Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Τα οξυμένα προβλήματα του Γ.Ο.Ε.Β. και των Τ.Ο.Ε.Β. απαιτούν άμεσα λύσεις.»


Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ζητά να αντιμετωπιστούν άμεσα τα φλέγοντα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα του Γ.Ο.Ε.Β. και των Τ.Ο.Ε.Β. του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς και να προχωρήσουν όλα τα έργα άρδευσης ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση των αγροτών κατά την προσεχή περίοδο.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει τα εξής: «Οξυμμένα είναι τα προβλήματα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Γ.Ο.Ε.Β. & Τ.Ο.Ε.Β.) με συνέπεια οι αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα άρδευσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία.
Συγκεκριμένα, η παλαιότητα των εγγειοβελτιωτικών έργων, ηλικίας στις περισσότερες περιπτώσεις άνω των 50 ετών, οι μέχρι σήμερα ανολοκλήρωτες επεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση και την συντήρηση των υπαρχόντων δικτύων, το ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο των Γ.Ο.Ε.Β. & Τ.Ο.Ε.Β., η αδυναμία είσπραξης των οφειλών και πληρωμής των τρεχόντων λειτουργικών εξόδων, έχουν οδηγήσει τους συγκεκριμένους Οργανισμούς σε πλήρη απαξίωση. Επιπλέον, η μη ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης έχει διαμορφώσει ένα υψηλό κόστος και απαιτείται ένας διαφορετικός τρόπος τιμολόγησης.
Ο Γ.Ο.Ε.Β. στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος συντηρεί και λειτουργεί αποστραγγιστικό και αρδευτικό δίκτυο πεδιάδων συνολικής επιφάνειας 370.000 στρεμμάτων περίπου, βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Οι υπάλληλοι αμείβονται μετά δυσκολίας και σε μη τακτά χρονικά διαστήματα, τα δίκτυα είναι ασυντήρητα, ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Συνεπώς, πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή νερού και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των αγροτών για την προσεχή περίοδο μέσα από την κατάθεση ενός συνολικού σχεδιασμού ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και από την επιτάχυνση όλων των απαραίτητων έργων και μελετών. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις που θα επιλύουν τα λειτουργικά και θεσμικά προβλήματα των Γ.Ο.Ε.Β. & Τ.Ο.Ε.Β. στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να εξεταστεί η υπαγωγή των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού σε μοντέλο ανάλογο με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης.
Επειδή χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων και η κατάθεση ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού για την άρδευση.
Επειδή είναι αναγκαία η δημοπράτηση της 3ης φάσης των έργων Κάτω Αχελώου και η αντιμετώπιση της λειτουργικότητας της διώρυγας ΔΧΧVIII και ΔΧΧ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί
ώστε να ξεπεραστούν τα φλέγοντα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα των Γ.Ο.Ε.Β. & Τ.Ο.Ε.Β. του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση και την συντήρηση των υπάρχοντων δικτύων;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να δημοπρατηθεί η 3η φάση του έργου «Ανανέωση και εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών έργων Κάτω Αχελώου» και να αντιμετωπιστεί συνολικά η λειτουργικότητα της διώρυγας ΔΧΧVIII και ΔΧΧ;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στους οργανισμούς;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο