Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

"Απολογία" Παμπούκη για τον Αστακό

Με τη φράση "η επένδυση στον Αστακό είναι κατά βάση μια ιδιωτική επένδυση" επιχειρεί ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης να απεκδυθεί την ευθύνη για την ανυπαρξία του κρατικού ελέγχου αναφορικά με τα πολλαπλά πλήγματα στο δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον που θα επιφέρει ο σχεδιαζόμενος θερμοηλεκτρικός σταθμός του Αστακού.
Η απάντηση του κ. Παμπούκη εστάλη χθες, ενώ είχε ματαιωθεί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό την Παρασκευή. Ο Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί για τον ρόλο του επικοινωνιολόγου Γ. Σεφερτζή, πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και φίλου του αδελφού του Νίκου, καθώς και για το "ποιόν" της εταιρείας Rosebud με εκπρόσωπο τον Ι. Αντωνιάδη, η οποία είναι μία εκ των τριών εταιρείων-μελών της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, στη γραπτή απάντησή του, αρχικά υπεραμύνεται του χρόνου - ρεκόρ στον οποίο αδειοδοτήθηκε ο σταθμός σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "η ταχύτητα της συγκεκριμένης αδειοδότησης κατά νόμιμο τρόπο δεν αποτελεί ψόγο, αλλά έπαινο...".
Διακριτικές αποστάσεις από Σεφερτζή
Εν συνεχεία, για το πρόσωπο του κ. Σεφερτζή, επισημαίνει λιτά ότι "ενεργεί εν προκειμένω προφανώς, γιατί δεν υπάρχει άλλη ιδιαίτερη πληροφορία, ως ιδιώτης, με ουδεμία θεσμική ιδιότητα και δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση".
Αναφορικά με το θολό τοπίο των εταιρειών της κοινοπραξίας, ο κ. Παμπούκης είναι αφοπλιστικός τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν ούτε την υποχρέωση ούτε δυνατότητα να ερευνούν διάφορες εταιρείες που προσέρχονται ως μέλη κοινοπραξιών για αδειοδοτήσεις. Εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτίαση κατά ευρύτερη έννοια του δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να λαμβάνουν γνώση. Κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει γίνει"...
Και συνεχίζει: "Η επένδυση στον Αστακό είναι μια κατά βάση ιδιωτική επένδυση, στην οποία μέλος της κοινοπραξίας είναι η Qatar Petroleum, κρατική εταιρεία του Κατάρ, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερες φιλικές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει μη δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης με την κυβέρνηση του Κατάρ για την αξιολόγηση και προώθηση της εν λόγω επένδυσης, εντός των πλαισίων της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας".
Ο υπουργός Επικρατείας καταλήγει με κυνικό και προκλητικό τρόπο πως "οι εσωτερικές σχέσεις των μελών της κοινοπραξίας, η επιχειρηματική τους αξιοπιστία και η πιστοληπτική τους ικανότητα ανήκουν προφανώς στο ιδιωτικό πεδίο. Η κυβέρνηση δεν είναι επιχειρηματίας. Απλώς οφείλει να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον καθώς και να μεριμνά για την τήρηση του προτύπου νομιμότητας της αδειοδότησης και την αποτροπή κάθε κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια".

Διαψεύδει ο Γ. Πεταλωτής
Στο μεταξύ, στην προχθεσινή βραδινή τηλεοπτική εκπομπή "Ανατροπή" στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής διέψευσε το γεγονός πως στην εταιρεία Rosebud συμμετέχει ως εταίρος η περιβόητη Rassadel του Εφραίμ παραπέμποντας σε διάψευση της ίδιας της γερμανικής εταιρείας. Ωστόσο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Παπανίκας, που αποκάλυψε τη συμμετοχή της Rassadel, έχει στη διάθεσή του έγγραφο από τα γερμανικά αρχεία για τις επιχειρήσεις, με το οποίο αποδεικνύεται η συμμετοχή της αμαρτωλής εταιρείας
Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο