Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Οι Γερμανοί κατηγορούν τους Λιβανέζους για την αποτυχία του Αστακού.

«Ζητούσαν παράλογα πράγματα και δεν αντιλήφθηκαν το είδος της επένδυσης» υποστηρίζει η Rosebud για τη Sabagh & Κouri

Σκληρή επίθεση
εξαπέλυσε ο «τρίτος» της κοινοπραξίας του Αστακού, η γερμανική (με ελληνικά συμφέροντα) Rosebud, κατά του δευτέρου της παρέας, της λιβανικής κατασκευαστικής Sabagh & Κouri, συμφερόντων της CCC (της οποίας οι κκ. Σάμπαχ και Κoύρι είναι κύριοι μέτοχοι), την οποία κατηγορεί ως υπαίτιο του ναυαγίου της ενεργειακής επένδυσης, ενώ αναιρεί το επιχείρημα της μη βιωσιμότητας της επένδυσης.
Η ελληνογερμανική εταιρεία συμβούλων, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον κ. Ι. Αντωνιάδη, κατηγορεί τους Λιβανέζους ότι δεν αντιλήφθηκαν πως σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοια με αυτό του Αστακού οι αποδόσεις είναι πάντα χαμηλές, ενώ επίσης κατηγορούν τη CCC ότι επέμεινε μέχρι τέλους στην αξίωση παροχής εκπτώσεων στην τιμή του καυσίμου (δηλαδή, του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου, του LΡG), που, ενώ δεν ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, ήταν παράλογες.
Επίσης διαψεύδουν ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την αγορά του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό από ιταλούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι Ελληνογερμανοί υπαινίσσονται επίσης ότι το έργο τελικά θα γίνει, αν όχι μέσω Ελλάδας, τότε μέσω άλλης χώρας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη γίνονται βολιδοσκοπήσεις στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Λένε επίσης ότι παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον της ιταλικής αγοράς ενέργειας να απορροφήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από τη Μονάδα του Αστακού αλλά και να προχωρήσει σε δημιουργία αντίστοιχων μονάδων στην Ιταλία με χρήση LΡG.
Η Rosebud αφήνει αιχμές και κατά της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη μιλώντας για «υποτιθέμενες εκπομπές CΟ2 και απίστευτες σοφιστείες που στωικά δεχόμαστε να ακούμε όλους τους τελευταίους μήνες» αντικρούοντας τα επιχειρήματα του υπουργείου περί επικινδυνότητας του καυσίμου.
Ωστόσο από την αρχή η κοινοπραξία Αstakos Εnergy Ηub- Ρower Ρlan Concorctium φαινόταν να έχει εσωτερικές διαφορές και αντινομίες. Την κοινοπραξία αποτελούν η Qatar Ρetroleum Ιnternational με 23%, η Qatar Εlectricity and Water Company με 11% (δύο κρατικοί κολοσσοί του παγκόσμιου ενεργειακού κλάδου), η Sabagh Κhoury SΑL της CCC με επίσης 33% (που είναι ισχυρός βιομηχανικός κατασκευαστικός όμιλος με μεγάλη επέκταση σε πολλές χώρες) και η Rosebud Εnergie Deutschland, συμφερόντων Ι. Αντωνιάδη- Α. Συριώτη, πολύ μικρή εταιρεία σε σύγκριση με τις προηγούμενες αλλά με ισοσθενές ποσοστό 33% για την υλοποίηση ενός τεράστιου έργου με 3,2 δισ. αρχική επένδυση.
Ενεργειακοί παράγοντες μάλιστα αναφέρουν ότι για την προώθηση του έργου οι ίδιοι οι Αραβες δεν εμφανίστηκαν σε συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις, ενώ ούτε οι Λιβανέζοι με 2.000 έμπειρους μηχανικούς εμφανίστηκαν για να υπερασπιστούν το έργο. Αντίθετα, άφησαν τους δύσκολους χειρισμούς στους έλληνες εκπροσώπους.
Σε επίπεδο επιστολών μόνο εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία του Κατάρ Μοχάμεντ Σαλέχ αλ Σαντά αλλά δεν προχώρησε σε επαφές ο ίδιος.
http://www.tovima.gr/
.
Ανακοίνωση της εταιρίας ROSEBUD για τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό
Στην εταιρία S&K, μέλος της Κοινοπραξίας για την ενεργειακή επένδυση του Αστακού, επιρρίπτει η ROSEBUD, μέλος της ίδιας Κοινοπραξίας, την ακύρωση της επένδυσης. Με σημερινή ανακοίνωση, πάντως, η ROSEBUD επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου ενώ υπεραμύνεται των οικονομικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του έργου λέγοντας ότι "το επενδυτικό σχέδιο για τον Αστακό αποτελεί παράδειγμα ασφαλούς και πράσινης ανάπτυξης".
Ως αιτία για τη ματαίωση της επένδυσης η ROSEBUD προβάλει το ότι "παρά τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι υπόλοιποι εταίροι (QPI, QEWC, ROSEBUD), η εταιρία S&K, δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου. Πολλώ δε μάλλον όταν διανύουμε μια περίοδο διεθνούς μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επέμεινε μέχρι τέλους στην αξίωση παροχής εκπτώσεων επί της τιμής του καυσίμου αερίου που, ενώ δεν ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, θεωρήθηκαν, και δικαίως, παράλογες".
Η ROSEBUD διαψεύδει τις φήμες ότι η επένδυση ματαιώθηκε επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, όπως επίσης τα σενάρια περί διοχέτευσης της ενέργειας στην ελληνική αντί για την ιταλική αγορά. "Από την αρχή της δημοσιοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για το Πλατυγιάλι Αστακού, υποστηρίζει, οι πολέμιοί του, αγνώστων λοιπών κινήτρων, προσπάθησαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις είτε σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα του καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, είτε σε ό,τι αφορά τον αυστηρά επιχειρηματικό χαρακτήρα του έργου.".
Προσθέτει δε ότι σε όλο τον πλανήτη και στην Ευρώπη υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης LPG που λειτουργούν χωρίς το παραμικρό ατύχημα επί σειρά δεκαετιών. "Θέλουμε από πλευράς μας να τονίσουμε τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση ενός έργου που, πέραν των 3,2 δις. που είναι η αρχική επένδυση, θα αποφέρει στην εθνική οικονομία ένα ετήσιο όφελος που ξεπερνά τα 2,5 δις.".
(ANA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο