Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ερώτηση Κώστα Καραγκούνη για τη λειτουργία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου

Τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας επισημαίνει ο βουλευτής της Κώστας Καραγκούνης με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση  ώστε να λειτουργήσει το αρδευτικό έργο και να μην οδηγηθεί όλη η γύρω περιοχή σε μαρασμό

 ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού με την επωνυμία Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


    Είναι πλέον γνωστά και πολλά τα προβλήματα, λειτουργικά και μη, που παρουσιάζονται σήμερα στους Τ.Ο.Ε.Β. Δυστυχώς πέραν των άλλων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες που αντί να επικεντρώνονται απρόσκοπτα στην παραγωγή τους και την αγροτική εκμετάλλευσή τους καλούνται να διαχειριστούν ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται από τους ΤΟΕΒ. 
     Ο οργανισμός με την επωνυμία Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου, συνεστήθη το έτος 1993 και έκτοτε λειτουργεί με έδρα την Τοπική Κοινότητα Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου, ο οποίος αποτελεί τον φορέα αρδεύσεως εκτάσεως 5.300 (πέντε χιλιάδων τριακοσίων) στρεμμάτων, εντασσόμενης στις περιφέρειες των Τοπικών Κοινοτήτων Χρυσοβίτσας, Αγραμπέλων, Βασιλόπουλου, Αστακού και Στρογγυλοβουνίου
     Η αρδευόμενη αυτή έκταση εξασφαλίζει ικανοποιητική παραγωγή και εισόδημα στους αγρότες των παραπάνω Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και σε άλλους από γειτονικά χωριά (Μπαμπίνη, Σκουρτού, Πρόδρομος, Παλαιομάνινα, και Κατοχή), που σπεύδουν να καλλιεργήσουν στην περιοχή λόγω του αρδευτικού έργου. 
    Την αρδευτική περίοδο 2011 όμως η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με την αριθ. 4/12-6-2011 πράξη της, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε για να δώσει λύσεις στο θέμα, έκρινε αδύνατη τη λειτουργία του αρδευτικού έργου, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ήτοι: 
    Οφείλει στη ΔΕΗ το ποσό των 108.528,00 Ευρώ, στο ΙΚΑ το ποσό των 30.915,04 Ευρώ, στην Α.Τ.Ε. το ποσό των 7.500,00 Ευρώ καθώς και στο προσωπικό το οποίο εργάζεται απλήρωτο από το έτος 2010 ακόμη. 
     Τα χρέη αυτά δεν αφήνουν περιθώρια ομαλής και μέχρι τέλους της αρδευτικής περιόδου λειτουργίας του αρδευτικού έργου. 
    Η λειτουργία με αυτές τις συνθήκες θα παρουσίαζε αδυναμία πληρωμών τον μήνα Αύγουστο και διακοπή της ηλεκτροδότησης του Αντλιοστασίου, με συνέπεια να καταστραφούν οι καλλιέργειες των μελών, οι οποίες θα βρίσκονταν σε εξέλιξη.
   Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή έχει κρατηθεί λόγω του αρδευτικού έργου μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. 
Ενόψει των προαναφερθέντων προβλημάτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τί ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση  για το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που ανακύπτει και που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στους αγρότες ώστε να καταστεί δυνατό να λειτουργήσει το αρδευτικό έργο τα επόμενα χρόνια και να μην οδηγηθεί όλη η γύρω περιοχή σε μαρασμό.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο