Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αιτωλοακαρνανία: Η χώρα των κοιμωμένων υδάτων.


Αιτωλοακαρνανία: Η χώρα των κοιμωμένων υδάτων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Στις σπηλιές όπου ο υγρός θόλος στάζει νερό, στις κοιλότητες των βράχων όπου αναβλύζουν πηγές, στο κρυστάλλινο «ύδος» των επικών ποιητών, σ' αυτά τα υδάτινα σημεία οι Ναϊάδες έστηναν το σπίτι τους και δέχονταν τις θείες τιμές από τους αρχαίους Ελληνες.
Στη «χώρα των κοιμωμένων υδάτων», μάλιστα, στην Αιτωλοακαρνανία, οι πρόγονοί μας δεν τιμούσαν -σκαλίζοντας κρήνες στις απορροές των πηγών- μόνο τις νύμφες των τρεχούμενων νερών, αλλά και τους επιγόνους του Ασκληπιού, που είδαν στο νερό το απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργία και διατήρηση της ζωής. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η ύπαρξη τόσων πολλών Ασκληπιείων στην περιοχή.
Μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Λυκείου Αγρινίου με θέμα «Ιαματικές πηγές-Φυσικά μεταλλικά νερά της Αιτωλοακαρνανίας», όλες οι πηγές του νομού, οι θέρμες, τα λασπόλουτρα και τα ιαματικά λουτρά «δέθηκαν» σε έναν τόμο και εκδόθηκαν με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
«Στόχος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών, να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλλά και τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν για την ανάπτυξη του νομού», λένε οι υπεύθυνοι καθηγητές, Ειρήνη Τριανταφύλλου-Παπαγεωργίου και Φώτης Παργανάς.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας ονομαζόταν από τους αρχαίους «Χώρα των λιμνών» διότι υπήρχαν από τότε πέντε φυσικές λίμνες. Ο συνδυασμός του πλούτου των επιφανειακών και υπόγειων νερών της με το λιθολογικό περιβάλλον και το γεωλογικό υπόβαθρο δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση πολλών ιαματικών πηγών.
Σήμερα, από τις πηγές στην Κορπή, στο Καστράκι και στον Βάλτο, μέχρι τα Λουτρά της Μυρτιάς και τα λασπόλουτρα του Μεσολογγίου, τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας θεωρούνται θησαυρός της χώρας, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες σπεύδουν κάθε χρόνο να «εμβαπτιστούν» στις ενεργειακές πηγές της.
Πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο