Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ερωτήσεις του Βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη για την διάλυση του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας και την Δασοπροστασία

Δυο Παρεμβάσεις είχαμε από το βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ Νίκο Μωραίτη, η μια προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πλήρη διάλυση του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας και η άλλη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη για να ληφθούν μέτρα για την Δασοπροστασία στο νομό μας...


Αναλυτικά οι ερωτήσεις:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Πλήρης διάλυση του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

  Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με την προσαρμογή της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών. Η αντιλαϊκή – φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία του λαού. Αυτή η πολιτική αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και τους ασθενείς σαν πελάτες.
  Αυτή η πολιτική δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπό της στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας, Νομού Αιτωλοακαρνανίας,  που έχει περιέλθει σε πλήρη διάλυση, οδηγείται σε κλείσιμο, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός παθολόγος ειδικότητα βασική που στηρίζεται ολόκληρη η λειτουργία μιας μονάδας υγείας. Οι άλλες ειδικότητες γιατρών είναι πολυτέλεια για τους κατοίκους της περιοχής, που είναι περίπου 25.000 και τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.
   Οι ελλείψεις δεν είναι μόνο στο ιατρικό προσωπικό αλλά και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που δυσκολεύουν παραπέρα τη λειτουργία του Κ.Υ. Τις περισσότερες φορές δεν δουλεύει το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό και το ΚΥ έχει ασθενοφόρο μόνο για μια βάρδια.
   Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχει το αεροδρόμιο του Ακτίου και ο δρόμος καρμανιόλα που οδηγεί στην Λευκάδα όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση. Έχουν ξεψυχήσει άνθρωποι στην άσφαλτο αβοήθητοι στο δρόμο καρμανιόλα  Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Άκτιο – Λευκάδα από έλλειψη ασθενοφόρου.
  Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει το Κ.Υ. με αγροτικούς γιατρούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι χωρίς ειδικότητα, χωρίς να μπορεί να γίνει αυτό. Το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση με την πολιτική της είναι να κλείνει αγροτικά ιατρεία και να αφήνει χωρίς την παραμικρή υπηρεσία υγείας κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους .
 Ήδη αγροτικά ιατρεία όπως το αγροτικό ιατρείο του τοπικού διαμερίσματος Παλιαμπέλων έχει μείνει χωρίς γιατρό με τεράστια ταλαιπωρία για τους 1.000 περίπου κατοίκους. Σε λίγες μέρες κλείνει και το αγροτικό ιατρείο του διαμερίσματος Θυρρείου με τον ίδιο αριθμό κατοίκων που απέχει από το Κ.Υ. Βόνιτσας πάνω από 25 χλμ. και υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο συγκοινωνίας την ημέρα. Σοβαρά προβλήματα έχουν και τα άλλα αγροτικά ιατρεία της περιοχής.
  Γιατρός του ΙΚΑ υπάρχει μόνο για 2 ώρες την ημέρα και η ταλαιπωρία περίπου 2.500 εργαζομένων είναι  αφάνταστη.
   Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα. Πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας σπρώχνοντας μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο νέος «υγειονομικός χάρτης» με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις υπηρεσιών υγείας θα έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων.
Το ΚΚΕ καλεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής να παλέψουν για ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στο Κ.Υ. Βόνιτσας, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των υποδομών, καθώς και την κάλυψη με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς όλων των αγροτικών ιατρείων;

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Μπάμπης Χαραλάμπους
 ............................................................

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «μέτρα για την Δασοπροστασία στο νομό Αιτ/νίας»
   Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης των δασών και δασικών εκτάσεων τις παραδίδει στις «επενδυτικές» ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των οικοπεδοφάγων, πατώντας πάνω στους δασοκτόνους νόμους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στο σημερινό νόμο για την «προστασία» της βιοποικιλότητας που δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί φθηνή γη στο μεγάλο κεφάλαιο και στις περιοχές «NATURA» που θα την αρπάξουν από τους μικροϊδιοκτήτες.
    Αυτή η πολιτική σιγοντάρεται και από τις τεράστιες ελείψεις στην πυροσβεστική σε υλικοτεχνικά μέσα και προσωπικό.
    Αυτές οι εκρηκτικές ελλείψεις υπάρχουν και στο νομό Αιτ/νίας στην Πυροσβεστική Αγρινίου- Μεσολογγίου –Αμφιλοχίας και φτάνουν στο 40-50% έστω και με αυτούς τους απαρχαιωμένους οργανισμούς περασμένων δεκαετιών.
    Σοβαρές και οι ελλείψεις στους 3 σταθμούς στον στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων, οχήματα σε μεγάλο ποσοστό παλιά όχι αξιόπιστα μη κατάλληλα συντηρημένα βάζουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών.
   Η αντιπυρική περίοδος κλείνει 2 μήνες και οι αρμόδιοι φορείς, Δασαρχεία και Δήμοι δεν έχουν πιστώσεις για συντήρηση του δασικού δικτύου, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, κατασκευή –συντήρηση υδατοδεξαμενών κρουνών υδροληψίας πυροφυλακίων.
    Τα πυροφυλάκια σε όλο το νομό δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στην πυροσβεστική. Εδώ στο νομό τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα γιατί ο νομός διασχίζεται από ένα οδικό δίκτυο καρμανιόλα, σκέτο σφαγείο που πολλές φορές λόγω των συχνών τροχοφόρων ατυχημάτων απαιτείται παρουσία μεγάλου αριθμού και ανδρών και οχημάτων.
     Επίσης οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε πολιτική ομηρία είναι σήμερα και απλήρωτοι για 2 μήνες αντιμέτωποι με την βαρβαρότητα της ταξικής πολιτικής. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο, είναι ότι και η φυσική ηγεσία έχει στηρίξει την λειτουργία του σώματος στο φιλότιμο στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών. Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι ορατός εάν έχουμε τέτοιους ρυθμούς, εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους, παράλληλα απλήρωτη υπερωριακή εργασία, κλιμάκια με μόνο 2 πυροσβέστες.
    Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα του νομού, τους εργαζόμενους στην πυροσβεστική να παλέψουν για ένα ενιαίο φορέα προστασίας των δασών για τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί
    - Θα πάρουν άμεσα μέτρα για τη κάλυψη των ελλείψεων για την πλήρη επάνδρωση στους σταθμούς πυροσβεστικής του νομού σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
   - Θα εξασφαλιστεί η προστασία των δασών του νομού με κύριο βάρος στην πρόσληψη.
   - Να πληρωθούν τώρα οι συμβασιούχοι πυροσβέστες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο