Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Έχασε ξανά ο Παναιτωλικός με 3-1 από τον Ολυμπιακό Βόλου.


Ο Ολυμπιακός Βόλου επικράτησε εύκολα στην έδρα του με 3-1 του Παναιτωλικού για την 19η αγωνιστή της Β’ Εθνικής και εδραιώθηκε στην δεύτερη θέση. Αν και ο Παναιτωλικός κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ με τον Μπαϊκαρά στο 19ο λεπτό, δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα και στο 31' ο Ροτζέριο ισοφάρισε για την ομάδα του Βόλου ευστοχώντας από το σημείο της άσπρης βούλας. Στο δεύτερο μέρος οι Βολιώτες ήταν σαφώς καλύτεροι και μέσα σε τέσσερα λεπτά κλείδωσαν τους τρεις βαθμούς της νίκης. Στο 51' ο Αμπράμοβιτς διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του ενώ στο 55' Μόνχε έβαλε φωτιά στις κερκίδες του Βόλου.
Ολυμπιακός Β. (Σάκης Τσιώλης): Κηπουρός, Ψυχογιός, Μπουλούτ, Κόρμπος, Ζαραδούκας, Αλβάρεζ (22΄ Λιαπάκης), Ουμπίντες (46΄ Αμπράμοβιτς), Πλιάγκας (63΄ Κοτίτσας), Μόνχε, Ροτζέριο, Σολάκης.
Παναιτωλικός (Γιάννης Νταλακούρας): Μπαμπανιώτης, Μπακάκης (83΄ Παλαιολόγος), Μόρετς, Αναστασιάδης, Γκόλιας, Μουμίν, Δημούτσος (71΄ Μπουμάλ), Μπαϊκαρά, Θεοδωρίδης, Δέντσας, Γκούρμα (83΄ Πασάς).

Απογείωση κεφιού στο χορό των Κωνωπινιωτών!


























Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου στο ιστορικό Πειραιώτικο μουσικό κέντρο ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΙΣΣΑ, στη Παλιά Κοκκινιά.
Σε ένα ζεστό περιβάλλον με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ένα καταπληκτικό για χοροεσπερίδες φαγητό, οι παρευρισκόμενοι Κωνωπινιώτες, γνωστοί και φίλοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου, αψηφώντας τα μέτρα λιτότητας και την γενικότερη επικρατούσα κατάσταση, πέρασαν ένα ευχάριστο βράδυ χορεύοντας και διασκεδάζοντας μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Τα Μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους, τους ευχαρίστησαν για την παρουσία τους και τους ευχήθηκαν καλή διασκέδαση.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και για την οικονομική στήριξη του Συλλόγου διενεργήθηκε λαχειοφόρος αγορά, τα δώρα της οποίας ήταν προσφορές μελών και φίλων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: οι Ξηρομερίτες Βουλευτές τοιυ Νομού μας κ.κ. Ανδρέας Μακρυπίδης και Κώστας Καραγκούνης, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Τάκης Στεργίου, ο Αντιπρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Θανάσης Γεροδημήτρης, ο Ταμίας της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Άγγελος Μηλιώνης, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ, συγγραφέας και Δημοτικός Σύμβουλος Αλυζίας κ. Νίκος Μήτσης, ο εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας “ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ” κ. Χρυσόστομος Πατούλας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς κ. Σπύρος Φυσελιάς, ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς κ. Χρήστος Γαζέτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας κ. Χρήστος Ντέμος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργος Τσέλιος, από τον Σύλλογο Βονιτσάνων Αθήνας ο κ. Φώτης Μπρούμος, ο Ξηρομερίτης λόγιος, συγγραφέας κ. Μπάμπης Τσελεπής
Επίσης ευχές απέστειλαν χαιρετίζοντας την εκδήλωση : ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Κωνωπίνας κ. Κωνσταντίνος Κωστακιώτης και ο πρώην Δήμαρχος Μεδεώνος και Αρχηγός της Αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Δημήτριος Τζαβαλάς, οι οποίοι για κοινωνικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου ευχαριστεί θερμά, όλους όσους παρευρέθηκαν, δείχνοντας εμπράκτως την αγάπη τους και την συμπαράστασή τους προς τον Σύλλογο και όλους όσους συνεισέφεραν δώρα για την διεξαγωγή της λαχειοφόρου αγοράς, συμβάλλοντας μ΄αυτό, στην οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.
ΦΩΤΟ: PHOTO ART ANGELOS

Έκοψαν πίτα και χόρεψαν οι Μπαμπινιώτες της Αθήνας























Μέσα σε κεφάτη ατμόσφαιρα, σε έντονο ζεστό οικογενειακό κλίμα και έντονης διασκέδασης, έγινε τη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010, στο Αρχοντικό της Φωτεινής, Λ.Βουλιαγμένης 318 στον Άγιο Δημήτριο, η κοπή πίτας και ο χορός του Συλλόγου Μπαμπίνης.
Την πίτα ευλόγησε o Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Πόπης, Προϊστάμενος Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά (από το Αγράμπελο) ο οποίος έκοψε και το πρώτο κομμάτι. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μπενέκος Σπύρος καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, και ευχήθηκε υγεία και πρόοδο για το 2010.
Στην επιτυχημένη εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος Αστακού Στάϊκος Παναγιώτης, ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοντός Παναγιώτης, οι Βουλευτές Μακρυπίδης Αντρέας και Καραγκούνης Κώστας και ο πρόεδρος το Τ. Σ. Μπαμπίνης Ζαρκαδούλας Θεόδωρος. Η βραδιά συνεχίστηκε με πολύ κέφι και χορό και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες και εξελίχθηκε σε πραγματικό ξεφάντωμα .
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: ο πρωθιερέας Πόπης Βασίλειος, ο Δήμαρχος Αστακού Στάϊκος Παναγιώτης, ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοντός Παναγιώτης, οι Βουλευτές Μακρυπίδης Αντρέας, και ο Καραγκούνης Κώστας, ο πρόεδρος το Τ.Σ Μπαμπίνης Ζαρκαδούλας Θεόδωρος, ο συγγραφέας Μπερερής Διονύσιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου Θεοδώρου Γεώργιος, ο Τσαμπαλίκας Μιχαήλ που διετέλεσε δάσκαλος στη Μπαμπίνη το 1999, ο δημοσιογράφος Πάστρας Γεώργιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Τσέλιος Γεώργιος και από το Σύλλογο Αετού ο Ντέμος Διονύσης, ο Ντέμος Κώστας και η Βαλλιάνου Δήμητρα.
Χαιρετισμό για την εκδήλωση έστειλαν ο Βουλευτής Σταμάτης Δημήτριος και ο Ιερέας Αστακού Τέγας Δημήτριος. Ο Σύλλογος Μπαμπινιωτών ευχαριστεί όλους του παρευρισκόμενους για την παρουσία στην εκδήλωση και ιδιαίτερα την Θεώνη Βλαχάκη που ήρθε από το χωριό και τον Άρη Mπιτσώρη που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη αφού κατάφερε και έσπασε τα μπλόκα των αγροτών για να είναι κοντά τους.
ΦΩΤΟ: Ευθυμίου Χριστόφορος

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Χειροπέδες στο φονιά της κοπέλας που βρέθηκε σε αποσύνθεση στο Λιγοβίτσι.


Λύθηκε το μυστήριο του φόνου της 25χρονης γυναίκας, η οποία βρέθηκε νεκρή στις 17 Ιανουαρίου στην αγροτική περιοχή Αγιος Ιωάννης Δ.Δ. Σκουρτούς του Δήμου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, με διαμπερές τραύμα στην δεξιά κροταφική χώρα από πυροβόλο όπλο. Ύστερα από συστηματικές έρευνες του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, διαπιστώθηκε ότι η νεκρή ήταν 25χρονη ημεδαπή, η οποία αναγνωρίστηκε από τους οικείους της.
Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, προσήχθη την Παρασκευή στην Ασφάλεια Μεσολογγίου ένας 31χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, με τον οποίο το θύμα διατηρούσε ερωτική σχέση.
ο 31χρονος ομολόγησε ότι το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου συναντήθηκε με το θύμα και με άλλους δύο ομοεθνείς του σε καφενείο στο Αγρίνιο.
Αφού κατανάλωσαν ποσότητα αλκοόλ επιβιβάστηκε με το θύμα στο αυτοκίνητο που ανήκε σε έναν από τους ομοεθνείς του και κινούμενοι μέσω της Επαρχιακής Οδού Αγρινίου - Αστακού, έφτασαν στην ανωτέρω περιοχή.
Μετά από λογομαχία που είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δράστη, αυτός την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα την οποία είχε αφαιρέσει τα ξημερώματα της 27ης Δεκεμβρίου 2009ν από ημεδαπό στην περιοχή Ματαράγκα του Δήμου Αρακύνθου.
Ο ανωτέρω δράστης κρατείται στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία πρόκειται να διαβιβασθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως.
http://www.ethnos.gr/

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η κοπή Βελανιδιάς: Πόσο μεγάλο έγκλημα αποτελούσε για τους αρχαίους

Η κοπή Βελανιδιάς: Πόσο μεγάλο έγκλημα αποτελούσε για τους αρχαίους
Γράφει ο: Κουβέλης Μπάμπης*
Είναι γνωστή η λατρεία που έτρεψαν οι αρχαίοι Έλληνες στη βελανιδιά, τον οποία είχαν αναγάγει σε δέντρο ιερό. Μύθοι αρχαίοι πολλοί αναφέρονται με σεβασμό και δέος στο δέντρο αυτό και στις Δρυάδες, τις νύμφες των δασών, οι οποίες δεν ήταν αθάνατες όπως οι άλλες νύμφες, είχαν όμως το δώρο της αιώνιας νεότητας και της μακροζωίας. Πέθαιναν όταν για οποιαδήποτε αιτία αφανίζονταν μια ή συγκεκριμένη βελανιδιά, με την οποία κάθε νύμφη ταυτίζονταν και από την οποία ζωογονείτο.
Ο Λατίνος ποιητής Οβίδιος* στο ποιητικό του έργο «Μεταμορφώσεως», γράφει σχετικά: «Ο Ερυσίχθων, γιος του Τρίοπα, ήταν Θεσσαλός. Βλάσφημος και υπερόπτης, μισούσε τους θεούς. Μια φορά διέταξε τους υπηρέτες του να κόψουν μια ιερή βελανιδιά που ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και γύρω της χόρευαν οι Δρυάδες.
Όταν αυτοί δίστασαν, άρπαξε ένα τσεκούρι και είπε: «Δεν με ενδιαφέρει αν το δέντρο αυτό το αγαπά η θεά. Ακόμη και η θεά η ίδια αν ήταν, θα την έριχνα κάτω αν στεκόταν στο δρόμο μου». Κάποιος από τους παρισταμένους προσπάθησε να τον σταματήσει και ο Ερυσίχθων τον σκότωσε λέγοντας: «Ορίστε η ανταμοιβή για τον οίκτο σου».
Οι Δρυάδες, βλέποντας με θλίψη πεσμένο πια κατάχαμα το πιο περήφανο δέντρο του δάσους, πήγαν στη Δήμητρα και ζήτησαν την τιμωρία του Ερυσίχθονα. Η Δήμητρα συμφώνησε και ζήτησε από τον μεγαλύτερο εχθρός της την Πείνα, που κατοικούσε στη Σκυθία μαζί με τον Τρόμο και το Κρύο (μέσω αγγελιοφόρου, αφού απαγορεύονταν να έρθει σε επαφή μαζί της), να κυριεύσει τα εντόσθια του Ερυσίχθονα. Της παρήγγειλε ούτε η δύναμη των δώρων της (της Δήμητρας), αλλά ούτε και καμία αφθονία να μην τον ανακουφίζει. Η Πείνα υπάκουσε στις εντολές της Δήμητρας και ένα βράδυ, που ο Ερυσίχθων κοιμόνταν, κυρίευσε τα σωθικά του. Μετά έφυγε από τη γη της αφθονίας (τη Θεσσαλία) για να γυρίσει στη φρικτή πατρίδα της.
Ο Ερυσίχθων ονειρεύονταν στον ύπνο του ότι πεινούσε και όταν πλέον ξύπνησε, η πείνα του είχε γίνει τεράστια. Αμέσως ζήτησε να του φέρουν τροφή. Όμως, όλο το φαγητό της Γης δεν του έφτανε. Όσο θα χρειάζονταν μια πόλη ή ένα έθνος ολόκληρο για να τραφεί δεν επαρκούσε. Η πείνα του έγινε τόση όσο και ο Ωκεανός, που δέχεται όλα τα ποτάμια και που ποτέ του δεν γεμίζει. Η περιουσία του εξανεμίσθηκε. Στο τέλος ο Ερυσίχθων άρχισε να κατασπαράζει τα ίδια του τα μέλη. Αγωνίζονταν να θρέψει το σώμα του, τρώγοντας το ίδιο του το σώμα. Ώσπου ο θάνατος τον απάλλαξε από την εκδίκηση της Δήμητρας.
Η αυστηρή και πολύ βαριά τιμωρία που επιφύλαξαν κατά το μύθο οι θεοί (δια μέσου της Δήμητρας) στο δράστη της κοπής ενός δέντρου, δηλώνει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι άνθρωποι των μυθικών ακόμα χρόνων στο θαύμα της φύση, όπου είναι σαν δέντρο η βελανιδιά.
Σημειώσεις
* Ο Οβίδιος, Πόπλιος Νάσων είναι το πλήρες όνομά του γεννήθηκε το 43 μ.Χ. και ανδρώθηκε επί αυτοκράτορος Αυγούστου. Σε ηλικία 17 ετών ήλθε για ολιγοετείς σπουδές στο πνευματικό κέντρο εκείνης της εποχής, που συνεχίζει να είναι η Αθήνα. Έγραψε πολλές ποιητικές συλλογές με διάφορους τίτλους και η σπουδαιότερη είναι η ονομαζόμενη «Μεταμορφώσεις» και η οποία περιστρέφεται γύρω από τους αρχαίους μύθους, περιλαμβάνει δε 15 βιβλία.
** Ο κορμός του παραπάνω κειμένου είναι απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημ. «Καθημερινή». 24-8-06/ Νικ. Νικολάου.
(* Είναι Συγγραφέας, μέλος του Δ.Σ. της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας και διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι»)