Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση Ανδρέα Μακρυπίδη για να προχωρήσει ο Αναδασμός για το Φράγμα των Αχυρών

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να προχωρήσει άμεσα ο Αναδασμός για το Φράγμα των Αχυρών»
Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος: «Οι καθυστερήσεις στον Αναδασμό θα ξεπεραστούν»

Επίκαιρη ερώτηση για να προχωρήσει άμεσα ο Αναδασμός που αφορά την επέκταση του αρδευτικού δικτύου του Φράγματος των Αχυρών, κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο...

Η ολοκλήρωση του Αναδασμού των περιοχών του Κεντρικού Ξηρομέρου (Τρύφου, Κατούνας, Κονοπίνας, Μπαμπίνης, Κομποτής, Αετού) αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του Φράγματος των Αχυρών, που περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικών δικτύων συνολικής έκτασης 18.600 στρεμμάτων.

Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η Δημοπράτηση της επέκτασης του Δικτύου του Φράγματος και στα οφέλη που θα έχει για τους κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Ζήτησε από τον Υφυπουργό να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Αναδασμού, και ταυτόχρονα να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να συνταχθούν άμεσα οι πίνακες των κτηματιών από τους αρμόδιους Δήμους και να προχωρήσει σύντομα η διαδικασία από την Περιφέρεια, ξεπερνώντας τις μέχρι σήμερα σοβαρές καθυστερήσεις.

Ειδάλως υπάρχει ο κίνδυνος να ολοκληρωθεί το Φράγμα και να μείνει χωρίς δίκτυα, υπογράμμισε ο Βουλευτής λέγοντας χαρακτηριστικά: «...Το Φράγμα χωρίς το αρδευτικό δίκτυο είναι καρδιά χωρίς αρτηρίες...»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, απαντώντας στο Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, αναφέρθηκε θετικά στην αναγκαιότητα και την προοπτική του έργου. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών που επικαλέστηκε, η πρώτη φάση του Φράγματος των Αχυρών θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, αφού δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μετά την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης στις 13.10.2010, με την οποία αυξήθηκε η πίστωση του έργου κατά 5 εκατομμύρια Ευρώ.

Τόνισε ότι το Διοικητικό μέρος του Αναδασμού, παρά την καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι σήμερα, με ευθύνη των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων, θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα.

Συγκεκριμένα καταλόγισε ότι η μέχρι σήμερα συνεργασία Νομαρχίας-Δήμων δεν ήταν η δέουσα, αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους Δήμους για την κατάρτιση των πινάκων κτηματιών, αλλά και η Νομαρχία με αυτά τα δεδομένα δεν προχώρησε μόνη της. Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ενημερώθηκε ότι η κατάρτιση αυτών των πινάκων μπορεί να γίνει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και χωρίς την συνδρομή των Δήμων.

Τέλος ο Υφυπουργός, ανέφερε ότι μετά το τέλος του διοικητικού έργου του Αναδασμού πρέπει να προχωρήσουν τα Παράλληλα έργα. Για τα έργα αυτά παραμένει ανοικτό το ζήτημα της χρηματοδότησης και οι πόροι πρέπει να αναζητηθούν είτε από το ΠΕΠ της Περιφέρειας, και στην επικείμενη αναθεώρηση που θα γίνει για ώριμα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα, είτε από άλλες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο