλούνται οι κάτοχοι ιπποειδών (άλογα, όνοι, ημίονοι) να αναφέρουν άμεσα στα Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής τους τυχόν παρόμοια συμπτώματα που παρατηρούν στα ζώα τους.

    Επιπλέον, παρακαλούνται οι κάτοχοι ιπποειδών (όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει κατά το παρελθόν) να προσέλθουν στα Αγροτικά Κτηνιατρεία, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 17/8/2011, προκειμένου να δηλώσουν τα ατομικά στοιχεία αναγνώρισης των αλόγων τους, ώστε αυτά να καταγραφούν από την Υπηρεσία και να είναι εφικτός ο αποτελεσματικός επιδημιολογικός έλεγχος σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

    Τέλος, όλοι οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών ή πτηνοτροφικών μονάδων, καθώς αυτές μπορεί να αποτελέσουν εστίες πολλαπλασιασμού κουνουπιών, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την γενική καθαριότητα των στάβλων, την αποτροπή εστιών ανάπτυξης κουνουπιών (λιμνάζοντα ύδατα) και την προληπτική εντομοκτονία. Περισσότερες πληροφορίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να λάβουν από τα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο