Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ερώτηση Σοφίας Γιαννακά για την μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΙΧΘΥ.Κ.Α.



Ερώτηση με θέμα την μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΙΧΘΥ.Κ.Α. καθώς επίσης και το θέμα των μετατάξεών τους, κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά, προς την Υπουργό Παιδείας  και τον Υπουργό Οικονομικών...


 Στην ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρει ότι το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου «ΙΧΘΥ. Κ. Α.» Α.Ε., από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του το 1985 από την Γενική Γραμματεία Ερευνάς και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, αποτέλεσε μια πρωτότυπη και πολλά υποσχόμενη ερευνητική μονάδα
Είχε ως στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς επίσης και την ερευνα όσον αφορά στην διαχείριση της παράκτιας περιοχής του Αχελώου στις εκβολές του οποίου και εγκαταστάθηκε.
  Αποτελούσε ένα  σύγχρονο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης όπου θα λειτουργούσε στον πυρήνα ενός από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της  χώρα.
 Με το πέρασμα των χρόνων το κέντρο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα αδράνειας κάτι που οφειλόταν στην έλλειψη παραγωγικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.
  Απόρροια όλης αυτής της συνεχιζόμενης αδράνειας ήταν η συσσώρευση τεραστίων οικονομικών προβλημάτων και η υπερχρέωση του κέντρου. 
Το κέντρο ωστόσο, σε αντίθεση με τα οικονομικά προβλήματα που παρουσίαζε και την ελλιπή του ερευνητική και παραγωγική διαδικασία, παρείχε υπηρεσίες και τεχνογνωσία  καθώς επίσης και κατάρτιση και εκπαίδευση σε ιδιώτες και παραγωγικές υπηρεσίες στους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας και της στρατηγικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης .
Οι επιπτώσεις της διαχρονικής αυτής αρνητικής κατάστασης που οδήγησε σε τέλμα το συνολικό ερευνητικό και παραγωγικό έργο του κέντρου ήταν καταστροφικές όσον αφορά στην ραχοκοκαλιά του φορέα, τους ίδιους τους εργαζομένους.  
 Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις  κατά την διάρκεια της λειτουργίας του κέντρου στο παρελθόν όπου οι εργαζόμενοι σε αυτό βρέθηκαν απλήρωτοι για μήνες.
 Χρειάστηκαν  αρκετές παρεμβάσεις και διαρκείς πιέσεις από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες του νομού ώστε να είναι δυνατή η καταβολή στους  συγκεκριμένους ανθρώπους των δεδουλευμένων. 
Επίσης η κυρία Γιαννακά προσθέτει ότι οι συνέπειες της οικονομικής κακοδιαχείρισης και της μη αποδοτικότητας του κέντρου οδήγησαν την Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στην απόφαση της κατάργησης του φορέα στο πλαίσιο της γενικότερης συγχώνευσης η κατάργησης ασύμφορων δημοσίων οργανισμών.
Η σημερινή κατάσταση βρίσκει το προσωπικό μια ακόμη φορά αντιμέτωπο με την καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους  καθώς επίσης αιωρούμενο χωρίς προοπτική με έντονη την αίσθηση της ανασφάλειας εφόσον είναι πλέον προδικασμένη η διάλυση του φορέα.
Τέλος, η κυρία Γιαννακά ρωτάει τους  αρμόδιους Υπουργούς πότε προτίθενται να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί στο προσωπικό του κέντρου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μετατάξεων των εργαζομένων του ΙΧΘΥ.Κ.Α. καθώς επίσης και  ποιοι θα είναι οι φορείς στους οποίους αυτοί θα μεταταχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο