Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: Άμεσα μέτρα διευκόλυνσης δανειοληπτών Νομού Αιτ/νίας


Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με την οποία ζητάει την χορήγηση διετούς αναστολής στη καταβολή των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας...


 ...αλλά και Αχαΐας και Ηλείας, που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Ιουλίου 2008, αφού σήμερα η ρευστότητα τους είναι ανύπαρκτη λόγω της ύφεσης.
Επιπλέον ο Βουλευτής προτείνει την ταυτόχρονη επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων και της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να μην βρεθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε πιστωτικό και εμπορικό αδιέξοδο, και για να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, υπό καλύτερες συνθήκες.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Αχαΐας και Ηλείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, δανειοδοτήθηκαν για κεφάλαιο κίνησης και έλαβαν πιστωτικές διευκολύνσεις με τις υπ’ αριθμ. 31221/Β1513/08-07-2008 (ΦΕΚ Β΄ 1351/10-7-2008) και 2/52815/0025/04-08-2008 αποφάσεις του τότε Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Τα συγκεκριμένα δάνεια προέβλεπαν διετή περίοδο χάριτος στους όρους παροχής τους, η οποία έληξε το τέλος του 2010. Κατόπιν τούτου, τα πιστωτικά ιδρύματα απαίτησαν την καταβολή της πρώτης δόσης του δανείου μέχρι την 30η Ιουνίου του 2011.
Σήμερα με την ρευστότητα στον επιχειρηματικό κλάδο να είναι ανύπαρκτη και την ύφεση να έχει οδηγήσει την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας στα όρια επιβίωσης, πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής που χρηματοδοτήθηκαν βάσει αυτών των αποφάσεων, αδυνατούν λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους να καταβάλουν τις δόσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Η συνολική διάρκεια, η διάρκεια της περιόδου χάριτος αλλά και οι άλλοι όροι των συγκεκριμένων δανείων αποφασίστηκαν πριν το ξέσπασμα της πρωτόγνωρης δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στην χώρα μας και δεν έλαβαν υπόψη τις σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η επιβίωση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Νομό Αιτ/νίας καθώς και των θέσεων εργασίας που συντηρούν είναι βασικός όρος για την έξοδο από την σημερινή οικονομική κρίση και την προοπτική ανάπτυξης.
Για να μην βρεθούν οι επιχειρήσεις σε πιστωτικό αδιέξοδο και για να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, υπό καλύτερες συνθήκες, πρέπει να εξεταστεί η χορήγηση διετούς αναστολής στη καταβολή των δόσεων, με ταυτόχρονη επιμήκυνση της συνολικής διάρκειάς του δανείου και της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο