Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Κώστα Καραγκούνη, για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση σχολικών μονάδων στην Αιτωλοακαρνανία

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων με θέμα τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων…

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
Προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ηγεσία του Υπουργείου σκέπτεται τη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα μονάδων που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά και όχι μόνο.

Η κατάργηση μιας σχολικής μονάδας έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες. Με δεδομένο ότι αρκετοί από τους κατοίκους θα μετακινηθούν προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή μόρφωση, το αποτέλεσμα θα είναι ο μαρασμός των τοπικών κοινωνιών. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει καταγραφεί η ερήμωση χωριών, των οποίων τα σχολεία καταργήθηκαν. Παράλληλα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να αυξηθεί η σχολική διαρροή κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ιδίως για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που δεν θα έχουν δυνατότητα μετεγκατάστασης.

Η συγχώνευση σχολείων θα έχει ως αποτέλεσμα «σπατάλη» χρόνου και ταλαιπωρία των μαθητών, οι οποίοι καθημερινά θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο σχολείο τους. Με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο χρόνο των μαθητών και βεβαίως των σκληρά εργαζομένων και οικονομικά επιβαρυμένων στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία γονιών. Η απώλεια χρόνου λόγω μετακίνησης θα επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη βεβαρημένα πρόγραμμα των μαθητών και σαφέστατα θα επηρεάσει και τη σχολική τους επίδοση.

Δεν πρέπει να λησμονείτε το άθλιο οδικό δίκτυο του νομού μας, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, καθώς και τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, Η καθημερινή αυτή ταλαιπωρία των μαθητών εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων.

Το ελάχιστο όφελος από την εξοικονόμηση πόρων, που επιβάλλει την πολιτική των συγχωνεύσεων σχολικών μανάδων δεν συγκρίνεται με το όργιο σπατάλης που έχει καταγραφεί τις περασμένες δεκαετίες στον τομέα της σχολικής μεταφοράς.

Ερωτάται η κ. Υπουργός αν υπάρχει τέτοια πρόταση, ποιες σχολικές μονάδες αφορά, αν σχεδιάζει να προχωρήσει στην ως άνω συγχώνευση και κατάργηση και αν σκέπτεται να περιορίσει τις συγχωνεύσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι σε μικρές πόλεις και χωριά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας που το μόνο που θα επιφέρουν είναι ταλαιπωρία τόσο στους μαθητές όσο βεβαίως και στους γονείς.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο