Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Καταγγελίες για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Αγρινίου


Του Γιωργου Λιαλιου
  Ενα νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο φέρνει αναστάτωση στην κοινωνία του Αγρινίου. Πολυπληθής ομάδα πολιτών καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι εντάσσει στο σχέδιο περιοχή που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν... βούρκος και μάλιστα σε αντίθεση με όσα ορίζει ο περιφερειακός σχεδιασμός...


  Ο δήμος αντιτείνει ότι πρόκειται για οικιστική περιοχή και πως έχει τηρηθεί το γράμμα του νόμου.

Σημείο-κλειδί
   Σημείο-κλειδί στην επέκταση, η ένταξη στο σχέδιο ενός παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου για τη δημιουργία πανεπιστημιακού campus, τη στιγμή όμως που όλα δείχνουν ότι τα μη αυτόνομα πανεπιστήμια, όπως αυτό της Δ. Ελλάδας, δεν θα επιβιώσουν στον «εκπαιδευτικό Καλλικράτη».
    Η διένεξη ανάμεσα σε περίπου 150 κατοίκους της πόλης και τις δημοτικές αρχές ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όταν πληροφορήθηκαν τυχαία την πρόθεση του δήμου να εντάξει στο σχέδιο έκταση νότια της πόλης, στην περιοχή Βοϊδολίβαδο ή Μπίτσοβο. 
   «Πρόκειται για εκτάσεις που διανεμήθηκαν σχετικά πρόσφατα, στη δεκαετία του ’60 και για ένα μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα λειτουργούσαν ως βοσκήσιμες γαίες», λέει στην «Κ» μία εκ των καταγγελλόντων, η εκπαιδευτικός Ανθή Παπαθανασίου.
   «Πρόκειται για εκτάσεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν βαλτώδεις και επομένως η φύση του εδάφους δεν επιτρέπει τη δόμηση. Επιπλέον, η περιοχή αυτή είναι χαρακτηρισμένη στο Περιφερειακό Χωροταξικό της Δυτικής Ελλάδας ως προοριζόμενη για γεωργικές καλλιέργειες και φωτοβολταϊκά. Σε αντίθεση, οι περιοχές στα ΒΑ του Αγρινίου είχαν διανεμηθεί ως κλήροι ήδη από το 1838 και θα έπρεπε, έπειτα από δύο αιώνες, να ενταχθούν στον οικιστικό ιστό. Για αδιευκρίνιστους λόγους, όμως, ο μελετητής του νέου γενικού πολεοδομικού σχεδίου, παρότι τις χαρακτηρίζει προνομιακές για κατοικία, δεν τις επιλέγει. Εκτιμούμε ότι δέχθηκε πιέσεις».
     Οι κάτοικοι δεν αντιδρούν μόνο επειδή οι δικές τους περιοχές δεν μπήκαν στο σχέδιο, αλλά επειδή εκτιμούν ότι υπήρξε κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις αξίες της γης. Ο δήμαρχος Αγρινίου, κ. Παύλος Μοσχολιός, απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό τους. 
   «Καταρχήν, δεν επεκτείνουμε την πόλη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα campus στο παλαιό στρατιωτικό αεροδρόμιο (έκτασης 500 στρεμμάτων) και για τον λόγο αυτό ενσωματώνουμε και τις ενδιάμεσες περιοχές».

Γεωλογικές μελέτες
Ο κ. Μοσχολιός υποστηρίζει ότι οι «ενδιάμεσες» εκτάσεις είναι κατάλληλες για δόμηση, όπως αποδεικνύεται από γεωλογικές μελέτες και ότι δεν είναι το σύνολο της περιοχής χαρακτηρισμένο «γη υψηλής παραγωγικότητας».
   «Υπήρξαν προβλήματα με τη μελέτη. Το Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) είχε πολλές ενστάσεις και ζήτησε από τον δήμο διορθώσεις, οι οποίες και έγιναν», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Τάσος Αποστολόπουλος. «Η μελέτη του νέου ΓΠΣ του Αγρινίου θα συζητηθεί σήμερα στο περιφερειακό ΣΧΟΠ».
       Το σχέδιο για campus είναι πλέον μετέωρο, τη στιγμή που βρίσκεται στα σκαριά ο «εκπαιδευτικός Καλλικράτης». Ηδη, όπως μεταδίδουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, τα μη αυτόνομα πανεπιστήμια (όπως αυτό της Δυτικής Ελλάδας) δεν θα επιβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης και ή θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο