Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Νέα εμπόδια για τη μονάδα του Αστακού


Νέα εμπόδια για τη μονάδα του Αστακού
Από την Ιταλία οι ενστάσεις- Οι γείτονες αξιώνουν ισότιμη πρόσβαση στο LΡG, υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, του Κατάρ όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω Ιταλίας προκαλείται η πλέον πρόσφατη «τρικλοποδιά» για την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό. Οπως είναι γνωστό η πρώτη ύλη για τη μονάδα είναι το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LΡG) που είναι παράγωγο του πετρελαίου και δεν έχει σχέση με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG).
Στις Βρυξέλλες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσφύγει ιταλοί παραγωγοί ενέργειας αλλά και εκπρόσωποι της ΕΧΧΟΝ, η οποία διαθέτει συνεταιρικά με την Εdison σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου έξω από τη Βενετία, και ζητούν ισότιμη από κάθε άποψη πρόσβαση στο LΡG του Κατάρ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Ευνόητο είναι ότι η προσφυγή αυτή θα αποβεί αποτρεπτική αφού οι Αραβες του Κατάρ δεν έχουν διάθεση να μοιραστούν το άφθονο και πάμφθηνο για τους ίδιους LΡG που διαθέτουν με τρίτους, ενώ η υπόθεση θα έχει συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εν τω μεταξύ, θα εξάγεται στην Ιταλία το 70% της ενεργειακής παραγωγής από τη μονάδα ηλεκτρισμού του Κατάρ στον Αστακό, σύμφωνα με την άδεια παραγωγής που ετοιμάζεται να εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οπως αποκαλύπτεται από το υπουργείο «σε κανένα από τα δύο μνημόνια Ελλάδος - Κατάρ του Μαΐου,ούτε στο γενικό που υπέγραψε η κυρία ΤίναΜπιρμπίλη ούτε στο ειδικό για την ενέργεια που υπέγραψε ο κ. Σπ. Κουβέλης υπήρχε αναφορά για την ηλεκτρική ενέργεια». Η κυρία Μπρμπίλη σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά ότι το ελληνικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλη μονάδα (1.000 Μεγαβάτ), ούτε το καύσιμο LΡG περιλαμβάνεται στο μείγμα για την επίτευξη του στόχου 20-20-20.
Η δέσμευση που θα περιέχει η άδεια παραγωγής, σύμφωνα με το υπουργείο, θα περιορίσει τις επιφυλάξεις του συνόλου της αγοράς ηλεκτρισμού και κυρίως της ΔΕΗ, η οποία ανησυχεί ότι το ελληνικό σύστημα θα κατακλυστεί από ρεύμα που παράγεται φθηνά αλλά με πρώτη ύλη για την οποία ουδείς γνωρίζει πόσο κοστίζει, ούτε πόσο οι ιδιοκτήτες του LΡG από το Κατάρ το πωλούν στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή στους ίδιους, οπότε η πώληση κάτω του κόστους (dumping, που απαγορεύεται αυστηρά από την ΕΕ) είναι εύκολη.
Η κοινοπραξία «Αstakos Ρower Ρlan Consortium» θα παράσχει σύντομα όλα τα στοιχεία για την επένδυση όπως οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι προδιαγραφές ασφαλείας, το αναλυτικό σχέδιο επενδύσεων περιλαμβανομένου του καλωδίου Ελλάδος- Ιταλίας που θα πληρωθεί από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι Qatar Ρetroleum Ιnternational με 23%, Qatar Εlectricity and Water Company με 11%, Sabagh Κhoury SΑL με 33% και Rosebud Εnergie Deutschland με 33%- η τελευταία συμφερόντων Αντωνιάδη- Συριώτη.
Πηγές της κοινοπραξίας αναφέρουν ότι προνοεί για όλα τα μέτρα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα είναι έτοιμη στο τέλος Οκτωβρίου και στη μελέτη επικινδυνότητας σύμφωνα με την Οδηγία «Σεβέζο ΙΙ».
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο