Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το φωτοβολταικό σκανδαλο στην Αιτωλοακαρνανία, οι «βολευτές» και οι «κορυφαίοι»

Μια τρελλή ιστορία με πολλή αίσχος!!!
Γράφει ο:
Αρβανίτης Δημήτριος*

Το θέμα των φωτοβολταικών σε κάνει να θέλεις να ουρλιάξεις, να βρίσεις, να προσβάλλεις. Δηλαδή τι πρέπει να πείς και να κάνεις, για να καταλάβουν οι παντός είδους ιθύνοντες της κρατικής μηχανής, οι εκπρόσωποι του νομού μας, εθνικοί "βολευτές" και οι ντόπιοι νταβαζήδες της αγροτιάς, οτι υπάρχει και όριο στο αίσχος...

Ο εκπληκτικός αυτός τύπος, το κλασσικώτερο παράδειγμα νεποτισμού στη χώρα, απο τη συνομοταξία των επαγγελματιών της πολιτικής, ο ελέω θεού –υιός, εγγονός Παπανδρέου- και εξαπατηθέντος λαού, πρωθυπουργός του ΔΝΤ, βγήκε και μίλησε στον ελληνικό λαό για πράσινη ανάπτυξη, η κυβερνηση του έφερε νόμο στη βουλή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και οι υπουργοί του διαλάλησαν τη καλή τους πραμάτια για τους αγρότες δηλαδή μια που δε μπορείτε να καλλιεργήσετε καπνά, μια που δε μπορείτε να σπείρετε σιτάρια, καλαμπόκια, βαμβάκια, να σπείρετε λαμπογιάλια, φωτοβολταικά, χωρίς κόπο, κάθονται που κάθονται τα χωράφια σας αξιοποιήστε τα.

Δηλώσεις απο την «αείμνηστο» Μπατζελή για το πόσο η κυβερνηση του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ σκεφτόταν τους αγρότες και πως θα επιδοτούσαν τη «καλλιέργεια» μέσω του προγράμματος Αλ. Μπαλτατζή

Απο κοντά και οι «βολευτές μας» με δηλώσεις και φανφάρες. Οι αγρότες, έχοντας πολλές φορές στο παρελθόν υποστεί στη καμπούρα τους τη κυβερνητική –κάθε απόχρωσης- ανυποληψία, παρέμειναν σκεφτικοί.

Εκεί όμως έρχεται ο ρόλος των ντόπιων αλλά και εθνικών πράσινων αγροτοπατέρων. Τον περασμένο Ιούλιο η Ε.Α.Σ Αγρινίου σε ενημερωτική διάσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της κ. Κουτσουπιά, του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχα αλλά και του Δημάρχου Αγρινίου κ. Μοσχολιού ενημέρωσε τους αγρότες για τις νέες τους δυνατότητες.

Ελεγε ο κ. 94% πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου «οι αγρότες σήμερα μπορούν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά και να διασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα, επειδή η ΠΑΣΕΓΕΣ και η Ένωση, το διεκδίκησε και το πέτυχε». Σχετικά με την όλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε, ο κ. Κουτσουπιάς απέδωσε ευθύνες στα τοπικά συμφέροντα που όλα αυτά τα χρόνια είχαν συνηθίσει να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών. «Να τα ξεχάσουν αυτά», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «φορείς και πρόσωπα αντιδρούν ακριβώς, επειδή διαπιστώνουν πως οι αγρότες, δεν είναι πια τα εύκολα θύματα».

Απο κοντά και οι τράπεζες με τα προγράμματα για τη πράσινη ανάπτυξη και τα δάνεια, για το καλό των αγροτών φυσικά. Να και τα συμβόλαια [!] των ενώσεων με μεγάλες εταρείες προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταικών...

Ετσι λοιπόν φτάσαμε να γίνουν, αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα 700 αιτήσεις αγροτών. Οι αγρότες αυτοί πληρώσαν απο το υστέρημα τους πάνω από 2.000.000 ευρώ, τα περισσότερα των οποίων διακινήθηκαν μέσω της ΕΑΣ Αγρινίου [Για λόγους διαφάνειας καλό θα ήταν να ανακοινώσει η ΕΑΣ πού δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα.]

Οι μέρες περνάνε, αποτελέσματα δεν υπάρχουν, μουρμούρες μεταξύ των Υπουργών ακούγονται και δειλά – δειλά βγαίνουν προς τα έξω προβλήματα για την υλοποίηση του σχεδίου.

Τον περασμένο Δεκέμβρη ο κ. Ζερβός πρόεδρος και διευθύνων συμβουλος της ΔΕΗ ενημέρωσε τη ΡΑΕ ότι σε 18 νομούς της χώρας [μεταξύ των οποίων και η Αιτωλοακαρνανία] το δίκτυο της ΔΕΗ είναι απολύτως κορεσμένο και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αιτήσεις των αγροτών, αν δεν δρομολογηθούν νέα δίκτυα με δαπάνη των επενδυτών. Για τους υπόλοιπους νομούς καταβάλλεται προσπάθεια για την ικανοποίηση των αιτημάτων.

Ακούσατε – ακούσατε και ουρλιάξτε μαζί μου...

Πότε το διαπίστωσε αυτό η ΔΕΗ, τον Δεκέμβρη; Δεν είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία όταν γίνονταν οι πρωθυπουργικές και υπουργικές ανακοινώσεις;
Δεν είχε κάνει κάποια υποτυπώδης μελέτη; Τι άλλαξε απο τον Σεπτέμβρη που υπέβαλλαν τις αιτήσεις οι αγρότες; Γιατί τον Αύγουστο δε βγήκε η ΔΕΗ να πεί στους αγρότες των 18 νομών να μην υποβάλλουν αιτήσεις γιατι το δίκτυο δε σηκώνει; Γιατί η ΔΕΗ δεν προστάτευσε τους αγρότες απο το να πετάξουν 3 με 4.000 ευρώ; Επειδή ήταν Αύγουστος και λείπαν σε διακοπές ή επειδή οι αγρότες έχουν πολλά;

Ας αναφωνήσουμε λοιπόν όλοι μαζί ΑΙΣΧΟΣ!

Επίσης στις 3/12/2010, δηλαδή όταν πλέον η ΔΕΗ ξύπνησε και αντιλήφθηκε οτι το δίκτυο στους 18 νομούς [επαναλαμβάνω μεταξύ των οποίων και η Αιτωλοακαρνανία] δε σηκώνει, η ΡΑΕ με την απόφαση 2178/2010 χορηγεί άδεια παραγωγής ενέργειας 5,5 ΜW με εγκατάσταση φωτοβολταικού σταθμού στη θέση Στράτος Αιτωλοακαρνανίας.
Δικαιούχος η εταιρεία "SOLARLAB A.E.". Ξέρετε τίνος ιδικτησία είναι η εταιρεία αυτή; Της ΔΕΗ παρακαλώ! Εμπαιγμός; Δηλαδη για τους αγρότες δε χωράει το δίκτυο αλλά για τη ΔΕΗ χωράει 55 επί 100 ΚW, ή να το πω διαφορετικά περιμένω πρώτα να δώσω την άδεια των 5,5 ΜW στον ...εαυτό μου και μετά ανακοινώνω ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο..

Ας αναφωνήσουμε και πάλι ... ΑΙΣΧΟΣ!

Τωρα ποιές ήταν οι αντιδράσεις των –υποτίθεται- υποστηρικτών των συμφερόντων των αγροτών.

Οι εθνικοί αντιπρόσωποι, αντιπολίτευση, Σταμάτης, τέλεια απουσία, σιγή, μάλλον ετοιμάζει το επόμενο λάθος του, Σαλμάς, σιγή ο κατά τα άλλα λαλίστατος Μάριος, σίγουρα ειναι θλιμμένος με τη μη τοποθέτηση του σε θέση σκιώδους υπουργού από τον αρχηγό Αντώνη, Καραγκούνης, φήμες τον φέρουν να αναλαμβάνει την οργάνωση του LOVE PARADE, που χρόνος ν ασχοληθεί με τους αγρότες.

Να επισημάνω όμως τη θαρραλέα στάση της ΝΟΔΕ Αιτωλοκαρνανίας η οποία με την ανακοίνωση της στις 14/9/2010 επεσήμανε τους κινδύνους για τους αγρότες και έσωσε τη τιμή της παράταξης, αλλα και με τη χθεσινή της ανακοίνωση τη στιγμή που οι βουλευτές της κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Συμπολίτευση, Μωραίτης είναι Υπουργός δε μπορεί να μιλήσει, Κουρουμπλής σιγή αλλά έιχαμε δυό ενέργειες που κυριολεκτικά ταράξαν τα νερά. Ο κ. Μακρυπίδης με τον ανεξάρτητο κ. Κουτσουπιά συναντήθηκαν με το κ. Ζερβό της ΔΕΗ και ζήτησαν την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας.
Δύο πράγματα μου μείναν απ αυτή τη συνάντηση. Πάντα με την επιφύλαξη της ορθής αποτύπωσης αλλά το διάβασα σε πολλά ιστολόγια και ιστοσελίδες, το ένα ήταν ο τιτλος της ανακοίνωσης του κ. Μακρυπίδη «Κορυφαία [;] συνάντηση του Α. Μακριπίδη και Θ. Κουτσουπιά με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ζερβό» και η τελευταία παράγραφος όπου αναφέρεται ότι:

«Η Διοίκηση της Δ.Ε.Η έδειξε κατανόηση όσον αφορά τα αιτήματα και ότι διατίθεται στα πλαίσια του ρόλου της να βοηθήσει στην προσπάθεια για την πράσινη ανάπτυξη. Η Εταιρεία όπως προέκυψε από την συνάντηση, ελπίζει ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης θα αντιμετωπίσει σε θετική κατεύθυνση τα αιτήματα που αφορούν τις επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά των Αγροτών»

Βουλευτής «Καλοχαιρέτας» ετελείωσε δηλαδή....

Τους «κορυφαίους» όμως διαψεύδει η Κ. Γιαννακά, η οποία συμμετέχοντας σε επερώτηση 18 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ζητάει απολογίες για τον αποκλεισμό της Αιτωλοακαρνανίας απο τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για τα φωτοβολταικά.

Οποίον αίσχος πολιτικής!

Εκπρόσωποι των Αιτωλοακαρνάνων αγροτών στη Βουλή και αγαπητοί αγροτοπατέρες, Κουτσουπιά και Καραμίχο, εφόσον διαθέτετε το ειδικό βάρος –να μη πώ άλλη λέξη- και θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τους εξαπατηθέντες αγρότες, στην εξαπάτηση των οποίων και εσείς συμμετείχατε είτε με πραξεις είτε με παραλείψεις:

Ζητήστε άμεσα τη παραίτηση της Υπουργού Ενέργειας κ. Μπιρμπίλη και του προέδρου της ΔΕΗ κ. Ζερβού για τον πέρα έως πέρα ερασιτεχνικό χειρισμό του θέματος, το οποίο αποτελεί σκάνδαλο.

Ζητήστε τη παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη προστασία των αγροτών των 18 νομών και αν δεν μπορεί να παραιτηθεί.

Ζητήστε την ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης της ΡΑΕ χορήγησης της άδειας παραγωγής 5,5 ΜW στη θυγατρική της ΔΕΗ «SOLARLAB A.E» για τη περιοχή της Στράτου, αυτό σημαίνει 55 άδειες 100 ΚW σε αγρότες.

Ζητήστε την άμεση αναβάθμιση του Δικτύου της ΔΕΗ για τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αδειών των αγροτών.

Αν δεν τα κάνετε αυτά κύριοι "κορυφαίοι" θα θεωρηθείτε συνεργοί στην εξαπάτηση και κλοπή 2.000.000 ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία και κύριος οίδε πόσα άλλα στους υπόλοιπους 17 νομούς....

(*Δημήτρης Αρβανίτης Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο