Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Ανδρέα Μακρυπίδη με την ηγεσία του Ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος


Συνάντηση είχε ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία του Ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που παρευρέθηκε στην χώρα μας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, την κρίση και τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκή..


 ..Ένωση και Ελλάδα. Την Ολλανδική αποστολή αποτελούσαν οι κκ.Emile Romer (Αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας και Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας), ο κ. Ewout Irrgang (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων),  Hans van Heijningen (μέλος του προεδρείου του κόμματος). Από ελληνικής πλευράς πέρα από τον Ανδρέα Μακρυπίδη συμμετείχε και η κα Αφροδίτη Παπαθανάση- Γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

   Ο κ. Μακρυπίδης αφού καλωσόρισε τους Ολλανδούς συναδέλφους του, με την αναφορά ότι οι δύο λαοί διατηρούν εμπορικές και κοινωνικές σχέσεις εδώ και 300 χρόνια, εξέθεσε λεπτομερώς την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανέφερε τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα αυτά ασφαλώς δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. και παγκόσμια, και ότι μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνεννόηση, συντονισμό και κοινές προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων, των εταίρων και κυρίως των σοσιαλιστικών δυνάμεων.

    «Σήμερα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και πάντως όχι τιμωρία στα κράτη που αντιμετωπίζουν εντονότερα την κρίση. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το Ενιαίο Νόμισμα και πισωγύρισμα για την Ευρώπη.», τόνισε ο Βουλευτής. Πρόσθεσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα δανεισμού από τις Αγορές και να αποθαρρυνθεί η κερδοσκοπία, χρειάζονται αποφάσεις όπως η άμεση λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Τόνισε όμως ότι οι κκ. Σαρκοζί και Μέρκελ, σε αντίθεση με τους ηγέτες του παρελθόντος, ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κράτη τους παρά για την ΕΕ. Επίσης ο Βουλευτής ανέφερε ότι τα χρήματα των εταίρων δεν είναι χάρισμα αλλά δανεισμός.

       Ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη, καθυστερήσεις και ολιγωρίες για δεκαετίες από την ελληνική πλευρά, αλλά ότι σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις συμφωνίες της, όπως αποτυπώνονται στο πρόσφατα ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στη συνέχεια της ομιλίας του εστίασε στις μέχρι σήμερα ελληνικές προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση. Τόνισε ότι παρόλο το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και τα υψηλά επιτόκια της Δανειακής Σύμβασης, η Ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα σε συνθήκες ύφεσης από 15,4% σε 10,5%, μέσα από σκληρές αποφάσεις και περιορισμό της σπατάλης στις δαπάνες π.χ. στον τομέα της υγείας, της πολυφαρμακίας κ.λ.π, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τις εργασιακές σχέσεις.

     Πρόσθεσε όμως ότι αυτά τα μέτρα έχουν παρενέργειες σε δύο τομείς που πρέπει να αντιμετωπιστούν: ο πρώτος είναι η ύφεση και οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και ο δεύτερος οι κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις, που προκαλούν και πολιτικές παρενέργειες. «Χρειαζόμαστε πλεόνασμα πόρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, επενδυτικό, ελκυστικό περιβάλλον, ένα «Αναπτυξιακό Μνημόνιο», με απελευθέρωση πόρων του ΕΣΠΑ για υποδομές.» υπογράμμισε ο Βουλευτής. Κλείνοντας ο κ. Μακρυπίδης τόνισε ότι υπάρχει μια– κόκκινη γραμμή. «Δεν μιλάμε για ξεπούλημα. Δεν θα επιτρέψουμε τα μεγάλα Γερμανικά και Γαλλικά μονοπώλια να εξαγοράσουν έναντι πινακίου φακής. Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι όμως στις εκποιήσεις.»

     Ο κ. Romer είπε ότι καταλαβαίνει τις ανησυχίες των Ελλήνων. Συμφώνησε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και κατέθεσε την ανησυχία του για τον ρόλο των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι η Ολλανδία θα επιθυμούσε μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Αναρωτήθηκε αν τα δάνεια προορίζονται για το λαό ή για τις τράπεζες και επίσης για τον τρόπο που θα βγει η Ελλάδα από την κρίση όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ύφεση. Ο κ. Irrgang τόνισε ότι έχουν μιλήσει με αρκετούς Έλληνες και έχουν αποκτήσει μια ολοκληρωμένη άποψη για την κατάσταση στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια και ότι η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο