Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Φρένο στις νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ζητά η ΔΕΗ.

Διακοπή της παραλαβής νέων αιτημάτων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε τουλάχιστον 16 νομούς της χώρας ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ καθώς η συνολική ισχύς των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί ξεπερνά τις δυνατότητες των τοπικών δικτύων αλλά και τη ζήτηση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει μια πρώτη καταγραφή της δυναμικότητας των δικτύων μέσης τάσης από την οποία προκύπτει ότι σε 16 νομούς της χώρας τα δίκτυα θα πρέπει να θεωρηθούν κορεσμένα.




Πρόκειται για τους νομούς: Βοιωτίας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Η ΔΕΗ φέρεται, μάλιστα, να έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τη ΡΑΕ. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΔΕΗ αναφέρει ότι η συνολική ισχύς των αιτήσεων σε πολλούς από τους παραπάνω νομούς, μόνο για φωτοβολταϊκές μονάδες, υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τα διπλάσιο της ελάχιστης ζήτησης για τις ώρες 11 το πρωί με 4 το μεσημέρι, διάστημα στο οποίο τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν τη μέγιστη παραγωγή τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βοιωτίας, όπου οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν σε 305 MW, όταν η μέγιστη ζήτηση το 2009 ήταν 118 MW και η μέγιστη-ελάχιστη ζήτηση τις μεσημβρινές ώρες (11 με 4, δηλαδή) ήταν 115 MW και 24 MW αντίστοιχα. 
Άλλο παράδειγμα ο νομός Καρδίτσας όπου οι αιτήσεις αντιστοιχούν σε 198 MW με μέγιστη ζήτηση στο νομό 90 MW, μέγιστη-ελάχιστη τις μεσημβρινές ώρες 90 MW και 18 MW αντίστοιχα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους υπόλοιπους νομούς για τους οποίους η ΔΕΗ ζητάει να διακοπεί η παραλαβή αιτήσεων. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, το σύνολο των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά που θα συνδεθούν με το δίκτυο μέσης τάσης (δεν υπολογίζεται η Αττική και η Θεσσαλονίκη) αντιστοιχούν σε 4.634 MW, όταν η θεωρητική μέγιστη δυνατότητα απορρόφησης των δικτύων μέσης τάσεις είναι 2.376 MW, η μέγιστη ζήτηση στα δίκτυα αυτά ήταν 4.392 MW και η μέγιστη-ελάχιστη ζήτησης τις μεσημβρινές ώρες το 2009 ήταν 4.329 MW κα 1.179 MW αντίστοιχα.  
Όσον αφορά τους επαγγελματίες αγρότες, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός κατάθεσης νέων αιτημάτων έχει ατονήσει πλέον αισθητά, ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης έχει δηλώσει στη Βουλή ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών αιτήσεων για φωτοβολταϊκά θα ικανοποιηθεί. 

http://www.panaitoliki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο