Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ερωτήσεις του Κώστα Καραγκούνη για το ζήτημα της κατάργησης των Γυμνασίων Κάτω Μακρυνούς και Καλυβίων



Ερωτήσεις κατέθεσε ο βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κων/νος Καραγκούνης προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το ζήτημα της κατάργησης του Γυμνασίου Κάτω Μακρυνούς και του Γυμνασίου Καλυβίων…
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΩ ΜΑΚΡΥΝΟΥΣ
Προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ηγεσία του Υπουργείου σκέπτεται τη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα μονάδων που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά και όχι μόνο. Ένα από αυτά είναι και το Γυμνασίου Κάτω Μακρυνούς που εξυπηρετεί τους μαθητές όλων των γύρω χωριών που είναι μακριά από την Γαβαλού και ακόμη μακρύτερα από την Ματαράγκα. Αν κλείσει το Γυμνάσιο Κάτω Μακρυνούς τα παιδιά θα πρέπει να διανύουν κάθε μέρα απόσταση από 30 έως 60 χιλιόμετρα για να έχουν πρόσβαση σε σχολική μονάδα. Το οδικό δίκτυο για την Γαβαλού είναι σε άσχημη κατάσταση και η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Η κατάργηση μιας σχολικής μονάδας έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες. Με δεδομένο ότι αρκετοί από τους κατοίκους θα μετακινηθούν προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή μόρφωση, το αποτέλεσμα θα είναι ο μαρασμός των τοπικών κοινωνιών. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει καταγραφεί η ερήμωση χωριών, των οποίων τα σχολεία καταργήθηκαν. Παράλληλα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να αυξηθεί η σχολική διαρροή κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ιδίως για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που δεν θα έχουν δυνατότητα μετεγκατάστασης μαθητών, οι οποίοι καθημερινά θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο σχολείο τους. Με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο χρόνο των μαθητών και βεβαίως των σκληρά εργαζομένων και οικονομικά επιβαρυμένων στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία γονιών. Η απώλεια χρόνου λόγω μετακίνησης θα επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη βεβαρημένα πρόγραμμα των μαθητών και σαφέστατα θα επηρεάσει και τη σχολική τους επίδοση.

Ερωτάται η κ. Υπουργός αν υπάρχει τέτοια πρόθεση για κατάργηση του ως άνω σχολείου και τι σκεπτεσθε να κάνετε ώστε το Γυμνάσιο Κάτω Μακρυνούς να μην κλείσει μιας και εξυπηρετεί την ανάγκη μιας ολόκληρης περιοχής της οποίας το γεωγραφικό ανάγλυφο δυσκολεύει την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών και το μόνο που θα επιφέρει είναι ταλαιπωρία τόσο στους μαθητές όσο βεβαίως και στους γονείς.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
Προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ηγεσία του Υπουργείου σκέπτεται τη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα μονάδων που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά και όχι μόνο. Ένα από αυτά είναι και το Γυμνάσιο Καλυβίων που σήμερα καλύπτει 58 μαθητές και μαθήτριες. Ο αριθμός αυτός τείνει να ενισχυθεί αφού υπάρχει ήδη αύξηση των οικονομικών μεταναστών αλλά και από τη μελλοντική συμμετοχή οικότροφων από το επόμενο σχολικό έτος στο εγκαινιασμένο κτήριο του νέου Παραρτήματος του Χαμόγελου του Παιδιού το οποίο σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.
Με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο χρόνο των μαθητών και βεβαίως των σκληρά εργαζομένων και οικονομικά επιβαρυμένων στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία γονιών. Περισσότερη όμως ευαισθησία θα πρέπει να δείξει για τους μαθητές του νέου Παραρτήματος του Χαμόγελου του Παιδιού οι οποίοι όπως γνωρίζετε θα χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ακόμη και σε επίπεδο συμμετεχόντων στην τάξη.
Ερωτάται η κ. Υπουργός αν υπάρχει τέτοια πρόθεση για κατάργηση του ως άνω σχολείου και τι σκεπτεσθε να κάνετε ώστε το Γυμνάσιο Καλυβίων να μην κλείσει μιας και εξυπηρετεί την ανάγκη μιας ολόκληρης περιοχής και όπως προαναφέρθη σύντομα θα καλύπτει νέους μαθητές ευπαθών μάλιστα ομάδων που θα έχουν την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο