Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την διατήριση λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ Βόνιτσας. Στην ερώτησή της η κυρία Γιαννακά αναφέρει...
«Η Διοίκηση του ΙΚΑ έχει αναγγείλει την πρόθεσή της να σταματήσει την λειτουργία ορισμένων Παραρτημάτων κυρίως για λόγους μείωσης των λειτουργικών εξόδων της. Ως κριτήρια για την μείωση των διοικητικών μονάδων αποτελούν ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων, ο αριθμός δικαιούχων περίθαλψης, ο αριθμός των συναλλαγών στις παροχές, η κατάθεση ΑΠΔ, η ύπαρξη όμορων μονάδων, η ύπαρξη δημοτικού ΚΕΠ και τέλος το λειτουργικό κόστος. Στην περιοχή της Βόνιτσας λειτουργεί Παράρτημα ΙΚΑ ως ανεξάρτητη αυτοτελής μονάδα από το 1981 και εξυπηρετεί μεγάλη ασφαλιστική περιοχή με δυσμενή κυκλοφοριακή σύνδεση. Τα λειτουργικά του έξοδά του είναι τα πιο μικρά που μπορεί να έχει μια μονάδα ΙΚΑ και συγκεκριμένα ανέρχονται στα 5120 ευρώ για ενοίκιο και 1400 ευρώ για ΔΕΗ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΟΤΕ. Το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού δεν σταθμίζεται αφού είναι μικρό αλλά και θα υπάρχει σε κάθε μετακίνηση σε άλλη διοικητική μονάδα. Όσον αφορά στα ασφαλιστικά μεγέθη ο αριθμός των ενεργών ασφαλισμένων είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που δύναται να εμφανίσει το μηχανογραφικό του ΙΚΑ αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική περιοχή του ΙΚΑ Βόνιτσας έχουν την έδρα τους σε Περιφερειακές μονάδες του ΙΚΑ ενώ και ο αριθμός των συνταξιούχων είναι μεγαλύτερος αφού αρκετοί που διαμένουν στην περιοχή δεν έχουν μεταφέρει και τους αντίστοιχους συνταξιοδοτικούς φακέλους τους στο Παράρτημα Βόνιτσας. Με τη δημιουργία του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας το συγκεκριμένο Παράρτημα θα κληθεί να εξυπηρετήσει ανάγκες στο σύνολο 3 πρώην Δήμων συγκεκριμένα αυτών της Παλαίρου, Μεδεώνος και Ανακτορίου. Η κατάργηση του θα επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους και στους εργοδότες καθώς τα πλησιέστερα ΙΚΑ δεν εξυπηρετούν λόγω απόστασης και δυσμένειας στις μεταφορές και στη συγκοινωνιακή σύνδεση της περιοχής.»
Tέλος, ερωτά την αρμόδια Υπουργό εάν είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου η κατάργηση του Παραρτήματος ΙΚΑ Βόνιτσας διατηρώντας άλλα παραρτήματα με λιγότερα ασφαλιστικά κριτήρια και μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος και εάν προτίθεται να προβεί στην συγχώνευση των άλλων παραρτημάτων τα οποία λειτουργούν με λιγότερα ασφαλιστικά κριτήρια και μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος, δημιουργώντας ένα κεντρικό παράρτημα στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο