Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ο Χρίστος Βερελής προτάθηκε για παραπομπή για το σκάνδαλο της Siemens και τον ΟΣΕ

Ιδιαίτερα οξύς είναι ο αιτωλοακαρνάνας πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής μετά τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής που προτείνουν την παραπομπή και του ιδίου για το σκάνδαλο της Siemens και του ΟΣΕ.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, δηλαδή να μείνουν ανέλεγκτοι τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων... 

Σε μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωσή του ο κ. Βερελής, υποστηρίζει πως η «Εξεταστική ξεκίνησε για "Μπεν Χουρ" και κατέληξε σε "Αμποτ και Κοστέλο"», ενώ υπογραμμίζει ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε, να μείνουν ανέλεγκτοι»:

O κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε έμειναν ανέλεγκτοι. Η εξεταστική ξεκίνησε για «Μπεν Χουρ» και κατέληξε σε «Αμποτ και Κοστέλο».

Είμαι στη λίστα για δύο λόγους:

Ο πρώτος ως εκ της θέσεώς μου του Υπουργού Μεταφορών. Παρ’ότι όλοι γνωρίζουν ότι και στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ δεν υπέγραψα συμβάσεις, προγραμματικές ή αλλαγές τους, εγκρίσεις, και οτιδήποτε άλλο. Αντίθετα ήμουν σε μια διαρκή αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις της Siemens. Και αυτό τo γνωρίζουν όλοι!

Γνωρίζουν ότι αγωνίστηκα για να αποτρέψω ζημιές με αποτέλεσμα η Siemens και στη δικογραφία να εκφράζει θυμό και εκνευρισμό για τις ενέργειές μου. Το ίδιο και ο τότε Γερμανός Πρέσβης. Και οι Γερμανοί των Ναυπηγείων. Αλλά και στις σημερινές αγωγές του ΟΣΕ κατά των Κοινοπραξιών, περιγράφονται αναλυτικά οι ζημιές ανά σύμβαση. Η μόνη ζημιά στη δικιά μου περίοδο ήταν ακριβώς από σύμβαση και μάλιστα όχι της Siemens, την οποία είχα ζητήσει έγκαιρα να κηρυχτεί έκπτωτη.

Σε όλη τη θητεία μου, σε όλα τα πεδία και πέραν του ΟΣΕ, στα ΕΛΤΑ όπου η SIEMENS έχασε και προσέφυγε στα δικαστήρια για να χάσει και αυτά, διαγωνισμό 40 εκατ. ευρώ.

Στο C4I που δεν επέτρεψα να ενταχθεί ο ΟΣΕ παρά την πίεση ακόμη και του Αμερικανού Πρέσβη. Το εξωφρενικό στον ΟΤΕ είναι το γεγονός ότι δεν είχα καν αρμοδιότητα.

Ο δεύτερος λόγος είναι και ο ισχυρότερος και είναι αντιληπτός από το γεγονός ότι ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μια κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων.

Τιμώ όλους τους Βουλευτές με ανεξάρτητη βούληση από όλα τα κόμματα που δημόσια διαχώρισαν τη θέση τους και ζήτησαν να εξαιρεθώ από τον κατάλογο. Οι σκληρές εντολές και ο ρόλος εξωθεσμικού κέντρου ενόχλησαν και ευχαριστώ και τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν έντονα μέσα στις εσωτερικές συσκέψεις.

Περιφρονώ την έννοια της παραγραφής για πολιτικούς και αν υπήρχε λόγος γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα την δεχόμουν.

Η πορεία μου στην πολιτική, δεν υπήρξε «στρογγυλή».

Έγινα δυσάρεστος τον Δεκέμβριο του 2008 όταν είπα δημόσια ότι η οικονομία βαδίζει ολοταχώς σε ξέρα και θα έπρεπε άμεσα να υπάρξει Υπουργός Οικονομίας κοινής αποδοχής . Επικρίθηκα γι αυτό δημόσια. Δυστυχώς δικαιώθηκα πικρά και σ’ αυτό με τις επώδυνες και επικίνδυνες εξελίξεις στην οικονομία που θα ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ελληνικό λαό.

Τέλος έκανα την ασυνήθιστη πράξη να παραιτηθώ το Μάιο του 2009 για να δικαιωθώ στη συνέχεια πανηγυρικά κάτι που δυστυχώς ορισμένοι το ξεχνούν.

Διαχώρισε την θέση του για Βερελή ο Ανδρέας Μακρυπίδης

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Εξεταστική Επιτροπή έχοντας ομόφωνη εντολή από την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ελήφθη μετά από πρόταση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εργάστηκε με όλα τα μέσα που είχε και όλες τις δυνάμεις της για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Η συνολική έρευνα της υπόθεσης του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολιτευτικής περιόδου είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ροής μαύρου χρήματος από τη Siemens από το οποίο και ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Η προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου συνεχίζεται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, για την διερεύνηση περαιτέρω τυχόν ευθυνών».

Κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής και σχετικά με την πρόταση για την διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών των πολιτικών προσώπων, ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης διευκρίνισε τη θέση του: «Ζητώ την εξαίρεσή μου από την πρόταση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, όσον αφορά την αξιολόγηση και τον καταλογισμό ενδεχόμενων ευθυνών του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή, για λόγους προσωπικούς – ηθικούς -πολιτικούς και εντοπιότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο