Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εις υγείαν των φωτοβολταϊκών τα παράβολα των αγροτών

της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Η σκανδαλώδης, αν μη τι άλλο, πολιτική προχειρότητα με την οποία στήθηκε η ιστορία των φωτοβολταϊκών σταθμών έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στους αγρότες, που πλήρωσαν χαράτσια για μελέτες και παράβολα 3.000 και 4.000 ευρώ έκαστος, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή του δικτύου της ΔΕΗ...


Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 6.000 αιτήσεις από επαγγελματίες αγρότες για φωτοβολταϊκά. Ομως, μεγάλη μερίδα αγροτών, κυρίως σε 16 νομούς της χώρας, παρότι εν μέρει ήταν ενημερωμένοι για το πρόβλημα, κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, επειδή το δίκτυο της ΔΕΗ είναι παλιό και κορεσμένο και οι αιτήσεις έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες.

Η αναλυτική μελέτη για τη δυναμικότητα του δικτύου της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα όλα δείχνουν ότι πολλές από τις προγραμματισμένες επενδύσεις (εγκαταστάσεις έως 100 KW) δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Μετ' εμποδίων η εξέταση αιτήσεων

Το θέμα τέθηκε στη Βουλή από 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά το έγγραφο της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις ήδη έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες στους 16 νομούς: Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αντιμετωπίζει, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δυσκολίες στην εξέταση των αιτήσεων, λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού για αυτοψίες. Εξ ου και ρωτούν αν θα επιστραφούν τα παράβολα στους αγρότες (300 ―, 500 ―) + ΦΠΑ. Μάλιστα, αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα για το πρόβλημα από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα, και την Τετάρτη από την υπουργό Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου κατατέθηκε κι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για αγροτικά φωτοβολταϊκά ώς τις 11/10/10, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για τις ηπειρωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στους αγρότες.

Περίπου 750 αιτήσεις έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΕΗ Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου έχει παραλάβει περίπου 580. Κι όμως, ενώ αρκετοί αγρότες βγαίνουν εκτός νυμφώνος, με αιτιολογικό τις αντοχές του δικτύου, μια ιδιωτική εταιρεία φαίνεται να αδειοδοτείται κανονικά για τρία αιολικά πάρκα.

«Η ΔΕΗ πρέπει να μας δώσει απάντηση για το αν έχει παραχωρήσει άδεια σε μεγάλη εταιρεία ή αν θα εγκαταστήσει δική της μονάδα στην περιοχή του Στράτου, αφήνοντας τους αγρότες εκτός παραγωγής ενέργειας», μας ανέφερε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, Σοφία Γιαννακά, εκ των 18 που κατέθεσαν την ερώτηση.

80-70 για ιδιώτες - αγρότες

«Τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινα όσο θα θέλαμε. Ζητάμε το κόστος αναβάθμισης του δικτύου να το αναλάβει η ΔΕΗ αντί για τους αγρότες και δεν έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι εγκρίνονται πάνω από τις μισές αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά στο νομό μας», μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «υπάρχει εταιρεία που έχει πάρει όρους σύνδεσης στην Αιτωλοακαρνανία, περίπου 80 μεγαβάτ για αιολικά πάρκα, σε τρία σημεία, ένα στο Περγαντί και σε δύο περιοχές στη Ναύπακτο. Δεν έχουμε τίποτε με την εταιρεία, αλλά δεν μπορεί η ΔΕΗ κι οι τοπικοί άρχοντες να δίνουν σε εταιρεία 80 μεγαβάτ κι εμείς οι αγρότες να παίρνουμε συνολικά 70 μεγαβάτ και να μας λένε ότι δεν έχουν δίκτυα...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο