Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- 17 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ 5.200 ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Δεκαεπτά εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία περίπου 5.200 θέσεων κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προβλέπει το σχετικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εξήγγειλε σήμερα το πρωί στην Πάτρα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Πόρτο Ρίο», ο Υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος...

   
  ..παρουσία δεκάδων εκπροσώπων φορέων της Αυτοδιοίκησης από την Δυτική Ελλάδα, του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και των Αντιπεριφερειαρχών.

    «Δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι οξύτατο εξαιτίας της κρίσης, αλλά δίνουμε μια ανάσα», είπε ο κ. Κουτσούκος, αναλύοντας τις επιμέρους δράσεις του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Το Πρόγραμμα προβλέπει πεντάμηνη απασχόληση για περίπου 5.200 ανέργους στη Δυτική Ελλάδα, με αποδοχές 625 ευρώ το μήνα και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών για το σύνολο του χρόνου απασχόλησης.

   «Δίνουμε μια διέξοδο», είπε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζοντας και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών που θα προφερθούν απ’ όσους ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η επιλογή των ενδιαφερομένων θα γίνει με απολύτως διάφανο και αξιοκρατικό τρόπο, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων (μακροχρονίως άνεργοι, άνεργοι ηλικίας έως 30 ετών, ΑμεΑ κ.α.). «Στοχεύουμε κυρίως στις περισσότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούκος.

    Την εξειδίκευση των παραμέτρων του Προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεόδωρος Τσέκος.

    Ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, επίσης, συνοπτικά στο σύνολο των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης από το Υπουργείο Εργασίας και περιέγραψε το πρόβλημα της ανεργίας αλλά και τις δραματικές επιπτώσεις που έχει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Όπως είπε, η αύξηση του αριθμού των ανέργων, η μείωση των αποδοχών και κατά συνέπεια και των ασφαλιστικών εισφορών και η αναγκαία στήριξη όσων δεν έχουν εργασία επέφεραν πρόσθετες δαπάνες στο Υπουργείο της τάξης των 3,5 δις ευρώ.

    Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ανοίγοντας τις εργασίες της ενημερωτικής συνάντησης, τόνισε ότι «κάθε συζήτηση για την ανεργία ξεκινάει με την απαρίθμηση των ποσοστών της. Ξεκινάει με την εξέλιξη αυτών των ποσοστών και με όλους εμάς να κοιτάζουμε πένθιμα τις στατιστικές που μας δείχνουν μια ανεργία που ολοένα και διογκώνεται. Θα χρησιμοποιήσω κι εγώ τις στατιστικές όμως πρώτα θέλω να θυμίσω κάτι που έλεγε πάντοτε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς. Ότι κι αν λένε οι στατιστικές, για το μεμονωμένο άνεργο η ανεργία είναι στο 100%. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα. Όπως επίσης πρέπει να θυμόμαστε και την πραγματικότητα. Ένας άνθρωπος που δεν ξυπνάει το πρωί για να πάει στη δουλειά του, δεν στερείται μόνο το αναγκαίο εισόδημα για τη ζωή του. Γρήγορα, πολύ γρήγορα αποδιοργανώνεται κοινωνικά και προσωπικά, αισθάνεται ενοχές, συσσωρεύει μέσα του πικρίες και βλέπει όλη του τη ζωή να του γλιστράει μέσα από τα χέρια του. Αυτός είναι ο άνεργος, αυτή είναι η ανεργία που την χαρακτηρίζω σαν την πιο αδυσώπητη και σκληρή κοινωνική αρρώστια».

    Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «εμείς εδώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όλη τη χώρα. Συνεπώς η ανεργία σε εμάς εδώ χτυπάει πολύ πιο σκληρά. Είναι επίσης γνωστές οι ομάδες του πληθυσμού που χτυπιούνται πρώτες και που είναι οι πλέον ευάλωτες στην ανεργία. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν πρώτα-πρώτα τους νέους που, ειδικά εδώ στη Δυτική Ελλάδα, η ανεργία τους πλησιάζει το 30%. Είναι επίσης οι γυναίκες αλλά και οι ευρισκόμενοι πλησίον της σύνταξης. Αυτές οι τρεις κατηγορίες είναι οι πλέον ευάλωτες, οι πιο αδύναμες και το λέω αυτό χωρίς πρόθεση να μειώσω το φαινόμενο της γενικής ανεργίας».

    Σχετικά με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα δεν έρχεται να δώσει πλήρη απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας αλλά είναι μια επιμέρους λύση που θα δώσει διέξοδο σε χιλιάδες ανέργους για ένα ορισμένο διάστημα.

    Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, μετείχαν η βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κυριακοπούλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, Υποδομών και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, οι Δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Αιγιάλειας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γ. Μπαλιούκος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δ. Αρβανίτης, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Αντιδήμαρχοι Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστές κ.α.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο