Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ: Κοσμάς ο Αιτωλός: «Φτιάξτε σχολειά - φτιάξτε σχολειά»


Τη σημερινή εποχή της καταναλωτικής αδηφαγίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα Γράμματα οι Τέχνες και γενικότερα ο πολιτισμός, είναι η σημαντικότερη όαση ελπίδας και προοπτικής για τους λαούς, όπου γης. 




Οι Έλληνες έχουμε διέλθει μέσα από δύσκολες περιόδους και ατραπούς, με  υποδουλώσεις, κατοχές, εμφυλίους, και το αίμα του λαού μας  έχει ποτίσει τούτη την ευλογημένη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Είναι χρέος όλων μας, κυρίως,  των πνευματικών ανθρώπων, να ενδυναμώσουμε την διαχρονική μνήμη της ιστορίας μας, που δεν περιορίζεται σε συνοριακές περιχαράξεις αλλά απηχεί στην έννοια του Ελληνισμού, λέξης, συνώνυμης του Πολιτισμού.
Αυτή την εποχή που σχολεία κλείνουν ή υποβαθμίζονται και η κομπιουτεροποιημένη πρακτική, αντικαθιστά τη Γνώση με την Πληροφορία, καλό είναι να ενθυμούμεθα κάποιους μάρτυρες του τόπου μας, που θυσιάστηκαν για να μην χαθεί η γλώσσα των Ελλήνων, η γλώσσα των γλωσσών, η γλώσσα των επιστημών και της προόδου.
Ο ιεραπόστολος της ειρήνης Κοσμάς ο Αιτωλός, ο ιεροκήρυκας Πατροκοσμάς, που όργωσε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο επί τουρκοκρατίας  για να διατρανώσει την πίστη του στην Ορθοδοξία και την Ελληνική γλώσσα και βρήκε τραγικό θάνατο από εκείνους που ενοχλούνταν από τις Διδαχές του, αποτέλεσε την έμπνευση για ένα θεατρικό μονόλογο, με τον τίτλο: «Κοσμάς ο Αιτωλός: Φτιάξτε σχολειά-φτιάξτε σχολειά».
Το έργο έγραψε ο συγγραφέας - δημοσιογράφος, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος,  πάνω σε μια ιδέα του σκηνοθέτη και σκηνογράφου Μιχάλη Σδούγκου ενώ τον ρόλο του Κοσμά Αιτωλού υποδύεται ο ηθοποιός Δημήτρης Κωνσταντίνου. Το ρόλο του αφηγητή ζωντανεύει η υποβλητική φωνή του ηθοποιού Χρίστου Τσάγκα, η δε μουσική επένδυση ανήκει στον   μουσικοσυνθέτη Φίλιππο Περιστέρη.
Η πρεμιέρα του έργου αναμένεται κατά τις ημέρες του Πάσχα. Στη συνέχεια  θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε όλες τις πόλεις των νομών, με φυσικό σκηνικό τα προαύλια των εκκλησιών.

Το «Ανοίξτε σχολειά- Ανοίξτε σχολειά» είναι το σύνθημα που θα πρέπει να κυριαρχήσει σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα σήμερα που η μνημονιακή υποταγή, καθιστά την Ελληνική Παιδεία, πάρεργο μιας στυγνής και ανάλγητης πολιτικής. Περισσότερο επίκαιρος από ποτέ ο Κοσμάς ο Αιτωλός μας δείχνει το δρόμο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο