Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Συνταξιούχος νεφροπαθής από τα Παλιάμπελα Βόνιτσας βιώνει καθημερινά την κρατική εγκατάλειψη και αδιαφορία

Ο 67χρονος, που ζει μόνιμα στα Παλιάμπελα Βόνιτσας, είναι αιμοκαθαιρόμενος, καρδιοπαθής και διαβητικός.
Καθηλωμένος μακριά από το σπίτι του εξαιτίας των ελλείψεων.
Οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την απορρύθμιση που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καθηλώνουν για μήνες μακριά απ' το σπίτι τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του 67χρονου Χρήστου Γαζέτα, που είναι συνταξιούχος του Δημοσίου....

.
 Είναι αιμοκαθαιρόμενος, καρδιοπαθής και διαβητικός. Ζει στο χωριό Παλιάμπελα της Βόνιτσας και πριν 8 μήνες άρχισε να κάνει αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου μεταβαίνει με ταξί. Τον Οκτώβρη του 2010 ήρθε στην Αθήνα για να κάνει κάποιες πρόσθετες εξετάσεις αλλά και «για να βγει ο χειμώνας κοντά στα παιδιά του και στα εγγόνια» στη Δραπετσώνα.

Πριν δύο μήνες ο Χρήστος Γαζέτας επικοινώνησε με το Νοσοκομείο της Πρέβεζας για να επιβεβαιώσει τη θέση του αλλά με έκπληξη άκουσε πως δε γίνεται δεκτός λόγω έλλειψης μηχανημάτων και προσωπικού.

«Ο διευθυντής της Νεφρολογικής Μονάδας υπερασπίζεται τη θέση μου και ζητά τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων προκειμένου να δεχτεί όχι εμένα αλλά και οποιονδήποτε άνθρωπο βρίσκεται σε ανάγκη», είπε στον «Ρ» ο Χρ. Γαζέτας, και συνεχίζει με την περιπέτειά του: «Απευθύνθηκα στο Νοσοκομείο Λευκάδας και πήρα την απάντηση πως υπάρχουν μηχανήματα αλλά υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Το ίδιο αρνητική ήταν και η απάντηση απ' το Νοσοκομείο της Αρτας. Ιδιωτικά κέντρα αιμοκάθαρσης δεν υπάρχουν στην επαρχία. Ετσι μένω δέσμιος των ανεπαρκειών και των ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας πάνω από τρεις μήνες».

Στη διάρκεια της παραμονής στην Αθήνα κάνει αιμοκάθαρση σε ιδιωτική κλινική που είναι συμβεβλημένη με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Τώρα υπάρχει μια υπόσχεση πως απ' τις 24 Μάρτη θα ξεκινήσει αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο της Αρτας. Δηλαδή, θα αρχίσει το «πέρα-δώθε» Βόνιτσα - Αρτα με ταξί.

Ακόμα, όμως, έχει να πληρωθεί απ' τον ΟΠΑΔ για τις μετακινήσεις με ταξί και τις ταινίες για τη μέτρηση του σακχάρου 5 μηνών. «Είναι περισσότερα από 1.500 ευρώ». Και η σύνταξή του είναι 1.280 ευρώ το μήνα μετά από 35 χρόνια δουλειάς στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (συνολικά 23 χρόνια), σε γυψάδικα και τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την «Κόκα-Κόλα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο