Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Αγροτική Ανάπτυξη και το καλάθι των αγροτικών προϊόντων στη Δυτική Ελλάδα»



Εισήγηση του Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη, Περιφερειακού Συμβούλου Δυτ. Ελλάδας στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2011, που διεξήχθη στην Πάτρα , παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, στα πλαίσια των θέσεων της παράταξης «Ζούμε Δυτικά»...
Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης,
Δικηγόρος
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Δ.Ε
Π.Ε Αιτ/νίας
«ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ»
Αγρίνιο : 9-3-2011
Ταχ.Δ/νση: Δ.ΜΑΚΡΗ 11
Τηλέφωνο :26410 58974
FAX : 26410 58970
E-MAIL: nektarios.farmakis@gmail.com

ΠΡΟΣ :
1. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα
2. κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
3. κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
4. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Δ.Ε κ.Καρπέτα.
5. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη

ΘΕΜΑ «Αγροτική Ανάπτυξη και το καλάθι των αγροτικών προϊόντων στη Δυτική Ελλάδα».

ΕΙΣΗΣΗΣΗ:

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε ενάμιση χρόνο επιβεβαίωσε την ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής και την έλλειψη αναπτυξιακού οράματος. Με μια σειρά από λαθεμένες πολιτικές επιβάρυνε τους αγρότες:
- Αύξησε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες κατά 6,1%.
- Αύξησε το ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 9% στο 13%.
- Αύξησε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, περιόρισε τις ζημιογόνες αιτίες που καλύπτονται από τον Οργανισμό, μείωσε τις αποζημιώσεις των παραγωγών και καθυστερεί τις καταβολές τους.
- Έκλεισε τις στρόφιγγες δανειοδοτήσεων της ΑΤΕ, γεγονός που οδηγεί χιλιάδες αγρότες στην καταστροφή.
- Παραπλάνησε τους αγρότες με υποσχέσεις για «πράσινη ανάπτυξη». Παρέσυρε χιλιάδες αγρότες σε μελέτες και δαπάνες για φωτοβολταϊκά, τάζοντάς τους επιδοτήσεις, αλλά απέκλεισε ήδη τα 2/3 από αυτούς, αφήνοντάς τους με άδειες τσέπες. Συνεχίζει δε να πουλάει ελπίδα ενώ ξέρει πως δεν είναι σε θέση να το κάνει.
- Άφησε ακάλυπτη τη φυτική και ζωική παραγωγή, εδώ και ενάμιση χρόνο, με τη μη έκδοση των νέων κανονισμών ασφάλισης αγροτικών προϊόντων.

Οι αγρότες, που στην περιφέρειά μας αποτελούν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, έγιναν θύματα της ληστρικής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των επιταγών του Μνημονίου.
Η κοινωνία μας δεν έχει άλλες αντοχές και τα αντιλαϊκά μέτρα που εξαγγέλλει καθημερινά η κυβέρνηση πλήττουν ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς).

Από τα όσα περιγράφονται τόσο στην εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη όσο και στο κείμενο διαβούλευσης διαφαίνεται αν μη τι άλλο δεινότητά στην συγγραφή εκθέσεων ιδεών. Μεγαλόπνοα σχέδια για αειφόρο ανάπτυξη, όμορφες εικόνες και «πιασάρικες» φράσεις σαν το καλάθι της Δυτικής Ελλάδας δεν φτάνουν.

Το καλάθι της Δυτικής Ελλάδας είναι άδειο και θα παραμείνει έτσι αν δεν μιλήσουμε σοβαρά και συγκεκριμένα , με προτάσεις που θα έχουν αρχή μέση και τέλος και πάνω απ’ όλα θα έχουν χρονοδιάγραμμα. Σε αντίθετη περίπτωση κάθε κίνηση σαν τη σημερινή θα εξυπηρετεί μόνο την εικόνα σας αλλά όχι την ουσία.

Δεν μπορεί να μιλάμε για ανεύρεση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να αξιοποιήσει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άφησε ανενεργό το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για ενάμιση χρόνο, στερώντας πολύτιμους πόρους από τους αγρότες και οδηγώντας την οικονομία στη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών.

Δεν μπορεί να μιλάμε για καινοτόμες ιδέες σαν το τοπικό brand name ή σαν το τοπικό καλάθι προϊόντων και να παριστάνουμε τους σοφούς γεννήτορες πρωτοπορίας την ώρα που οι ιδέες αυτές υπάρχουν μεν καιρό αλλά προσκρούουν σε πρακτικά ζητήματα. Για αυτά πρέπει να μιλήσουμε και να δούμε πώς θα τα λύσουμε και όχι να «κάνουμε σαν ανακαλύψαμε την Αμερική» όταν λ.χ γίνεται λόγος για μείωση του ρόλου των μεσαζόντων στην πορεία του προϊόντος από το «δέντρο στο τραπέζι».

Αυτές είναι παλιές, δουλεμένες και σωστές εν πολλοίς ιδέες. Το θέμα όμως είναι να δούμε πώς θα γίνουν πράξη αλλά πουθενά, σε καμία εισήγηση δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση , μόνο ΘΑ και εύηχες φράσεις και λέξεις. Ο τόπος και πιο πολύ η περιφέρειά μας δεν έχει ανάγκη από «φιέστες», έχει ανάγκη από έργα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν πράξη πολύ περισσότερο από το δικό μας όργανο –το δήθεν ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας- όταν για παράδειγμα η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν έχει μεταβιβαστεί στις Περιφέρειες αλλά στα Υπουργεία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση!

Η Περιφέρειά μας, όπως όλες οι άλλες Περιφέρειες είναι υποστελεχωμένη, υποχρηματοδοτούμενη και με θολό θεσμικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο «Καλλικράτης», όπως τον έχουν διαμορφώσει αποδυναμώνουν και δεν ενισχύουν την Αυτοδιοίκηση. Η παρουσία του κ. Υπουργού στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε καλό θα ήταν να συνοδεύονταν από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, δράσεις και στρατηγικές και όχι μόνο από εντυπωσιακά λεκτικά πυροτεχνήματα.

Ο πρωτογενής τομέας απαιτεί άμεσες, στοχευμένες και συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ανάδειξη και προώθηση των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας και σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ενδεικτικά μία πραγματικά καινοτόμα ιδέα προσανατολισμένη στα όσα εύηχα παρατηρούνται στις εισηγήσεις των κ. κ Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη θα μπορούσε να είναι η κατάρτιση μητρώου πιστοποιημένων αγροτών (με χρήση ήδη υπάρχοντος λογισμικού πιστοποίησης και προώθησης αγροτικών προϊόντων) ή η δημιουργία on line καταστήματος αγροτικών προϊόντων υπό την αιγίδα κοινοπραξίας με την συμμετοχή των ίδιων των αγροτών ή μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών. Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν σκέψεις για τέτοιες πρωτοβουλίες αναφορικά με τον εν θέματι προβληματισμό και εάν ναι ποιες είναι αυτές;

Με εκτίμηση
Νεκτάριος Αθ.Φαρμάκης
Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον συνδυασμό «Ζούμε Δυτικά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο