Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Γιώργος Αποστολάκης: Αυτή είναι η αλήθεια για την απογραφή!


    Έξι μήνες πέρασαν από την ημέρα που η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε την ηγεσία του νεοσύστατου Δήμου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ
    Πιστεύω ότι ο χρόνος αυτός δεν είναι ικανός για να ασκήσουμε πραγματική κριτική για τα δρώμενα στο νέο δήμο και δεν θα το κάνω. Τον τελευταίο καιρό μια σειρά από δημοσιεύματα στον τοπικό κι περιφερειακό τύπο...

..αλλά και τα συνήθη παπαγαλάκια στα blogs και στα καφενεία, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα αποτελέσματα της απογραφής και του ελέγχου των ορκωτών λογιστών.
    Για αυτό είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να εκφράσω την άποψη της μείζονος αντιπολίτευσης για όλα αυτά.
 

     Τα πορίσματα της οικονομικής απογραφής και των ορκωτών λογιστών για τους τρεις Δήμους που αποτελούν σήμερα τον Δήμο ΑΚΤΙΟΥ –ΒΟΝΙΤΣΑΣ δημοσιοποιήθηκαν και συζητήθηκαν σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
     Εκεί κάποιοι «ειδικοί» προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα κατά το δοκούν. Οι αριθμοί όμως όσο και αν «μαγειρευτούν» δεν επιτρέπουν να κρυφτεί η αλήθεια.
       Γι’ αυτό σε αυτή τη συζήτηση φάνηκαν ξεκάθαρα τρία πράγματα που αφορούν τον πρώην δήμο Ανακτορίου:

   1.  Δεν βρέθηκαν «μαύρες τρύπες» στα ταμεία του δήμου Ανακτορίου.

   2. Το χρέος που εμφανίζεται στην απογραφή για τον πρώην δήμο Ανακτορίου είναι λογιστικό και όχι πραγματικό. Η πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου Ανακτορίου είναι πλεονασματική, και

   3.  Ο Δήμος Ανακτορίου συμμετέχει στο Καλλικρατικό δήμο με μια τεράστια προίκα. Γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη του νέου δήμου.
    Εδώ θέλω να εξηγήσω πως προκύπτουν αυτά τα συμπεράσματα:

1ο)  Ο δήμος Ανακτορίου ήταν ο μόνος από τους τρεις που διαθέτει οικονομική και ταμειακή υπηρεσία. Έτσι βρέθηκαν και ελέγχθηκαν όλα τα παραστατικά και καταγράφηκε το κάθε ευρώ που έμπαινε και έβγαινε στα ταμεία του δήμου.

2ο) Οι υποχρεώσεις του δήμου Ανακτορίου την 1-1-2011 ήταν : Από ίδιους πόρους (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ) 273.361,13 €

      Για τα συνεχιζόμενα έργα ύψους 1.154.000€ περίπου, τα έργα που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τέλους 2010 ήταν συνολικής αξίας περίπου 250.000€. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν εργασίες για έργα που θα συνεχιστούν το 2011 όπως οι αναπλάσεις πλατείων του Τ.Δ. Δρυμού, η ανάπλαση περιοχών του Τ.Δ. Μοναστηρακίου, η λειτουργία και η συντήρηση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Βόνιτσας, οι ασφαλτοστρώσεις Ανατολικών και Δυτικων Τ.Δ. (Μοναστηρακίου-Παλιάμπελα) κτλ. Εδώ σταματούν οι πραγματικές υποχρεώσεις του δήμου Ανακτορίου. Την ίδια στιγμή στην Εθνική τράπεζα υπήρχαν καταθέσεις 675.000,00€ για λογαριασμό του δήμου και 220.000€ σε λογαριασμούς των νομικών προσώπων του δήμου ( παιδικοί σταθμοί , ΚΑΠΙ, ΔΟΝΑ, ΠΠΚ) και επιπλέον 70.000€ στις σχολικές επιτροπές .
       Πέραν αυτών ο δήμος δεν είχε λάβει ακόμη από το κράτος τις νόμιμες χρηματοδοτήσεις για το 2010 που ανέρχονται σε 250.000€ περίπου( ΣΑΤΑ). Το Γενάρη του 2011 ο νέος δήμος παρέλαβε για λογαριασμό του δήμου Ανακτορίου περίπου 110.000€ από παλιότερες οφειλές του κράτους προς τους Δήμους. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η χρηματοδότηση του ΚΑΠ για το 2010 ήταν μειωμένη κατά 25% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 300.000€.

     3ο)  Ανέφερα πιο πάνω το θέμα της προίκας του δήμου Ανακτορίου και θα πω δυο λόγια για αυτήν. Σήμερα στο τεχνικό πρόγραμμα του νέου Δήμου το 80% των έργων αφορά συνεχιζόμενα έργα του Δήμου Ανακτορίου κυρίως από προγράμματα (ΘΗΣΕΑΣ, ΕΣΠΑ, ΓΓΑ, ΕΤΕΡΠΣ κλπ). Αυτό δεν είναι τυχαίο! Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Θα θυμίσω μόνο ότι πέρυσι τέτοια εποχή δημοπρατήσαμε το πρώτο έργο στην Ελλάδα από το ΕΣΠΑ (ΥΠΕΚΑ) που αφορά την ολοκλήρωση του δικτυού αποχέτευσης ακάθαρτων λημμάτων (βιολογικός) αξίας 6.000.000€ περίπου. Το έργο αυτό ήδη εκτελείται. Επίσης δημοπρατήσαμε το πρώτο έργο από το ΕΣΠΑ της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ύψους 4.200.000€ για τον νέο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης Βόνιτσας. Από την έκθεση των ορκωτών λογιστών προκύπτει ότι ο νέος δήμος διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό μετά και τις αποσβέσεις συνολικής αξίας 1.560.437,59€. Από αυτά τα 1.514.000,00€ προέρχονται από τον πρώην Δήμο Ανακτορίου και τα 46.000,00€ από τους δύο άλλους δύο Δήμους.

     Στην απογραφή δεν φαίνεται ότι παραδώσαμε τις αποθήκες του Δήμου γεμάτες με ότι υλικά απαιτούνται για συντήρηση ύδρευσης, αποχέτευσης, και φωτισμού.

      Βέβαια, δεν είχαμε 120 λάμπες μπλε χρώματος για να αντικαταστήσουμε τον φωτισμό της γέφυρας της Κουκουμίτσας με αποτέλεσμα την νύχτα η γέφυρα να κρύβεται.

       Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ στο περίφημο δάνειο του 1.500.000€ που πήραμε το 2006 για ασφαλτοστρώσεις. Από τις εκλογές του 2006 σας έλεγα ,ότι ένα δάνειο με επιτόκιο 2,5 % για 15 χρόνια που επιβαρύνει τον πρώην Δήμο Ανακτορίου με 130.000€ το χρόνο, πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν μια σωστή επιλογή. Με τα χρήματα του δανείου ανατέθηκαν ύστερα από ανοιχτό διαγωνισμό και κατασκευάστηκαν με την επίβλεψη της ΤΥΔΚ δυο έργα ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων στα Δημοτικά Διαμερίσματα του πρώην δήμου Ανακτορίου συνολικού κόστους 1.070.000€ . Με τα υπόλοιπα 430.000€ που υπάρχουν στο ταμείο του δήμου, χρηματοδοτείται η κατασκευή του έργου ασφαλτόστρωσης Ανατολικών και Δυτικών Δημοτικών Διαμερισμάτων (Μοναστηρακίου- Παλιαμπέλων) του πρώην Δήμου Ανακτορίου που εκτελείται αυτή τη στιγμή και δημοπρατήθηκε το 2010. Σήμερα το υπόλοιπο του δανείου είναι 1.090.000,00 € περίπου και θα αποπληρωθεί σε 11 χρόνια. Σε μια περιοχή που διαθέτει 350χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων και η οικονομία της στηρίζεται σε μέγιστο βαθμό στο γεωργό και στον κτηνοτρόφο η επένδυση αυτή ήταν και είναι και παραγωγική και επιβεβλημένη. Εμείς δείξαμε το ενδιαφέρον μας για τον αγρότη του Δήμου Ανακτορίου ενώ παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει την δυνατότητα του Δήμου να εξυπηρετεί τις δόσεις του Δανείου.

        Το 2003 παρέλαβα ένα Δήμο υπερχρεωμένο από υποχρεώσεις των κοινοτήτων (πλην Παλιαμπέλων), του Δήμου Βόνιτσας, και του μετέπειτα Δήμου Ανακτορίου.Στην οκταετία της θητείας μας αποπληρώσαμε υποχρεώσεις πάνω των 2.000.000 €. Παραλάβαμε ένα Δήμο με μηδενική διοικητική οργάνωση χωρίς υπηρεσίες και με έναν επιστάτη που ασχολούνταν με ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό και καθαριότητα. Τα έσοδα του Δήμου ήταν ετησίως 500.000€ περίπου και χωρίς έργα ενταγμένα στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παρόλα αυτά εμείς δεν διαχειριστήκαμε με μεμψιμοιρία τη μιζέρια που βρήκαμε. Στρωθήκαμε στη δουλεία. Αξιοποιήσαμε το ελάχιστο προσωπικό του δήμου και οργανώσαμε διοικητικές, οικονομικές και ταμειακές υπηρεσίες. Δημιουργήσαμε τεχνική υπηρεσία με πιστοποίηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Καταφέραμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Απορροφήσαμε από το Γ ΚΠΣ σημαντικά κονδύλια και αλλάξαμε την εικόνα του τόπου μας. Αυξήσαμε τα έσοδα του δήμου από κάθε πηγή χωρίς να αυξήσουμε σημαντικά τα ανταποδοτικά τέλη. Τα τρία τελευταία χρόνια (2008-2010) οι αυξήσεις των τελών ήταν μηδενικές. Και εδώ πρέπει να τονίσω ότι με την ολοκλήρωση του βιολογικού και του νέου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Βόνιτσας δίνεται η δυνατότητα και πρέπει να μειωθούν τα αντίστοιχα τέλη προς όφελος του δημότη. Εμείς αξιοποιήσαμε όλε τις δυνατότητες και μεγιστοποιήσαμε τα έσοδα του δήμου από NESTLE, ΜΑΡΙΝΕΣ κλπ. Για πρώτη φορά ο δήμος είχε μόνιμα έσοδα από το αεροδρόμιο του Ακτίου και το λατομείο. Έτσι φτάσαμε το 2010 τα μόνιμα έσοδα για τον τέως Δήμο Ανακτορίου να είναι 2.014.853€ από 500.00€ που ήταν το 2002. Την ίδια χρονιά τα μόνιμα έσοδα για το πρώην Δήμο Παλαίρου ήταν 352.443€ και για το πρώην Δήμο Μεδεώνος ήταν 366.745€.

     Να γιατί εμείς μπορούσαμε να προγραμματίζουμε και να πραγματοποιούμε έργα. Τελειώνοντας θέλω να σας θυμίσω ότι πέραν των έργων που είχαμε δημοπρατήσει και εκτελούνται, ο δήμος Ανακτορίου έχει εντάξει έργα και δράσεις στον ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ του ΕΣΠΑ ύψους 70.000.000€ .Επίσης 4 LEADER υπάρχουν ήδη στο δήμο για επενδύσεις από ιδιώτες και όχι μόνο.

      Έχω τονίσει κατ επανάληψη ότι εγώ και η δημοτική μου ομάδα είμαστε στη διάθεση της δημοτικής αρχής να προσφέρουμε την εμπειρία μας και να βοηθήσουμε όλοι με σκληρή δουλειά για την ανάπτυξη του νέου δήμου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ίδια διάθεση από πλευράς της πλειοψηφίας και την θέληση να δουλέψουν πρώτα οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο