Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Έκπληξη το «Ναι» της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα!

Οι δύο από τις τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας, έδωσαν θετική ψήφο στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.

Χωρίς να περιλαμβάνουν κάτι το ιδιαιτέρα αναπτυξιακό και οραματικό, ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ακτίου-Βόνιτσας. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι...
 ψήφισαν θετικά και οι δυο από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Οι επικεφαλής των δυο παρατάξεων κύριοι Αποστολάκης και Τάνταρος συναίνεσαν, ζητώντας μόνο να συμπεριληφθούν και κάποιες δικές τους προτάσεις για έργα που θεώρησαν απαραίτητα σε κάποιες περιοχές του νέου δήμου. Ο μόνος που διαφώνησε ήταν ο κ. Ν. Μωραΐτης, όχι τόσο για τον τρόπο που καταρτιστήκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο δήμο, αλλά γιατί έχει γενικότερα μια διαφορετική φιλοσοφία για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει τους νέους δήμους, σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος.

Ο προϋπολογισμός του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας φτάνει τα 22,5 εκ. € περίπου, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα αγγίζει τα 12,5 εκ. €. Οι πόροι προέρχονται κυρίως από το ΕΣΠΑ, τη ΣΑΤΑ, αλλά και από τον ίδιο το δήμο. Από τη ΣΑΤΑ υπολογίζονται 830.000 €, όσα δηλαδή ήταν αυτά που μπήκαν στα ταμεία των τριών πρώην δήμων που συνενώθηκαν. Όμως ακόμα και αυτά, όπως είπε ο δήμαρχος Ν. Σολδάτος, η κυβέρνηση δεν τα διασφαλίζει.

Γενική παραδοχή ήταν πάντως ότι η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει τίποτα περισσότερο, ούτε δίνει το περιθώριο στους δήμους να σχεδιάσουν αναπτυξιακά και με όραμα, συνυπολογιζόμενης βέβαια και της κατάστασης στην όποια ήταν οι πρώην δήμοι. Εξάλλου η απογραφή των περιουσιακών και των οικονομικών στοιχείων του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας συνεχίζεται και σε λίγες ημέρες η δημοτική αρχή θα είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς τι παραλαμβάνει και τι περιθώρια έχει.

Εισηγητής και των δυο θεμάτων ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Κομποτιάτης ο οποίος χαρακτήρισε ρεαλιστικό τόσο το τεχνικό πρόγραμμα όσο και τον προϋπολογισμό, περιγράφοντας τους στόχους της δημοτικής αρχής, που είναι η αποπληρωμή των υπαρχουσών υποχρεώσεων, η ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων έργων και η υλοποίηση νέων.

Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελείται από κατηγορίες, οι οποίες αποτυπώνονται σε συνεχιζόμενες μελέτες προϋπολογισμού 858.000 € και συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού 8.5 εκ. €, σε νέες μελέτες προϋπολογισμού 180.000 € και νέα έργα προϋπολογισμού 2,6 εκ. €. Παράλληλα περιλαμβάνονται έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, οδοποιίας, καθαριότητας, πράσινου και λιμενικά, που συμπληρώνουν το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο Γ. Αποστολάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την ευχή να καταφέρει ο δήμος να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα, και κατανοώντας τη θέση στην όποια βρίσκονται οι δήμοι δεν έφερε αντιρρήσεις, πράγμα που έκανε και ο κ. Τάνταρος. Ο Ν. Μωραΐτης μίλησε για τεχνικό πρόγραμμα του μνημονίου και προϋπολογισμό ακραίας φτώχειας, τονίζοντας ότι οι νέες αρμοδιότητες που εκχωρούνται στους δήμους δεν συνοδεύονται και από τους ανάλογους πόρους, οπότε τα περιθώρια είναι στενά.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο