Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η απογραφή θα κρίνει το μέλλον του δήμου Ακτίου-βόνιτσας

Σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας
Κρίσιμη θεωρείται η φετινή απογραφή για πολλούς δήμους, αφού το βασικό κριτήριο για τους πόρους που θα παίρνουν είναι το πληθυσμιακό....
.
 Ως εκ τούτου οι περισσότεροι δήμαρχοι συνιστούν στους κατοίκους να μην απουσιάζουν από τα σπίτια τους τις ημέρες της απογραφής και μάλιστα πολλοί αναλαμβάνουν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των κατοίκων.

Μια τέτοια πρωτοβουλία πήρε και η δημοτική αρχή Ακτίου - Βόνιτσας, πραγματοποιώντας συνάντηση με τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε οι σύλλογοι Θυρρειωτών και Κατουνιωτών, ενώ οι σύλλογοι Κονοπινιωτών και Δρυμού απέστειλαν επιστολή.

Ο δήμαρχος Ν. Σολδάτος υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δείξει η περιοχή το πραγματικό της πληθυσμιακό δυναμικό. Στην προηγούμενη απογραφή οι δήμοι που συνενώθηκαν είχαν παρουσιάσει έναν πληθυσμό 18.500 κατοίκων. Όμως, κατά την άποψη του δημάρχου αλλά και όλου του νέου δημοτικού συμβουλίου, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος και πρέπει να φανεί, τη στιγμή που ο Καλλικράτης θέτει ένα όριο 20.000 κατοίκων για να έρθουν αυξημένοι οι ΚΑΠ.

Προκειμένου να γίνει ενημέρωση ορίστηκε μια επιτροπή που αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους και από… εξω-αυτοδιοικητικούς που μπορούν να προσφέρουν, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες συναντήσεις με τους ετεροδημότες εκμεταλλευόμενοι τις αποκριάτικες αργίες, που πολλοί θα επισκεφτούν τον τόπο τους. Πρέπει να γίνει αντιληπτό επίσης ότι, τουλάχιστον σε ότι αφορά την περιοχή της Παλαίρου αλλά και της Βόνιτσας, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που φεύγουν για τέσσερις μήνες το χειμώνα, αλλά όλο τον υπόλοιπο καιρό ζουν στην γενέτειρά τους. Αυτοί είναι αναγκαίο να απογραφούν στον τόπο τους, βοηθώντας τον να αποκτήσει αυτά που του ανήκουν.

Εξάλλου, υπάρχουν και πολλές οικογένειες δυτικοευρωπαίων που κατοικούν στην Πάλαιρο, εκτός από 4 μήνες το χειμώνα και πρέπει να απογραφούν εκεί όπου τους προσφέρονται οι περισσότερες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα η περιοχή φιλοξενεί και έναν έκτακτο πληθυσμό που επίσης χρειάζεται την παροχή υπηρεσιών μέσω υποδομών. Άρα λοιπόν από μόνο του αυτό το γεγονός επιβάλει και τις ανάλογες παροχές από την πολιτεία. Επειδή όμως ο Καλλικράτης βάζει άλλα κριτήρια, ο δήμος πρέπει να παλέψει για να αποδείξει όλα αυτά.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψη του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Ακτίου Βόνιτσας Ν. Μωραΐτη, ο οποίος, αφού έκανε τη διαπίστωση ότι η περιφέρεια ερημώνει, υπέδειξε ως υπεύθυνο το κράτος, που δεν δίνει κίνητρα για να κρατηθεί ο κόσμος στον τόπο του και πολύ περισσότερο να επιστρέψουν και αυτοί που φεύγουν. Υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση των δήμων δεν πρέπει να είναι με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά με κριτήρια αναγκών και υποδομών, και γι’ αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα που να δημιουργούν προϋποθέσεις επαναπατρισμού του κόσμου. Τη στιγμή όμως που κλείνουν σχολεία και μονάδες υγείας, δεν υπάρχουν κίνητρα επιστροφής. Γι’ αυτό ο δήμος, για να καταφέρει να αυξήσει τον πληθυσμό του, πρέπει να παλέψει προς την κατεύθυνση δημιουργίας κινήτρων και συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο