Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Στο κόκκινο οι δυο δήμοι Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας από ελλείψεις σε προσωπικό!

 - Οι περισσότεροι υπάλληλοι από τους πρώην δήμους, φρόντισαν να μετακινηθούν στο Αγρίνιο, πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη
- Οι ελλείψεις στους υπόλοιπους δήμους είναι φανερές και δεν αρκεί το προσωπικό

Ελλείψεις σε προσωπικό έχουν οι περισσότεροι από τους νέους δήμους, σε σημείο που να γίνεται πολύ δύσκολη η λειτουργία τους, αλλά και να μην μπορούν να αναλάβουν όλες τις νέες αρμοδιότητες που τους δίνει ο Καλλικράτης, αφού δεν μπορούν να στελεχώσουν υπηρεσίες...


Πολλοί υπάλληλοι από τους πρώην δήμους και κυρίως τους μικρότερους, φρόντισαν να ζητήσουν τη μετακίνησή τους σε μεγαλύτερους, πριν ακόμα εφαρμοστεί ο Καλλικράτης. Βέβαια σχεδόν στο σύνολό τους προτίμησαν το δήμο Αγρινίου.

Σήμερα ο Καλλικρατικός δήμος Αγρινίου έχει 600 υπαλλήλους συνολικά, οι οποίοι προέρχονται όχι μόνο από τους 10 που τον αποτελούν, αλλά και από άλλους. Πρόκειται για το μοναδικό από τους 7 δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, που έχει επάρκεια προσωπικού και να φανταστεί κανείς ότι το 53% των ΚΑΠ διατίθεται για την μισθοδοσία του.

Ο δήμος Μεσολογγίου διαθέτει 275 άτομα προσωπικό, από τα οποία τα 7 της ΤΥΔΚ, που δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία του, αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλους δήμους, προκειμένου να στελεχώσουν τις τεχνικές τους υπηρεσίες. Ωστόσο όμως υπάρχουν ελλείψεις τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές σε άλλους τομείς, όπως τονίζει ο δήμαρχος Π. Κατσούλης. Ο όρος «ποιοτικές ελλείψεις» έχει να κάνει με την έλλειψη δυνάμεων πανεπιστημιακού επιπέδου, σε διάφορες ειδικότητες, όπως στον τομέα της πληροφορικής και της ψηφιακής επικοινωνίας. Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται επίσης και στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου, από όπου λείπουν περίπου 40 άτομα, εργάτες, οδηγοί και εξειδικευμένο προσωπικό. Σήμερα η δημοτική αρχή έχει μπει στη διαδικασία να ζητήσει από κάποιους εργαζόμενους την αναβάθμιση της άδειας οδήγησής τους, προκειμένου να έχει στη διάθεσή της επαγγελματίες χειριστές και οδηγούς μηχανημάτων και μεγάλων οχημάτων άνω των 100 ίππων.

Ο δήμος Αμφιλοχίας έχει στη διάθεσή του 102 άτομα προσωπικό που προέρχονται από τους τρεις δήμους που συνενώθηκαν. Όμως παρόλα αυτά δεν αρκεί για την σωστή λειτουργία του, αφού παρουσιάζονται ελλείψεις στην τεχνική υπηρεσία και την πολεοδομία, η οποία λειτουργεί υποστηρικτικά προς το δήμο Ακτίου – Βόνιτσας καλύπτοντας και ένα μέρος του δήμου Ξηρομέρου. Η δημοτική αρχή έχει μπει στη διαδικασία των μετατάξεων από άλλους δήμους, όταν αυτό θα είναι δυνατό.

Στο δήμο Θέρμου δεν υπήρξε καμιά αλλαγή σε επίπεδο προσωπικού, αφού δεν υπήρξε καμιά αλλαγή και στα όρια του δήμου. Το προσωπικό παραμένει στα 27 άτομα, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει τις νέες αρμοδιότητες.  Αν δεν γίνουν προσλήψεις ή μετατάξεις, δεν πρόκειται να λειτουργήσει τεχνική υπηρεσία και πολεοδομία. Η καθαριότητα θα συνεχίσει να γίνεται από ιδιώτες.

Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως το αντιμετωπίζει ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας, που λειτουργεί με 47 υπαλλήλους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τον πρώην δήμο Μεδεώνος ήρθε στο νέο δήμο ένας μόνο υπάλληλος. Άλλοι τρεις παραμένουν ακόμα εκεί, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όσο για της στελέχωση της  πολεοδομίας, της πρόνοιας και άλλων υπηρεσιών, ούτε λόγος. Η τεχνική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με τον έναν και μοναδικό υπάλληλο που έχει, αφού οι υπόλοιποι 3 κάνουν χρήση μακροχρόνιας άδειας. Τρεις υπαλλήλους διαθέτει και η διοικητική υπηρεσία και άλλους έξι η οικονομική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί το ΚΕΠ Κατούνας που είναι κλειστό, γιατί η μια και μοναδική υπάλληλος που υπηρετούσε εκεί, βρίσκεται σε άδεια τοκετού. Ο δήμος ζητά υπαλλήλους με μετατάξεις, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Το χειρότερο όμως είναι ότι υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι που σήμερα υπηρετούν σε δήμους της Αττικής και έχουν κάνει αίτηση μετάταξης για το δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, από την 1η Ιανουαρίου του 2011,  αλλά έχουν πέσει θύματα της γραφειοκρατίας, αφού η διαδικασία καθυστερεί λόγω του ότι δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα τα  υπηρεσιακά συμβούλια.

Ο δήμος Ναυπακτίας έχει 235 υπαλλήλους, αλλά έχει και ελλείψεις που εντοπίζονται στην τεχνική υπηρεσία και στον τομέα καθαριότητας. Αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από μηχανικούς για την καλή στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας, γι’ αυτό και ο δήμαρχος φρόντισε οι ειδικοί συνεργάτες που προσέλαβε να έχουν αυτή την ειδικότητα. Έλλειψη υπάρχει σε εργάτες καθαριότητας και πρασίνου, καθώς και σε χειριστές μηχανημάτων. Έτσι ο δήμος προσπαθεί με τις  προσλήψεις διμήνων συμβάσεων, να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες του, τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο. Όμως επτά από τους υπαλλήλους του πρώην δήμου Χάλκειας είχαν φροντίσει πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη, να μετακινηθούν προς το Μεσολόγγι.

Με το λιγότερο αριθμητικά προσωπικό προσπαθεί να λειτουργήσει ο δήμος Ξηρομέρου, που διαθέτει 35 άτομα σε όλες τις ειδικότητες. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η λειτουργία ενός Καλλικρατικού δήμου δεν είναι δυνατή με τόσο λίγο προσωπικό. Η κατάσταση έγινε χειρότερη όταν, πριν τη συνένωση, 3 υπάλληλοι από τον πρώην δήμο Φυτειών μετακινήθηκαν προς το Αγρίνιο, ενώ άλλοι 6 συνταξιοδοτήθηκαν, από τους πρώην δήμους Αστακού και Αλυζίας. Γι’  αυτό και ο δήμαρχος Ξηρομέρου έχει πει κατ’ επανάληψη, και μάλιστα σε όλους τους τόνους, ότι αδυνατεί να τα βγάλει πέρα κάτω από αυτές τις συνθήκες…

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο