Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Εξαφανίζονται απειλούμενα είδη πάπιας στον Αμβρακικό

Ελάχιστες οι πρωτοβουλίες για την πάταξη της    λαθροθηρίας
«Οι επιδρομές από λαθροθήρες γίνονται δυστυχώς κάθε χρόνο, αρχίζοντας τον Ιούλιο και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, κυρίως στον Βάλτο της Ροδιάς. Οι ταβέρνες εντός του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, πωλούν πάπιες και συγκεκριμένα στην Πέτρα, στη Φιλοθέη, στη Στρογγυλή, στην κεντρική πλατεία στο Ψαθοτόπι, όπως επίσης και σε καταστήματα στο Λούρο, στη Σαμψούντα και τον Αγιο Σπυρίδωνα», μας λέει η κ. Μαλαμώ Κορμπέτη και συμπληρώνει...

«Η λαθροθηρία τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες κατά απειλούμενων ειδών πάπιας είναι ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα κατά της φυσικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, υγρότοπος που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο τόπο αναπαραγωγής για την Βαλτόπαπια στην Ελλάδα.

Οι πρωτοβουλίες των υπηρεσιών για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι ελάχιστες έως και απούσες λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και συντονισμού των διαφόρων φορέων φύλαξης (επόπτευση Φορέα Διαχείρισης, Αστυνομία, Δασαρχείο, Θηροφυλακή και Λιμεναρχείο), αλλά και λόγω του ότι τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται ως τοπική παράδοση.

Είναι σαφές ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου αδυνατεί να ελέγξει τη λαθροθηρία, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καταστολής. Επίσης, παρόλη τη σαφή αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Πρεβέζης για την πάταξη της χρήσης των μηχανοκίνητων σκαφών με εξωλέμβιες στη λιμνοθάλασσα, όπως προβλέπει ο νόμος, το Λιμεναρχείο Πρεβέζης δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κλήσεις που δέχθηκε στην περιοχή. Η Δασοφυλακή και η Θηροφυλακή κάνουν συντονισμένες, αλλά εξαιρετικά ανεπαρκείς, ενέργειες για την πάταξη της λαθροθηρίας.

Ζητούμε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στην ανομία που επικρατεί στον Υγρότοπο του Αμβρακικού. Είναι πεποίθησή μας ότι με τη συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών μπορεί να αποβεί αποτελεσματική η πάταξη της λαθροθηρίας», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο