Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Θετική εξέλιξη εμφανίζει το ελληνικό ρόδι έναντι των υπολοίπων.

Αναγέννηση συντελείται στην καλλιέργεια της ροδιάς στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, καθώς όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να εισάγουν τα κορυφαίας ποιότητας ελληνικά ρόδια. Σταδιακά αναπτύχθηκε η καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας νέες ποικιλίες τοπικές και εισαγωγής, οι οποίες προέρχονταν από φυτώρια και διατηρούσαν μια ομοιομορφία στα τελικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές καλλιέργειας, δημιουργήθηκαν μονάδες παραγωγής χυμού ροδιού, οι εξαγωγές αυξήθηκαν και προσφέρετε εξασφαλισμένο εισόδημα στον παραγωγό μέσα από συμβόλαια.
Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή για τις πρώιμες ποικιλίες, με την παραγωγή να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα. Λίπανση, άρδευση και καθαριότητα από ζιζάνια είναι οι βασικές καλλιεργητικές φροντίδες, στις οποίες προχωρά ο παραγωγός. Με βάση αυτές, το κόστος της καλλιέργειας δεν ξεπερνά τα 50 - 100 ευρώ το στρέμμα ανά έτος.
H ποικιλία Wonderful που καλλιεργείται στην περιοχή μας, από τον Συνεταιρισμό των Φυτειών, έχει γλυκόξινους καρπούς και κατευθύνεται κυρίως προς εξαγωγές, καθώς δεν εμφανίζει ιδιαίτερη ζήτηση στην εσωτερική αγορά. Εκεί οι δυνατότητες εξέλιξης είναι σημαντικά αυξημένες καθώς η ζήτηση είναι πολύ υψηλή και το ελληνικό προϊόν διαθέτει χαρακτηριστικά συγκριτικής υπεροχής, σε σχέση με τα τουρκικά και τα ισραηλινά ρόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο