Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΛΑΟΣ: ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κυβέρνηση και Εμίρηδες του Κατάρ "ναυάγησαν" στον Αστακό, επιβεβαιώνοντας πλήρως τον υπ. Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος κατά τον πρόσφατο δημόσιο διάλογο είχε δηλώσει προφητικά ότι "από τα επενδυόμενα δις, μόνο το 5% θα βάλλουν οι Άραβες και τα υπόλοιπα τα ζητούν ως δάνειο από τις στεγνωμένες από ρευστό Ελληνικές τράπεζες".
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Συνδυασμού "Ελπίδα για την Δυτική Ελλάδα" το "ναυάγιο", το οποίο όπως επιβεβαίωσαν ο υπουργός Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός κ. Κουβέλης, επήλθε στη μεγάλη επένδυση στον Αστακό από τους εμίρηδες του Κατάρ, συνιστά μεγάλη ήττα για την Κυβέρνηση: "Αν κάποιοι περίμεναν …κελεμπίες με πετροδολάρια να κάνουν βόλτες στην Ελλάδα, θα απογοητευτούν. Σημειώνεται, ότι στην κοινοπραξία για την εκτέλεση του έργου του Αστακού μετείχαν εκτός από τις δύο κρατικές εταιρείες του Κατάρ, η CCC και η Rosebud.. Τελικά το όλο πρότζεκτ ήταν μια φούσκα".
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο της δημιουργίας χώρου αποθήκευσης του περίφημου αερίου LPG και της ανάπτυξης μονάδας φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας "κάηκε" προτού καν ξεκινήσει.
Ο υπ. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος τόνισε δεικτικά: "Για το ναυάγιο δεν ευθύνονται οι αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων, ούτε της τοπικής κοινωνίας του Αστακού, που εξέφραζαν φόβους για την ασφάλεια του αερίου.
Η πλήρης αποτυχία της… οικονομικής διπλωματίας και ο τερματισμός μιας επένδυσης άνω των 3,5 δισ. που εξαγγέλθηκε πομπωδώς από την κυβέρνηση, οφείλεται στον κακό σχεδιασμό. Στην πρεμούρα κάποιων να δείξουν ότι έρχονται οι Άραβες και θα σώσουν την Ελλάδα με τις επενδύσεις τους.
Κομβικό σημείο, επίσης, οι έντονες αντιδράσεις άλλων χωρών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και που αν γινόταν η επένδυση θα ήταν χαμένες. Προ ημερών, Ιταλοί αλλά και στελέχη της EXXON που έχουν μονάδα με την Edison στην Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν ισότιμη πρόσβαση στο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο LPG το οποίο είναι φθηνότερο από το φυσικό αέριο.
Έλεγαν δηλαδή ότι δεν μπορεί αυτοί να πουλάνε ρεύμα ακριβότερο επειδή κάποια χώρα, η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση θα μπορεί να πουλάει φθηνότερα, λόγω της αποκλειστικότητας του LPG, το οποίο σημειωτέον, δεν το θέλει κανείς επειδή είναι πράγματι επικίνδυνο.
Για το ναυάγιο, επίσης, ετέθη θέμα πού θα πωλείται το ρεύμα που θα παραγόταν στον Αστακό. Δεν είχαν βρεθεί δηλαδή εκ των προτέρων αγορές. Υπήρχε μια πρόβλεψη για τη μεταφορά τουλάχιστον του 70% του ρεύματος στην Ιταλία, αλλά και αυτό ήταν στον αέρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο