Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Greenpeace: Η μονάδα καύσης υγροποιημένου αερίου (LPG) στον Αστακό αποτελεί μια επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική επένδυση.

Greenpeace: Η μονάδα καύσης υγροποιημένου αερίου (LPG) στον Αστακό αποτελεί μια επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική επένδυση.
Τα αρνητικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι περισσότερα παρά τα σαφή θετικά βήματα (π.χ. ΑΠΕ στον οικιακό τομέα), διαπιστώνει η Greenpeace, αποτιμώντας τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της κυβέρνησης ένα χρόνο μετά την εκλογή της. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για προώθηση πολιτικών που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η αποτίμηση βασίζεται στις προεκλογικές υποσχέσεις και τις συγκρίνει με την ακολουθούμενη πολιτική, ενώ διατυπώνει έξι λόγους ανησυχίας για ισάριθμα θέματα.
Ειδικότερα:
- Λιγνιτικά κοιτάσματα: Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Όπως αναφέρει, με δεδομένη την απόρριψη της πρότασης της τρόικας για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ποσοστό ίσο με 40% η κυβέρνηση ενδέχεται να προτείνει ως λύση την εκμετάλλευση και αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε νέες περιοχές (Ελασσόνα και Δράμα).
- Εξοικονόμηση ενέργειας: Αγνοούνται τα τεράστια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη για την εθνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες από την υιοθέτηση τολμηρών μέτρων προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι μέχρι τώρα πολιτικές εξαντλούνται στο πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ' οίκον" και παραγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της προώθησης φορολογικών κινήτρων. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ενεργειακές επιθεωρήσεις στα κτήρια, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2006. Εκκρεμεί επίσης το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών και τα χρηματοοικονομικά μέσα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας
- Μονάδα LPG στον Αστακό: Η μονάδα καύσης υγροποιημένου αερίου (LPG) που προωθείται στον Αστακό αποτελεί μια αναπτυξιακά αμφίβολη, εξαιρετικά επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική επένδυση. Πέραν των προφανών κινδύνων για την περιοχή, καθώς υπάγεται στην Οδηγία “Σεβέζο" για τις επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η συγκεκριμένη μονάδα, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναμένεται να εκλύει περί τα 3,5 εκατ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα ετησίως.
- Καύση απορριμμάτων
: Με το πρόσχημα της “καθαρής ενέργειας” η κυβέρνηση προωθεί και επιδοτεί την πανάκριβη και επικίνδυνη καύση απορριμμάτων για το περιβάλλον και την υγεία.
- Αλιεία: Κανένα ουσιαστικό βήμα για την εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας, την προστασία των ελληνικών θαλασσών και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης αλιείας.
- Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα: Δεν έχει προωθηθεί καμία απολύτως ρύθμιση για την προστασία της γεωργίας, του Έλληνα αγρότη και των καταναλωτών.
Πηγή:Εφημερίδα «Η Αυγή» - ‎1 Οκτ 2010‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο