Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Βόλος: Στα σκαριά εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα

Με βάση την αίτηση που κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τα απορρίμματα θα φτάνουν από την Ιταλία στο λιμάνι του Αστακού, όπου θα υφίστανται μηχανική επεξεργασία για τον διαχωρισμό τους και την αφαίρεση των ελαστικών και πλαστικών. Η μονάδα θα δημιουργηθεί σε χώρο 12 στρεμμάτων στη Β/ ΒΙΠΕ Βόλου, ενώ στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας, στον Αστακό, υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης πρώτης ύλης 2.800.000 τόνων...

Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 100 MW σχεδιάζει να δημιουργήσει εντός του 2011 στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου η εταιρεία Engal, με επένδυση συνολικού ύψους 153 εκατ. ευρώ.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες άδειες έχουν δοθεί για μονάδες που δεν ξεπερνούν σε ισχύ τα 10 MW, η μονάδα του Βόλου θα είναι η μεγαλύτερη αυτού του είδους. Η εταιρεία έχει συνάψει 10ετές συμβόλαιο με την ιταλική Ecolatus για να την προμηθεύει 700.000 τόνους ανακυλώσιμων υλικών τον χρόνο, τα οποία θα αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. “Δυστυχώς, στην Ελλάδα το 80% των ανακυκλώσιμων υλικών καταλήγει στις χωματερές”, υποστηρίζει ο σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Αλεξάκης, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για σύναψη συμφωνίας με ελληνικές εταιρείες που κάνουν ανακύκλωση απέβησαν άκαρπες. Με βάση την αίτηση που κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τα απορρίμματα θα φτάνουν από την Ιταλία στο λιμάνι του Αστακού, όπου θα υφίστανται μηχανική επεξεργασία για τον διαχωρισμό τους και την αφαίρεση των ελαστικών και πλαστικών. Το τελικό προϊόν θα αποτελείται κατά 65% από χαρτί και χαρτόνι, κατά 25% από κλωστοϋφαντουργικά υλικά, κατά 8% από σύνθετα υλικά που περιέχουν ξύλο και κατά 2% από άλλα οργανικά στοιχεία.

Η μονάδα
Η μονάδα θα δημιουργηθεί σε χώρο 12 στρεμμάτων στη Β/ ΒΙΠΕ Βόλου, ενώ στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας, στον Αστακό, υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης πρώτης ύλης 2.800.000 τόνων. Σε πλήρη λειτουργία, το εργοστάσιο θα απασχολεί 90 εργαζόμενους, ενώ θα παράγει 800.000 μεγαβατώρες ετησίως. Για την υλοποίηση της επένδυσης η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από αμερικανική τράπεζα προκειμένου να καλύψει μεγάλο μέρος των 153 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον η εξασφαλισμένη τιμή των 87 ευρώ για την αγορά της μεγαβατώρας εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα της επένδυσης, εκτιμά ο κ. Αλεξάκης.

Η αδειοδότηση
Η εταιρεία έλαβε το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Σεπτέμβριο του 2010. Για να προχωρήσει στην επένδυση, θα πρέπει να λάβει και έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η επενδυτική πρόταση της Engal είχε φτάσει να συζητείται στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη, η οποία είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες για το αν η πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας είναι 100% βιοαποικοδομήσιμη, όπως υποστηρίζει η εταιρεία στην αίτησή της, με δεδομένο ότι “είναι επιστημονικά δεδομένο ότι στο SRF (σ.σ. Secondary Recovered Fuel / αστικά απορρίμματα μετά από τη μηχανική διαλογή τους) δεν μπορεί να διαχωριστεί το 100% των βιοαποικοδομήσιμων”. Από την πλευρά της, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι η βιομάζα που θα προκύπτει από τη μηχανική επεξεργασία (και όχι από την καύση) των απορριμμάτων θα είναι σχεδόν κατά 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα. Σημειωτέον ότι η ΡΑΕ έθεσε ως προϋπόθεση αδειοδότησης την ανά εξάμηνο ενημέρωση για την ποσοτική σύνθεση της πρώτης ύλης

ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΤΟ AGRINIONEWS ΕΓΡΑΨΕ:
Θέμα ξανά για Πλατυγιάλι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Μείζον θέμα προκύπτει ξανά για το Πλατυγιάλι και κινητοποιεί της τοπικές αρχές και τις κινήσεις Πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews, όπως προκύπτει από απάντηση της ΡΑΕ προς τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διώτη, επανέρχεται στο προσκήνιο και εγκρίνεται το αίτημα εταιρίας για την εγκατάσταση στη ΝΑΒΙΠΕ μονάδας συγκέντρωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων (που θα έρχονται από Ιταλία) και θα καταλήγουν στο Βόλο. Στο παρελθόν το αίτημα της εταιρίας είχε απορριφθεί καθώς κανείς δεν ήθελε να δημιουργήσει εμπόδια στην επένδυση του Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο