Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Νίκος Σολδάτος: «Μεγάλο χρέος, όχι όμως λόγω κακοδιαχείρισης»


Συνέντευξη του Δημάρχου Ακτίου - Βονίτσας Νίκου Σολδάτου στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ
Ο νέος δήμαρχος Ακτίου - Βονίτσας μιλά εφ’ όλης της ύλης... 


 Πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση του νέου δήµου Ακτίου - Βόνιτσας κάνει σε συνέντευξή του στην ΑΙΧΜΗ. Ο κ. Σολδάτος δίνει προτεραιότητα στην ισοµερή ανάπτυξη και καταγράφει τα υπέρ και τα κατά της περιοχής.

- Ο Καλλικράτης είναι πραγματικότητα και οι νέοι δήµαρχοι καλείστε να ανταποκριθείτε σε αυτή την πρόκληση. Επειδή όµως τα οικονοµικά υποθέτω ότι είναι το πρωταρχικό ζήτηµα ώστε να µπορέσετε να σχεδιάσετε τα επόµενα βήµατα, πείτε µου ποια είναι η κατάσταση του νέου δήµου, µε βάση αυτά που παραλάβατε;

Αυτή τη στιγµή βρισκόµαστε στη φάση της απογραφής, ήδη έχει συσταθεί η επιτροπή και µέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Σε ότι αφορά τα οικονοµικά µόλις στις 3 Ιανουαρίου πήρα στα χέρια µου τα ταµειακά διαθέσιµα των δυο δήµων. Το ταµειακό υπόλοιπο του δήµου Μεδεώνος είναι της τάξης των 1.500 ευρώ, ενώ τα τακτικά έσοδα του δήµου Ανακτορίου είναι 53.000 ευρώ περίπου, 7.000 ευρώ είναι η ΣΑΤΑ, ενώ τα έκτακτα ειδικευµένα είναι 500.000 ευρώ περίπου. Σε ότι αφορά το δήµο Παλαίρου τα ταµειακά διαθέσιµα είναι περίπου 150.000 ευρώ, µε ελάχιστες υποχρεώσεις. Όσο για τις υποχρεώσεις των άλλων δήµων εκτιµώ ότι θα είναι ένα αρκετά µεγάλο ποσό. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι καθηµερινά έρχονται εργολάβοι στο δηµαρχείο και µου µεταφέρουν την αγωνία τους για το αν θα πάρουν τα χρήµατά τους.

- Δηλαδή µιλάµε για µεγάλο χρέος;

Πιθανώς, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν προκύπτει από κακοδιαχείριση των πρώην δηµάρχων. Είναι και ευθύνη της κεντρικής διοίκησης που δεν δόθηκε η 3η κ η 4η δόση της ΣΑΤΑ για το 2010. Εκτιµώ ότι αν δοθεί αυτό το ποσό που φθάνει κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, κάποια από αυτά τα κενά που υπάρχουν θα καλυφτούν. Για το δήµο Παλαίρου η ΣΑΤΑ που αναµένεται είναι της τάξης των 210.000 ευρώ.

- Σε ότι αφορά την οργάνωση του νέου δήµου, έχετε κάνει σχεδιασµό για το πώς θα λειτουργήσει, έχετε ξεκινήσει την οργάνωση των υπηρεσιών δεδοµένου ότι ήρθαν και νέες αρµοδιότητες;

Από το Νοέµβριο ακόµα, πριν αναλάβουµε το δήµο, έχουµε ζητήσει να µας δοθούν τα στοιχεία σχετικά µε το µόνιµους και τους συµβασιούχους και κάναµε προγραµµατισµό, για να µην παρατηρηθούν κενά ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πρόβληµα µε το προσωπικό όπως ελλείψεις σε εργατοτεχνίτες, γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη από τους πρώην δήµους για την πρόσληψη σε αυτές τις ειδικότητες. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο δήµο Μεδεώνος υπήρχε µόνο ένας εργάτης συνοδός απορριµµατοφόρου και όπως καταλαβαίνετε ο κάδος δεν µπορεί να µεταφερθεί από ένα άτοµο, αυτό είναι παγκόσµια πρωτοτυπία. Έτσι δυσκολευόµαστε αυτή τη στιγµή να παρέχουµε ανθρώπινες υπηρεσίες στο δηµότη και καλύπτουµε κάποια κενά µε τη µερική απασχόληση.

- Υπάρχει υποδοµή για τις άλλες υπηρεσίες που πρέπει να γίνουν, όπως π.χ. η πολεοδοµία;

Καταρτίσαµε οργανόγραµµα για να δούµε πως µπορεί να στελεχωθεί και µετά το καλοκαίρι θα είµαστε έτοιµοι να τη συστήσουµε, όπως επίσης και την πρόνοια, ενώ γενικά είµαστε έτοιµοι να υποστηρίξουµε όλες τις αρµοδιότητες που περνούν στην αυτοδιοίκηση. Το πρόβληµα όµως που αντιµετωπίζουµε είναι το στεγαστικό αφού στο δήµο Ανακτορίου, που είναι η έδρα, δεν υπάρχουν υποδοµές. Οι υπηρεσίες στεγάζονται σε διάφορα κτίρια και δεν υπάρχει σωστή λειτουργία.
- Τα δηµαρχεία Παλαίρου και Μεδεώνος δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν τη στέγαση κάποιων υπηρεσιών;

Τα κτίρια αυτά είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καλύτερη απ’ αυτή του Ανακτορίου που είναι απαράδεκτη για έδρα Καλλικρατικού δήµου. Επιβάλλεται να αναζητηθεί ένας ενιαίος χώρος. Υπάρχει ήδη ένα οικόπεδο στη Βόνιτσα έκτασης περίπου 6 στρεµ. και θα ξεκινήσουµε τη µελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου. Όµως όλα αυτά µε προϋποθέσεις, διότι δεν θα πάµε να κάνουµε νέο δηµοτικό κατάστηµα αν δεν προηγηθούν τα σχολεία που είναι χρόνια ολόκληρα σε κοντέινερ...

- Τι θα κάνετε µε τα σχολεία που τώρα περνούν στην αρµοδιότητα σας;

Το µεγάλο µας στοίχηµα και προεκλογική µας δέσµευση είναι η επίλυση του προβλήµατος της σχολικής στέγης. Ενδεικτικά να σας πω ότι µόνο στο δήµο Ανακτορίου είναι ακόµα οι µαθητές στα κοντέινερ µετά το σεισµό του 2003. Δεν θέλω να καταλογίσω ευθύνες, όµως µόνο στο δήµο Ανακτορίου δεν λύθηκε το πρόβληµα!

- Οι υπόλοιπες υποδοµές, όπως η ύδρευση κ΄ η αποχέτευση, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται;

Σε ότι αφορά την αποχέτευση, να ξεκινήσω από το δήµο Μεδεώνος. Υπάρχει ώριµη µελέτη για εργοστάσιο επεξεργασίας λυµάτων και για εσωτερικό δίκτυο. Στη Βόνιτσα ένα µεγάλο τµήµα αυτή τη στιγµή εξυπηρετείται από το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο και εντός των ηµερών εγκαθίσταται ο εργολάβος για το υπόλοιπο έργο που θα καλύψει άλλους δυο τοµείς.
Για την Πάλαιρο είναι σε εξέλιξη το µεγάλο έργο του βιολογικού. Αυτή τη στιγµή γίνεται το εργοστάσιο, έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό δίκτυο και νοµίζω ότι θα είµαστε από τους λίγους δήµους, τουλάχιστον στα υγρά απόβλητα, που θα πάµε καλά. Σχετικά µε την ύδρευση, το τεράστιο θέµα είναι στο δήµο Μεδεώνος. Η Κατούνα δεν έχει κάνει αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και υπάρχουν ακόµα σωλήνες αµιάντου! Στο δήµο Ανακτορίου υπάρχουν κάποια κοµµάτια που έχουν γίνει από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς, ενώ υπάρχουν κάποια τµήµατα που χρειάζονται αντικατάσταση. Στο δήµο Παλαίρου δεν υπάρχει πρόβληµα σε κανένα διαµέρισµα, µε κάποια έργα που εκτελέσαµε την τελευταία πενταετία.

- Η περιοχή είναι αµιγώς τουριστική, έχοντας και το αεροδρόµιο του Ακτίου που εξυπηρετεί την επισκεψιµότητα. Είναι όµως ικανοποιητική η τουριστική προσέλευση;

Το αεροδρόµιο πράγµατι είναι ο µοναδικός χώρος υποδοχής τουριστών στην περιοχή. Π.χ. η Πάλαιρος δεν θα µπορούσε να φιλοξενεί τόσους Δυτικοευρωπαίους τουρίστες αν δεν υπήρχε το αεροδρόµιο του Ακτίου, από το οποίο καλύπτεται η Λευκάδα και ένα µέρος της Ηπείρου, όπως η Πρέβεζα. Υπάρχουν οι υποδοµές, όµως ποτέ δεν θα πάψουµε να διεκδικούµε και άλλες, ώστε από αυτό το αεροδρόµιο να δεχόµαστε τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Γιατί θα πρέπει να δούµε συνολικότερα την ανάπτυξη της περιοχής µε τις εναλλακτικές δράσεις που µπορούν να αναπτυχτούν στο δήµο Μεδεώνος. Θα αποτελέσει ένα µεγάλο στοίχηµα για µας το να µπορέσουµε να δηµιουργήσουµε υποδοµές εναλλακτικού τουρισµού στην περιοχή των Ακαρνανικών. Και η ανάπτυξη του ιαµατικού τουρισµού είναι σε καλό δρόµο µε τις πηγές στον Άγιο Βάρβαρο, που παράλληλα µε τις υποδοµές που έχουν δηµιουργηθεί, εξυπηρετούν αρκετό κόσµο.

- Είναι αρκετά προβεβληµένη αυτή η περιοχή;

Θα έλεγα πως όχι. Ο δήµος Ανακτορίου έχει συγκριτικά πλεονεκτήµατα που µέχρι τώρα δεν έχουν αναδειχθεί. Έχω δεσµευτεί εγώ και οι συνεργάτες µου ότι θα δώσουµε µεγαλύτερη ώθηση, ώστε αυτά να βγουν προς τα έξω και να γίνουν το σήµα κατατεθέν µας. Είναι αδιανόητο ο δήµος Ανακτορίου να είναι απών από όλες τις εκθέσεις που πραγµατοποιήθηκαν τα προηγούµενα χρόνια!

- Μια τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες τις οποίες θέλετε να υλοποιήσετε άµεσα;

Προτεραιότητά µας είναι η ισοµερής ανάπτυξη στην περιοχή, µε την αποκατάσταση της αδικίας στον πρωτογενή τοµέα. Για παράδειγµα βλέπω κάποιους κτηνοτρόφους να µπορούν να πάνε στις αγροτικές τους εκµεταλλεύσεις µε άσφαλτο και άλλοι µε χωµατόδροµο. Κάποιοι αλιείς ελλιµενίζουν τα σκάφη τους σε ασφαλείς περιοχές και κάποιοι άλλοι µε την πρώτη φουρτούνα καταστρέφονται. Επίσης θα δοθεί βαρύτητα σε µεταποιητικές επιχειρήσεις που θα πρέπει να στηριχτούν. Ακόµα θα στηρίξουµε τον τουρισµό που αναφερθήκαµε νωρίτερα, µε τα πενιχρά µας, έστω, µέσα. Από κει και πέρα θα στηριχτεί η ιδιωτική πρωτοβουλία υπό προϋποθέσεις.

- Μιας και µιλήσατε για περιβάλλον µου δώσατε το ερέθισµα να σας ρωτήσω τι γίνεται µε το ΧΥΤΑ;

Επειδή δεν θέλω να αυτοαναιρεθώ, έχω πει ότι το έργο του ΧΥΤΑ είναι ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος, σε λάθος όµως περιοχή. Η διαφωνία είναι ως προς τη χωροθέτηση, επειδή βρίσκεται στο χώρο υδροληψίας του δήµου Παλαίρου. Σε κάθε άλλη περίπτωση είµαστε υπέρ των έργων προστασίας του περιβάλλοντος, σε σχέση µε τις χωµατερές που λειτουργούν ανεξέλεγκτες ακόµα.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο