Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Δημήτρης Αρβανίτης: Προς Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ενταύθα



 Τη Δευτέρα βρέθηκα στη Πάτρα προκειμένου να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, για θέμα ενδιαφέροντος του Δήμου Ξηρομέρου.
Μεταξύ των προς συζήτηση θεμάτων  υπήρχε και το: «Συζήτηση και ενημέρωση επί των εξελίξεων περί του κλεισίματος ή όχι του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου». Περί του θέματος αυτού έχουν γίνει δηλώσεις...




  και έχουν γραφτεί πολλά από ιθύνοντες και μη,  σχετικούς και άσχετους

Προσωπικά  είχα λόγους να σχολιάσω το θέμα αλλά δεν το έκανα γιατί δεν θέλω να αναφέρομαι επί παντός επιστητού. Δημοτικοί άρχοντες, πολιτικοί , η συμπαθής ομάδα των πρώην και μελλοντικών [;] υποψηφίων πρωτοστατούν.  Όποιο τοπικό θέμα «σκάσει», επερώτηση, δελτίο τύπου, συνέντευξη, δηλώσεις, «κορυφαίες συναντήσεις».  Από ενδιαφέρον θα μου πείτε... Σιγά μη πάθουν τίποτα!  Ανέξοδη προβολή στο τύπο, καλόπιασμα στο λαό, προς «άγραν» ψηφοφόρων. Δεν καταλαβαίνουν ότι  έχουν περάσει στην κατηγορία των  γραφικών τύπου Καλοχαιρέτα [...Ήμουν στον υπουργό για το θέμα σας!]

Στη  συνεδρίαση παρέστη ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για το θέμα. Ο άνθρωπος βέβαια είναι σε δύσκολη θέση. Απ’ τη μία έχει το λαό του Μεσολογγίου που τον εξέλεξε και απ την άλλη το κόμμα του ΠΑΣΟΚ που και κυβερνάει –λέμε τώρα, αλλά και τον στήριξε στην εκλογή.  Αναφέρθηκε  στο ιστορικό του θέματος και στους λόγους που επιβάλλουν τη συνέχιση λειτουργίας του στρατοπέδου προσπαθώντας να δώσει την στρατιωτική διάσταση του θέματος αλλά και της εθνικής ασφαλείας. Δεν είναι βέβαια ο άνθρωπος στρατιωτικός αναλυτής. Στη προσπάθεια του αυτή, υπερβάλλοντας,   διολίσθησε σε φαιδρότητες. Τον ακολούθησαν τα απολιθώματα της αριστερίστικης ιδεολογίας από άλλη σκοπιά βέβαια –είναι εκπληκτικό  πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι αυτοί οι άνθρωποι  του  ΚΚΕ. Είπε λοιπόν ο κατά τα άλλα συμπαθής Δήμαρχος ότι ένας κύριος λόγος  για να μη κλείσει το στρατόπεδο είναι οι άρτιες εγκαταστάσεις του που βαθμολογήθηκαν με άριστα από το Γενικό Επιτελείο, όπως επίσης ότι είναι το μοναδικό στρατόπεδο μέχρι τα Γιάννενα. Ε και; Τι σημαίνει αυτό; Δεν θέλουν να κλείσουν το στρατόπεδο για ανεπαρκείς εγκαταστάσεις.  Ούτε αναμένεται Πελοποννησιακός πόλεμος για να οργανωθεί αμυντικά το Μεσολόγγι με τους ...έμπειρους νεοσύλλεκτους!

 Ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ στηλίτευσε τη  λογική των κυβερνήσεων να διατηρούν στρατόπεδα στο εσωτερικό της χώρας, θεωρώντας ότι αυτά έχουν σκοπό την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού δηλαδή των κομμουνιστών. Τόσο σύγχρονη αντίληψη δηλαδή, ...του 1950. Αυτοί ζουν στο παρελθόν [Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτοί μισούν τον Καραμανλή γιατί τους νομιμοποίησε...Τους στέρησε τον λόγο ύπαρξης τους! Την αντίσταση γενικά ...]

Ο γράφων, συνταγματάρχης  σε αποστρατεία,  υπηρέτησε το στράτευμα επί 25 συναπτά έτη από πολλές θέσεις ευθύνης σε μονάδες και επιτελεία, κατά συνέπεια μπορεί  να έχει  άποψη για τη στρατιωτική πλευρά του θέματος. Συναισθηματικά επίσης είμαι δεμένος με το στρατόπεδο, αφού η πρώτη μου τοποθέτηση το 1981, νεαρός ανθυπολοχαγός ήταν στο 2/39 ΣΕ.

Αγαπητέ Δήμαρχε και συμπατριώτες Μεσολογγίτες το Κέντρο Εκπαίδευσης δεν πρέπει να κλείσει για  ένα κύριο και για ένα επικουρικό λόγο, που  και οι δύο δεν έχουν σχέση με τα στρατιωτικά και την άμυνα της χώρας:

Το  Κέντρο αποτελεί πόρο ζωής συνδεδεμένο με το Μεσολόγγι κοντά έναν αιώνα. Δεν μπορείς να του το αφαιρείς και αν αυτό επιβάλλεται για εθνικούς λόγους, πρέπει να το αντικαταστήσεις με άλλο.  Δεύτερο, λόγοι ιστορικοί συνδεδεμένοι με τους αγώνες του Μεσολογγίου  κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης αλλά και του ιδίου του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων συνηγορούν στο να συνεχίσει να λειτουργεί το Κέντρο. Έστω κι αν χρειαστεί να κλείσουν όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, αυτό του Μεσολογγίου πρέπει να παραμείνει, σημειολογικά γιατί σηματοδοτεί τους αγώνες, την αντίσταση, την ένδοξη ιστορία! Μη τα διαλύετε όλα, επιτέλους κύριοι της Κυβέρνησης!

Σε ότι αφορά τη στρατιωτική πλευρά του θέματος, σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία, το κλείσιμο στρατοπέδων επιβάλλεται για τον απλό λόγο ότι έχει μειωθεί τραγικά ο αριθμός των στρατευόμενων κατά ΕΣΣΟ αλλά και ο συνολικός αριθμός του στρατεύματος, με αποτέλεσμα να μη  μπορεί να λειτουργήσουν αποδοτικά ως μονάδες εκπαίδευσης. 

Ο σημερινός αρχηγός του ΓΕΣ, Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, τον οποίο συμβαίνει να γνωρίζω από τη κοινή μας θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, είναι ένας ιδιαίτερα ευφυής  και μορφωμένος αξιωματικός, είμαι σίγουρος θα προτείνει τη καλύτερη στρατιωτικά λύση. 

Οι τελικές αποφάσεις όμως είναι της πολιτικής ηγεσίας. Τον Υπουργό Άμυνας, συμβαίνει και αυτόν, να τον είχα καθηγητή στη Νομική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας άριστος επιστήμονας του Συνταγματικού Δικαίου, όμως η πολιτική του βαρύτητα είναι αντιστρόφως ανάλογη του σωματικού του βάρους. Συμβαίνει αυτό που και άλλες φορές έχω επισημάνει: πανεπιστημιακός και ικανός πολιτικός δεν γίνεται, π.χ. Παυλόπουλος, Μπενάκη, Γιανίτσης. Έτσι λοιπόν ουδεμία εμπιστοσύνη τρέφω σε αυτόν αλλά και στη κυβέρνηση γενικότερα, για τη δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος.

Από εκεί και πέρα αγαπητέ Δήμαρχε τι κάνεις; Οι δηλώσεις των βουλευτών και των πολιτευτών, τα ψηφίσματα του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελούν μόνο άλλοθι για αυτούς και για σένα. Καμιά πίεση δεν φτάνει στους κυβερνώντες.

Το θέμα του Κέντρου έρχεται στη σειρά πολλών άλλων που δυστυχώς τείνουν στην υποβάθμιση και σταδιακά στο μαρασμό του Μεσολογγίου. Το Εφετείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα ΤΕΙ είναι αποδεικτικά της πραγματικότητας αυτής. Σαφώς και δε πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο κατά της πόλης του Μεσολογγίου. Όμως το ότι η όποια ανάπτυξη ή αναδιάρθρωση στο νομό μας γέρνει προς την άλλη  πλευρά – του Αγρινίου δηλαδή, είναι γεγονός  και πιθανώς έχει τη πολιτική του εξήγηση.

Κατά τη γνώμη μου μόνο δυναμικές κινητοποιήσεις μπορεί να σταματήσουν την –άδικη-εξουσία της κυβέρνησης. Μόνο αυτή τη πίεση καταλαβαίνει. Για το λόγο αυτό Δήμαρχε, προχώρα  σε αντιδράσεις και κάλεσε και τους βουλευτές του νομού να έρθουν. 

Για να δούμε αν εννοούν τις δηλώσεις συμπαράστασης ή το κάνουν για να φανούν αρεστοί  στους ψηφοφόρους. Και για να αποδείξεις και συ ότι δεν είσαι κομματική μαριονέτα αλλά Δήμαρχος του Μεσολογγίου, με επίγνωση του βάρους της ευθύνης...

http://arvanitisdimi.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο