Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ναυάγησε η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό


Ναυάγησε η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό
Της Μανταλένας Πίου
.
Ματαιώθηκε αιφνιδιαστικά η μεγάλη επένδυση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, του Κατάρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 1.010 MW, καθώς από το project αποχώρησαν οι δύο εταιρείες του Εμιράτου. Η κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαιώνει ότι η εξέλιξη δεν επηρεάζει τις άλλες συμφωνίες με το Κατάρ, μεταξύ των οποίων και τη διακρατική που υπογράφηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη για τις επενδύσεις των 5,5 δισ. ευρώ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε, στην «Η», ότι το βράδυ της Δευτέρας έφθασε στο γραφείο του επιστολή από τον υφυπουργό Ενέργειας του Κατάρ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι από την κοινοπραξία που είχε συσταθεί για το project αποχώρησαν οι εταιρείες Qatar Petroleum International και Qatar Electricity Water Company, καθώς έκριναν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο.
Επρόκειτο για την απάντηση σε επιστολή του κ. Κουβέλη σχετικά με τις ενέργειες από ελληνικής πλευράς για την προώθηση της επένδυσης, μεταξύ των οποίων τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την άδεια παραγωγής, την κοινή υπουργική απόφαση, την έγκριση από το τοπικό νομαρχιακό συμβούλιο κ.λπ.
Ο κ. Κουβέλης, πάντως, τόνισε ότι το θέμα του Αστακού δεν επηρεάζει την πρόσφατη διακρατική συμφωνία με το Κατάρ και πρόσθεσε ότι στην επιστολή εκφράζεται η επιθυμία για άλλες πιθανές συνεργασίες, ακόμη και στον ενεργειακό τομέα.
Αιχμές
Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, μιλώντας χθες το βράδυ σε δημοσιογράφους στη Βουλή, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επένδυση στον Αστακό «έχει χαλάσει» από σοβαρά προβλήματα εντός της κοινοπραξίας που θα κατασκεύαζε το έργο.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο