Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ροδιού Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Κώστας Κόντος: πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια της ροδιάς, είναι πλούτος για τον τόπο μας και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας

Με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), που είχε σαν αποτέλεσμα την ολική αποσύνδεση του καπνού από την επιδότηση, όπως γνωρίζετε, σταμάτησε η καπνοκαλλιέργεια.
Έτσι το 2008 πρώην καπνοπαραγωγοί, από τις Φυτείες και από άλλα καπνοχώρια της Αιτωλοακαρνανίας (Παπαδάτου, Λεπενού, Όχθια, Αμφιλοχία, Γουριώτισσα, Ρουσέικα), στράφηκαν στην αναζήτηση νέων-εναλλακτικών καλλιεργειών, σύγχρονων και δυναμικών. Αξιολογώντας τα δεδομένα της ελληνικής, ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας αγοράς και με τη συμβολή επιστημόνων (Καθηγητών Πανεπιστημίου, Γεωπόνων, Οικονομολόγων), εγκαταστήσαμε στα κτήματα μας οργανωμένες φυτείες ροδιάς, ποικιλίας Wonderful.
Η επιλογή μας στηρίχθηκε στο γεγονός ότι όπως ενημερωθήκαμε, ευδοκιμεί σαν ποικιλία στα εδάφη του νομού μας, επειδή είναι αρδευόμενα, έχουν τιμές PH 5,5-7 κατά πλειονότητα και υπάρχει μεσογειακό κλίμα. Όλες αυτές είναι οι ιδανικές προϋποθέσεις για μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις άριστης ποιότητας. Επιπλέον, τα προϊόντα από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια ροδιάς, διατηρούν το πλεονέκτημα της πρώιμης άριστης παραγωγής, αλλά και της κατά προτεραιότητα διάθεσης στην αγορά με μεγαλύτερες τιμές από άλλες περιοχές.
Σε αυτή την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, που τα εισοδήματα μας συρρικνώνονται, αποφασίσαμε και ιδρύσαμε-με σημαντικό οικονομικό κόστος-το συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Στον συνεταιρισμό μας υπάρχουν ήδη 500 στρέμματα οργανωμένων φυτειών ροδιάς, της ποικιλίας Wonderful, τα οποία παρακολουθούνται από Γεωπόνο, τον οποίο μας έχει διαθέσει η Ε.Α.Σ. Αγρινίου και μάλιστα χωρίς να πληρώνουμε για τις πολύτιμες συμβουλές του.
Εφόσον, οι αγρότες καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε, ώστε τα πιστοποιημένα και τυποποιημένα ρόδια Αιτωλοακαρνανίας και σε βάθος χρόνου ο χυμός ροδιού Αιτωλοακαρνανίας να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική, ευρωπαϊκή και γιατί όχι στην παγκόσμια αγορά.
Πράγματι, πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια της ροδιάς, όπως και άλλων δενδροκαλλιεργειών που έγιναν στην περιοχή μας, είναι πλούτος για τον τόπο μας και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας. Με μια κουβέντα, να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση εργασίας για τα παιδιά μας και όχι να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια για αμοιβές ελάχιστων ευρώ.
Επιπλέον, επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε, «ψαχνόμαστε», πηγαίνοντας σε αρμόδιους φορείς όπως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό να πληροφορηθούμε και να βοηθήσουμε-τεχνικά και οικονομικά-για την υποδομή που πρέπει να κάνουμε σε βάθος χρόνου για να διαχειριστούμε το προϊόν μας. Πιστεύουμε ότι έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματα μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στους στόχους του συνεταιρισμού μας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ακατόρθωτοι. Τι εννοούμε: Πρέπει να παράγουμε και θα το κάνουμε, προϊόντα πιστοποιημένα, καθαρά από φυτοφάρμακα, ποιοτικά και ανταγωνιστικά στην αγορά. Επαναλαμβάνω όμως, πως δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται και απαιτούμε τη στήριξη από τους φορείς και την Πολιτεία με κάθε τρόπο. Πρέπει να αποφύγουμε, πάση θυσία, τα λάθη του παρελθόντος με τις αγοραπωλησίες των καπνών, που έδωσαν στους μεταποιητές τη δυνατότητα να μηδενίσουν ουσιαστικά τις τιμές των καπνών Βιρτζίνια με 0,30€ και των καπνών ανατολικού τύπου με 0,10€ το κιλό. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να διαχειριστούμε μόνοι μας το προϊόν μας, γιατί το 2011, οπότε και θα είναι η πρώτη παραγωγή μας, δεν είναι μακριά.
Πως βέβαια μπορούμε; Προσπαθούμε και έχουμε συνεργασία με συναδέλφους καλλιεργητές ροδιού από τη βόρεια Ελλάδα. Οι συνάδελφοι, είναι πιο παλιοί από εμάς στην καλλιέργεια της ροδιάς και ήδη έχουν κάνει μικρές εξαγωγές και έχουν επίσης διαμορφωμένες αγορές στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, έχουμε άριστη συνεργασία με την Ε.Α.Σ. Αγρινίου που έχει και αγορές στο εξωτερικό και υποδομές στην Αιτωλοακαρνανία.
Τέλος, πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε συμμάχους τους φορείς, αυτούς που πραγματικά θέλουν τους αγρότες στα χωράφια και να παράγουν προϊόντα και να μην ερημώσει η ύπαιθρος και να μπορέσει ο «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» να κάνει τυποποίηση και χυμοποίηση ροδιού.
Εφημερίδα Φυτειώτικα Νέα αρ.φ. 103

2 σχόλια:

  1. Καλησπερα σας. Υπαρχει καποιο τηλεφωνο στο οποιο μπορουμε να επικοινωνησουμε με καποιο απο τα μελη του Συναιτερισμου; Ενδιαφερομαστε για την παραγωγη ροδιου. Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΤΗΛ ΤΟΥ ΑΣ ΕΙΝΑΙ 6973799826

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο