Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Θάνος Μωραΐτης: «Στηρίζουμε 20 χιλιάδες νέους επιχειρηματίες»

-Σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» για την στήριξη της εργασίας σε 20.000 επιχειρήσεις
- Τι προβλέπει το πρόγραμμα


Τις αλλαγές στο πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης...


    Με τον επανασχεδιασμό και την τροποποίηση του προγράμματος, τίθεται ως μοναδικός στόχος η στήριξη της εργασίας, με την ενίσχυση 20 χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων, έως πέντε ετών, με την κάλυψη μέρους του μισθολογικού τους κόστους.
    «Είναι ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.  Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή βιώνουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες επιχειρηματίες έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο δίλλημα. «Η κλείνω η απολύω….» Και το δίλλημα πολλές φόρες είναι δραματικό στις περιπτώσεις μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 2-3 εργαζόμενους με τους οποίους η σχέση δεν είναι απρόσωπη. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν αυτή την αγωνία για το αύριο, για το αν την επόμενη μέρα θα εξακολουθούν να έχουν δουλειά. Με το νέο αυτό πρόγραμμα στηρίζουμε 20.000 επιχειρήσεις και διασφαλίζουμε σε αυτή τη πολύ δύσκολη συγκυρία πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.», είπε κατά την διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Μωραΐτης.
      Όπως σημείωσε, με το πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στον νέο Έλληνα επιχειρηματία μέσα από απλές διαδικασίες να ενισχύσει την επιχείρησή του, αφού η μια και μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    Αναμένεται να δώσει ανάσα σε κλάδους όπως η Μεταποίηση, η  Οικοδομή, η Πράσινη οικονομία, οι Μεταφορές και η αποθήκευση (logistics), οι Υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θα είναι  απλό, γρήγορο και πάνω απ’ όλα απόλυτα στοχοθετημένο σε πραγματικές ανάγκες.
    Το πρόγραμμα, είπε ο Υφυπουργός «αναγνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς και ανταποκρίνεται σε αυτές. Φυσικά δεν ισχυριζόμαστε ότι θα λύσει το πρόβλημα. Όμως είναι ένα ακόμη σταθερό βήμα του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Γιατί αυτή είναι η αντίληψή μας για το πώς μπορούμε να βγούμε από την ύφεση. Με στόχους, με σχέδιο και πάνω απ’όλα δίνοντας καθημερινά μάχη να μειώσουμε όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που βασανίζουν τον πολίτη.»
    Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, είπε πως «το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε την κρίση. Την αντιλαμβανόμαστε και από την πλευρά του εργαζόμενου και από την πλευρά του επιχειρηματία

Τι προβλέπει το πρόγραμμα
   Αξιοποιούνται 200 εκ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» του ΕΣΠΑ και δίνεται ανάσα σε 20.000 επιχειρήσεις, ενισχύοντας άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τις μισθολογικές τους δαπάνες, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους

Αφορά επιχειρήσεις που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
-ιδρύθηκαν την τελευταία πενταετία (από 1/1/2006 έως 31/12/2010)
-απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο,
-δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 € κατά την τελευταία 3ετία, (σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis)
-δραστηριοποιούνται στους κλάδους Μεταποίησης, Πράσινης Οικονομίας, Οικοδομής, Μεταφορών – Αποθήκευσης, υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας
-η κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεσμεύεται για τη διατήρηση ή την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Το διάστημα της δέσμευσης θα ανακοινωθεί με τον οδηγό του προγράμματος και θα εξαρτηθεί από τις υπόλοιπες τεχνικές του λεπτομέρειες.

-Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

-Η επιλέξιμη δαπάνη αφορά στο μισθοδοτικό κόστος της επιχείρησης, δηλαδή δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλισης.
Επιδοτείται το 50% της μισθολογικής δαπάνης και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Δηλαδή, εάν κάποια επιχείρηση προσκομίσει παραστατικά μισθολογικού κόστους 20.000 ευρώ και άνω, θα πάρει 10.000. Εάν προσκομίσει μικρότερο ποσό, θα πάρει το 50% του ποσού που έχει προσκομίσει.

 -Ο επιχειρηματίας θα υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά. Θα γνωρίζει άμεσα αν είναι επιλέξιμος ή όχι. Κατά την πρώτη πληρωμή, θα γίνει έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων. Οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, ενώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει συστημένη επιστολή που θα πιστοποιεί την ένταξή του στο πρόγραμμα. 
Οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου με τον οδηγό του προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο