Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αδικία για τους αγρότες επενδυτές μικρών φωτοβολταικών και εύνοια για τις «μεγάλες εταιρείες»

Ένα πολύ καλό E-mail μας έστειλε ο πατριώτης φίλος Δημήτρης Λύσσαρης στο οποίο αναφέρεται στις ανισότητες μεταξύ των αγροτών και των εταιρειών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Αγαπητό "Xiromero news"
Επειδή όσο και να προσπαθώ να αγιάσω, κάποιοι έχουν βαλθεί να μην με αφήσουν... 

 σου αποστέλλω συνημμένα μία ανάρτηση από την ΡΑΕ, όπου εταιρεία στον νομό μας, πήρε στις 3-12-2010 άδεια για 5,5 MW πάρκο κοντά στον Στράτο.

Μιλάμε δηλαδή για αγροτικές εγκαταστάσεις των 100 KW για 55 οικογένειες!

Δεδομένου ότι:

1. Μια εταιρεία είναι σε θέση να αποκτήσει γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια, αν δεν διαθέτει ήδη.

2. Η οργάνωσή της, της επιτρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της κατασκευής.

3. Η δυναμικότητα του δικτύου του νομού μας έχει ήδη κορεστεί και η Δ.Ε.Η. ζητά να μην ληφθούν άλλες άδειες για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες αιτήσεις.

Δεν θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι άδειες των αγροτών, οι οποίοι δεν τις θέλουν σαν μέσον πλουτισμού αλλά σαν μέσο επιβίωσης;

Δηλαδή, αν υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν π.χ. 50 MW και καθυστερούν οι άδειες των αγροτών, αυτό το νούμερο μειώνεται από τις νέες επενδύσεις, μέχρις ότου να μείνουν οι αγρότες απ' έξω.

Και να προσθέσω κάτι ακόμα: για να γίνει κάποιο, οποιοδήποτε έργο, πρέπει να ξέρεις αν σε συμφέρει ή όχι. Για να γίνει αυτό, για την συγκεκριμένη περίπτωση, έχοντας ως δεδομένη την ηλιοφάνεια, χρειάζεται ο επενδυτής-αγρότης να ξέρει σε ποια τιμή κιλοβατώρας θα πουλά, αλλιώς πως μπορεί να ξέρει αν τον συμφέρει ή όχι;

Πρέπει λοιπόν κατά την γνώμη μου, μαζί με την άδεια να δίνεται μία δέσμευση ότι αν η κατασκευή ολοκληρωθεί σε έξι (6) μήνες, η τιμή αγοράς του ρεύματος θα είναι αυτή (π.χ. 0,40!/KWh).

Αλλιώς δεν θεωρώ ότι είναι βοήθεια προς τους αγρότες, αλλά παγίδα.

Ευχαριστώ,

Δημήτριος Θ. Λύσσαρης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο