Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

«Καταργείται» για δεύτερη φορά το Ξηρόμερο!

Η κατάργηση σχολείων θα επιφέρει την «ερημία» που προκάλεσαν στην περιοχή οι Ρωμαίοι μετά το 146 π.Χ. με τη δημιουργία ανταγωνιστικών δημόσιων υποδομών σε νέες μεγάλες πόλεις
Του Δημήτρη Στεργίου

Αν γίνουν όλα αυτά που με δικαιολογημένη αγανάκτηση καταγγέλλει σε άρθρο του στον ιστότοπό του ο δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου κ. Δημήτρης Αρβανίτης, δηλαδή η συνέχιση της κατάργησης Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων ακόμα και σε κεφαλοχώρια της Ακαρνανίας, τότε θα δοθεί η χαριστική βολή στο Ξηρόμερο...
 Διότι, δυστυχώς, συνεχίζεται να εφαρμόζεται μια στρουθοκαμηλική πολιτική για ένα μείζον εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα που είναι η ερήμωση της υπαίθρου.

Αντί, λοιπόν, να καταρτίζονται προγράμματα και να θεσπίζονται μέτρα για την αναστροφή της εφιαλτικής αυτής πληθυσμιακής εξέλιξης στην περιφέρεια, επιλέγονται, όπως πάντα, οι πιο εύκολες λύσεις, όπως είναι ο «Καποδίστριας» και τώρα ο «Καλλικράτης» που αποτελούν την «ταφόπλακα» της υπαίθρου και σαφή επιβεβαίωση της ολοένα ερημούμενης χώρας μας. Κι ένα από τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να ήταν η ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και όχι η συνεχής αποδυνάμωση ή κατάργηση υπαρχουσών.

Είναι περιττό να υπογραμμισθεί ότι η λειτουργία σχολείων στην περιφέρεια αποτελεί μιαν αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο ή, τουλάχιστον, την αντιμετώπιση της συνεχούς εγκατάλειψης.

Ήδη, πολλά χωριά στο Ξηρόμερο έχουν «πεθάνει». Τώρα προωθούνται μέτρα και αποφάσεις για την ολοκληρωτική ερήμωσή του.

Δηλαδή, οι ίδιοι οι Έλληνες, οι ίδιες ελληνικές κυβερνήσεις θα κάνουν για το Ξηρόμερο αυτό που έκαναν οι … κατακτητές Ρωμαίοι μετά το 146 π.Χ. Τότε που, όπως επισημαίνει ο Παυσανίας, συντελέσθηκε «ερημία» στην Ακαρνανία με την ίδρυση της Νικόπολης με ελκυστικές υποδομές. Τα αποτελέσματα της «ερημίας» αυτής είναι ήδη ορατά με τις δεκάδες αρχαίες πόλεις που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή και που εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους διότι δεν ικανοποιούσαν πια τις προϋποθέσεις παραμονής τους στις προγονικές εστίες.

Αυτό θα γίνει στο Ξηρόμερο και με την κατάργηση Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων. Ήδη, μέσα σε δύο δεκαετίες πολλά χωριά είναι έρημα από κατοίκους, ενώ σε λίγα χρόνια θα κάνουν «παρέα» με τις αρχαίες πόλεις που εγκαταλείφθηκαν μετά την επικράτηση των Ρωμαίων!

Ας σταματήσει, επιτέλους, αυτό το εθνικό έγκλημα. Κι όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν τα σχολεία, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι, για να μην υποφέρουν οι κάτοικοι, για να μην αγανακτούν οι κάτοικοι και τραπούν σε φυγή προς αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν σχολεία, όπου ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις για ένα υποφερτό βιοτικό επίπεδο για τους γονείς και τα παιδιά τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο